Hozzávalók
Tésztához:
- liszt: 280g
 - Vaj: 250g
 - víz: 150g
 - só: csipet
 - ecet: 1 kávéskanál
 
Krémhez:
- Víz: 1 liter
 - Vaníliás pudingpor: 3csomag
 - Kristálycukor: 150g
 - Vaníliás cukor: 3 csomag
 - Porcukor: 200g
 - Tojásfehérje: 10db (M/L)
 
- 1liter tejszín (állati vagy növényi)
 
A lapok elkészítése:
A lapok elkészítése 2 részből áll.
Egy vajas és egy tésztás részből.
200g hideg vajhoz hozzá dolgozok 50g lisztet.
Téglalap alakúra formázom és hideg helyre teszem pihenni.
Ha nagyon lágy, akkor a hűtőbe is betehetjük.
A maradék hideg vajat (50g) elmorzsolom a 230g liszttel,
mjad a vízben elkevert ecettel és sóval összekeverve alaposan kidolgozom.
Sima, ruganyos tésztát kell kapjak.
Majd hagyom 20-30 percet pihenni.
A pihenés után kinyújtom a tésztát téglalap alakúra.
A közepére helyezem a vajas részt és a tésztával becsomagolom.
(jobbról,balról, alulról és felülről ráhajtom a tésztát a vajas részre.
A lisztet mindig le kell seperni róla hajtogatásnál!
Ezt követően elnyújtom, egyenletesen lazán és nem erősen és hajtogatom.
Először az egyik oldalról hajtom be a tésztát a közepére majd a másik oldalról ráhajtom.
Majd elfordítom ( ha eddig hosszában volt előttünk össze hajtva, akkor most keresztbe vegyük magunk elé)
Elnyújtom ismét és meghajtogatom, de most nem 3 hanem 4 részre.
Hosszában balról és jobbról is behajtom a közepéhez a tészta két szélét, majd össze ,,csukom,,
és hagyom pihenni megint 20-30 percet és megismétlem a hajtogatást.
Végül 2 részre osztva, elnyújtva sütöm meg 250°C -ra előmelegített sütőben.
Addig kell sütni, amíg szép aranybarna nem lesz!
Krém elkészítése:
A pudingporokat 250ml vízzel simára keverem.
A 200g porcukrot a vaníliás cukrot a 10 tojásfehérjével felverem.
A maradék vizet a 150g kristálycukorral felforralom.
Majd a pudingporral elkevert vízzel besűrítem.
Ha jó sűrű lett, akkor kis hőfokon hozzá forgatom, belegőzölöm a felvert tojáshabot gyors mozdulatokkal, úgy hogy a hab ne törjön össze.
Az első leveles lapot sütőkeretbe helyezem.
Majd ráöntöm a krémet és elegyengetem.
Hagyom kihűlni.
1 liter jéghideg tejszínt verek fel. (állati és növényi is jó )
Ezt a krém tetejére egyengetem.
A másik laphoz olvasztok fondan mázat,
melegítés közben keverek a mázba egy kis kávét .
Majd behúzom vele a lapot.
Egyenlő részre felvágom a mázzal megkent lapot és így helyezem a tejszínhabos rész tetejére.
Hűtőbe teszem még néhány órára, majd a keret eltávolítása után felszeletelem.
Fondánról itt olvashatsz bővebben és receptet is találsz hozzá



				
															




















