Hozzávalók:
Piskótához:
( 25x35cm)
- Tojás: 4db
 - Liszt: 100g ( Gluténmentesen: 100g rízsliszt)
 - Cukor: 80g
 - Vanília: 1/2 vanília belselye vagy egy késhegy őrölt vanília
 - Sütőpor / szódabikarbóna: 7g
 
Krémhez:
- Málna: 200g
 - Mascarpone: 200g (Laktózmentes is jó)
 - Porcukor: 20g
 - Citromlé: 1 evőkanál frissen facsart
 - Tejszín: 100ml magas zsírtartalmú, állati (Laktózmentes is jó)
 
Díszítéshez:
- Pár szem málna
 - Mentalevél
 
Piskóta elkészítése:
Először piskótát sütök, hagyományos módon.
A tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verem.
Amikor a hab félkemény, még éppen csúszik az edény falán,
akkor apránként hozzá adom a cukrot és a vaníliát.
Ezzel együtt már kemény habbá verem.

Hozzá adom a tojássárgákat is

Végül a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.
Itt már nem használok gépet, hanem egy kézi habverő vagy spatula segítségével
forgatom bele.

Egy gáztepsit kibéleltem zsírpapírral és bele helyeztem a sütőkeretet,
amit 25×35 cm-esre állítottam.
Tökéletesen megfelel egy nagyjából ugyanekkora méretű, szögletes forma is,
zsírpapírral kibélelve.

180 °C-on előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm.
Tipp:
Mindig írom, hogy ez csak egy nagyon jó kiindulási pont ,
de ki kell ismerd a sütőd!
Kis eltérések előfordulhatnak.
Ami még fontos, hogy ne használj légkeverést,
mert a piskóta össze fog esni.
Amikor elkészült, egy tiszta, vegyszermentes ruhára fordítom.
A ruhát érdemes kézzel vagy egy spriccelő segítségével
kicsit megnedvesíteni.
Ne legyen vizes! Csak nedves!
.jpg)
Óvatosan eltávolíto a sütőpapírt!

Ezen a képen a rízslisztes, gluténmentes verzió látható:

Tipp:
Ezt a méretet kétféleképp lehet felcsavarni …
Ha a rövidebb oldalánál fogva csavarod fel,
akkor egy rövid, 4 szeletes, több csiga mintájú verziót kapsz.
Ha a hosszabb oldalánál fogva teered fel, akkor egy több szeletes,
de egyetlen csigamintával rendelkező tekercsed lesz.
Én ez utóbbit választottam!
A feltekerést a következőképp csináltam:
A ruhát felhajtottam kissé a piskótára:

Majd ezt a részét begöngyölve, elkezdtem szorosan feltekerni!
Jó tanács:
Ezt mindenképp egyszerre, még melegen kell megtenni, mert
különben a piskótalap eltörik!!!!

Ha elkészült félre teszem és hagyom kihűlni.

Addig míg kihűl, elkészítem a krémet!
Krém elkészítése:
A málnát a citromlével leturmixolom és egy szűrőn átpaszírozom.

Az így kapott málnapüré szép sima és magmentes

Egy tálban a mascarponét simára keverem a porcukorral

Ha sima állagot kaptam, hozzá csorgatom a tejszínt is
és kihabosítom.

Majd jöhet bele a málnapüré is

Isteni krémet kapunk

Amikor a piskóta kihűlt, kitekerem

Vigyázok, hogy ne törjem el, óvatosan csinálom.
A krém 1/3 ával töltöm be.

A széleitől elhagyoma krémet, mert a feltekerés során
úgyis terül és csak kinyomódna a piskótából.
Majd óvatosan vissza tekerem.
Ekkor már ruha nélkül 


A krém 2/3 ával pedig beburkolom egy spatula segítségével.

A tetejét málnaszemekkel és egy kevés menta levéllel díszítettem.
A menta fantasztikus párost alkot a málnával! 









				
															




















