Körtés Süti

Körtés Süti

Glutén és laktózmentes

Hozzávalók:

( az alaprecept az s-kueche.com-ról származik, amit kissé átalakítottam)

25cm x 11cm-es formához.

Körtéhez:

  • Víz: 200ml
  • Körte: 4db
  • Vanília: 1 rúd kikapart belseje vagy aroma
  • Kardamon: 15db
  • Fahéj: 1/4 teáskanál
  • Cukor:150g

Piskótához:

  • Sertészsír: 100g (laktózmentes vaj is jó. NEM margarin hanem igazi vaj)
  • Cukor: 170g
  • Tojás: 3db (M)
  • Dió: 100g ( durvára tört)
  • Hajdina liszt: 100g
  • Sütőpor: 9g
  • Alma/körte reszelve: 1db
  • Kardamon (Őrölt): 1 csapott teáskanál
  • Fahéj (Őrölt) : 1 csapott teáskanál
  • Kakaó (cukrozatlan): 20g

Díszítéshez:

  • Laktózmentes vaj: 25g
  • Juharszirup: 50g
  • Dió: 20g
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Elsőként a körtét készítem el!

A vízba bele teszem a fűszereket és a cukrot

összeforralom, majd bele helyezem a hámozott körtéket

és gyakran forgatva nagyjából 25 percig főzöm őket.

Nem kell, hogy lobogó lánggal forrjon!!!

Ha elkészültek, kiszedem őket egy tányérra.

A piskótához a zsiradékot és a fele cukrot elkezdem kihabosítani

majd hozzá adom a tojássárgákat és tovább habosítom.

durvára töröm a diógerezdeket, úgy, hogy egy zacskóba helyezem

és klopfolóval megütögetem.

Hozzá adom a kikevert masszához, az 1db reszelt almával vagy körtével együtt.

Illetve a szárazanyagok keverékét is hozzá teszem.

és össze keverem

A tojáshabot felverem félkeményre.

(még csússzon le az edény falán, ha elfordítod!)

Ekkor hozzá teszem a cukor másik felét is

és tovább verem kemény habbá.

Majd a masszánkhoz adom

és határozott mozdulatokkal 

bele forgatom, így, hogy a hab ne nagyon törjön össze.

A sütőformát zsírpapírral kibélelem és bele öntöm a piskótatésztát.

A körtéket pedig szorosan bele nyomkodom a maszzába a követekzőképp

Tipp:

A körték darabszáma  akörték méretétől függ,

így előfordulhat, hogy több, de az is, hogy kevesebb körtére lesz szükséged!

170C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

Tipp:

Mindig írom, hogy a  sütési idő és hőfok csak egy jó kiinduló pont,

de ismerned kell a saját sütődet!

Amíg sül, elkészítem  a szószt a díszítéshez.

50g juharszirupot és laktózmentes vajat teszek egy lábasba

és épp hogy össze forralom.

majd bele helyezem a diókat.

Ahogy sűrűsödik, azonnal félre húzom, 

különben nem szirup lesz hanem keményedett vajkaramella….

kiszedem belőle a diókat.

A szószt pedig félre teszem.

A sütési idő vége előtt nagyjából 10 perccel

a karamelizált diókat a süti tetejére teszem és vissza tolom a sütőbe.

Ha elkészült a süti, kiemelem  a formából

és hagyom kihűlni.

Eltávolítoma sütőpapírt és megcsurgatom a maradék karamellel.

Elképesztő ízkavalkád! heart

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.