Bejgli

Bejgli

Hozzávalók : ( 2 rúdhoz )

Tészta:

Liszt : 500g

Zsír 250 g

Só csipet

Porcukor 50 g

Tojás sárgája: 2

Tejföl 1 dl

Élesztő 15g

Tej : 0,5 dl ( hideg)

Mákos töltelék:

Mák: 250g darált

Cukor 150g

Méz 2 evőkanál (akác)

Meggy ( pár szem ízlés szerint )

Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )

Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )

Víz vagy tej 1 dl

Diós töltelék :

Dió : 250 g darált

Cukor 150 g

Méz 2 evőkanál (akác)

Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )

Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )

Víz vagy tej 1 dl

Kenéshez 1sárgája és 1 fehérje

Tészta elkészítése:

Lisztet a zsiradékkal elmorzsolom

majd az élesztőt elkeverem a hideg tejben

és az összes hozzávalót egyneművé gyúrom.

2 részre osztom

Tipp:

Ha lágynak érezzük a tésztát , egy fóliába tekerve betehetjük a hűtőbe,

míg elkészítjük a töltelékeket, ha nem túl lágy, akkor nem szükséges hűtőbe tenni.

Töltelék elkészítése:

A töltelékekhez egy – egy tálba össze mérem a száraz hozzávalókat a cukor kivételével.

A vizet vagy tejet össze forralom a cukorral és mézzel .

Ha összeforrt, ráöntöm a szárazanyagra és szép egynemű töltelékké keverem. 

Mindkét tölteléknél ugyan így készítem.

Nyújtás , töltés :

A bejgli tésztát egy lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom téglalap alakúra. 

Majd megkenem töltelékkel.

Jó tanács: A tölteléket ne melegen kend rá! Várd meg, amíg kihűl!

Jó tanács: 

Figyelj arra, hogy arra a szélére ne kend ki teljesen a tölteléket,

ahol a feltekerés végződik, mert így kijün belőle a töltelék.

Ha megkentem, felhajtom a két szélét kb 3-3 cm szélesen.

Ezt is azért, hogy a töltelék ne tudjon kijönni. 

Majd szépen szorosan feltekerem.

Zsírpapírral bélelt gáztepsibe helyezem.

Az oldalait megszurkálom egy villával.

Ez azért szükséges, hogy a gőz itt tudjon távozni, majd jöhet is a kenés!

A kenéstől függ majd a szép mintázata a bejglinek.

Ennek titka pedig a következő a bejgliket megkenem tojássárgájával, majd hideg helyre teszem .

és hagyom , hogy a sárgája szépen rászáradjon.

( ezt meg lehet ismételni még egyszer, de nem szükséges.

Nekem most volt 2 db megmaradt tojássárgája is, így 2x kentem )

Ha rászáradt, megkenem a fehérjével is.

 és ugyanúgy hagyom rászáradni hideg helyen.

Ezt is meg lehet ismételni, de nem szükséges .

Ahogy szárad, lehet is látni a szép márnyánys mintát.

Jöhet a sütés!

 Előmelegített sütőben 200 °C -on 15 percig sütöttem, majd további 170 °C – on még 10-15 percet.

Alul – felül sütést használtam és légkeverés NÉLKÜL !

A galériában láthatjátok a végeredményt!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.