Hatlapos süti recept

Hatlapos

Hozzávalók a tésztához:

  • Liszt: 500g
  • Sertészsír: 100g
  • Porcukor: 100g
  • Só: Csipet
  • Szalalkáli: 1csomag ( helyettesíthető sütőporral vagy szódabikarbónával is)
  • Tej: 2dl – 2,5dl

Hozzávalók a krémhez:

  • Tej: 1l
  • Cukor: 300g
  • Liszt: 100g
  • Kakaópor: 50g
  • Vaj: 50g

Tetejére:

  • Olvasztott vaj: 20-30g
  • Porcukor

Lapok elkészítése: 

A lisztet a zsíradékkal a porcukorral és a szalalkálival elmorzsolom.

Majd hozzá adom az össze többi hozzávalót és jól kidolgozom.

Tejből minimum 2dl kell, de liszttől függően van , amikor a 2.5dl -t is felveszi.

A lényeg, hogy egy rugalmas, ragadásmentes tésztát kapjak.

A tésztát 6 egyenlő részre osztom és kis gombócokat formálok belőle.

Ezekből nagyon vékony lapokat nyújtok. Szinte papír vékonyat.

Egy gáztepsi hátuljára zsírpapírt helyezek. 

A tésztát feltekerem a nyújtófára, így könnyebb áthelyezni szakadásmentesen.

Majd a zsírpapírra kitekerem.

200°C-on kb 6-10 perc alatt világosra sütöm.

Tipp:

Ez egy jó kiindulási pont, viszont ismerned kell a sütődet,

hogy jól eltaláld az időt és a hőfokot.

A krém elkészítése:

A krémhez a tej 3/4 részét a cukorral felteszem főni.

A maradék tejjel a lisztet és kakaóport simára keverem, vagy egy shakerben össze rázom.

A felforrósodott cukros tejet besűrítem vele. 

Pudingot főzök.

Tipp:

Az állaga legyen nagyon sűrű, tényleg, mint egy pudinggé!

Ha megvan, félre húzom és bele keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

Összeállítás:

Ezen a ponton gyorsan kell dolgozni, mert a puding hamar köt és,

ha megkötött akkor már nem lehet szépen elkenni, darabos lesz.

A krémet 5 egyenlő részre kell osszam!

Ezt én úgy oldottam meg, hogy van egy merőkanalam, amivel kitapasztaltam,

hogy nekem ezzel a kanállal minden rétegre 4-et kell merjek, ahoz, hogy egyenlőek legyenek a rétegek.

A rétegezésnél nem szoktam a krémet teljesen kikenni a szélére,

mert ahogy egymásra rakom a  rétegeket, kicsit nyomódik és ki fog folyni, ameddig kell.

Egyébként minden réteg után kicsit tenyérrel finoman megnyomkodom a lapokat, ezzel is segítve az elegyengetést,

csak vigyázni kell, nehogy megpattanjanak a még kemény lapok!

Tipp:

Lehet sütőkeretet is használni az összeállításhoz, illetve a lapokat is egyenesre lehet vágni egy sütőkerettel 

vagy a sütés előtt vagy közvetlen a sütés után, amíg még gyenge  a lap, mert utána már törik. 

Én szeretem, amikor ilyen rusztikus kicsit, így én nem szoktam levágni.

Ha kész, a tetejét megkenem olvasztott vajjal, majd bőven meghintem porcukorral.

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.