Hozzávalók:
Piskótához:
( 22 cm es tortaformához. Tortaformák itt)
- Tojás 6 db
 - Cukor 300 g
 - Liszt 250 g
 - Darált dió 200 g
 - Sütőpor 7 g
 - Víz 14 evőkanál
 
Marcipán krémhez:
- Tej 80 g ( igen gram )
 - Tojássárgája 2 db
 - Cukor 28 g
 - Keményítő 15 g
 - Vaj 28 g
 - Vanília kikapart belselye
 - Marcipán 100 g
 
Diókrém:
- Tej 5 dl
 - Keményítő 15 g
 - Liszt 30 g
 - Dió 150 g
 - Cukor 200 g
 - Vaj 250 g
 - Mandulaliszt 20 g
 - Só csipet
 - Vanília kikapart belselye
 - Rum 4 evőkanál
 
Piskóta elkészítése:
Felverem a tojásfehérjét.
A cukrot akkor adom hozzá , amikor már a fehérje majdnem kemény, de még elcsúszik az edény falán.
Majd a cukorral tovább verem kemény habbá .
Ezután bele keverem a tojás sárgáját, ehez már csak kis fokozatot vagy kézi habverőt használok.
Majd jöhet a dióval, sütőporral elkevert liszt.
Ezt apránként adagolom a masszába és kis fokozaton keverem el ugyancsak.
Közben pedig a 14 evőkanál vízet is hozzá keverem kanalanként, vagy lassan csurgatva.
50 percig 180 fokon , majd további 25 percig 160 fokon sütöm.
( tudjátok, mindig írom, ez sütőfüggő is, tapasztaljátok ki a saját sütőtöket )
Jó tanács:
Ne használjatok légkeverést és sütés közben ne nyissátok ki a sütőajtót ,
mert mindkét esetben a piskóta össze esik!
Marcipán krém elkészítése:
Ennek a krémnek egy pastry krém az alapja, finom, gyors ,egyszerű !
A marcipán lehet bolti, de magad is elkészítheted.
Tej egy részét a cukor egy részével felforrósítom.
A többi hozzávalót a marcipán és a vaj kivételével egy tálban simára keverem,
vagy egy shakerben alaposan csomómentesre összerázom.
Ha elkezd forrni a cukrostej , besűrítem a simára kevert eleggyel,
majd a tűzhelyről félre húzva belekeverem a felaprított marcipánokat és a vajat is.
Tipp:
Ha nem lesz sima, nyugodtan menjünk át rajt botmixerrel és mehet is a hűtőbe.
Egy folpackkal takarjuk le, hogy ne bőrösödjön, méghozzá úgy, hogy a fólát légmentesen a krém felületére simítjuk.
Diókrém elkészítése:
A tej felét a fele cukorral felrakom főni.
A tej másik felét, keményítőt, lisztet, sót, vaníliát összerázom shakerben
vagy egy tálban simára keverem, majd besűrítem vele a felforrt tejet.
Majd hozzá adom a diót és a mandulalisztet is és a 4 evőkanál rumot.
Hagyom teljesen kihűlni.
Míg hűl, addig a vajat a maradék cukorral fehéredésig kihabosítom.
Majd a kihűlt krémhez adom és jól össze keverem.
Jöhet a töltés!
A marcipánkrémet kétfelé a diókrémet 3 felé osztom .
A krém elég stabil így szintén nem használok tortakarikát, de ha bizonytalan vagy inkább használj!
Fogok egy tortaalátétet, ami pont akkora átmérőjű, mint a torta
Kenek rá egy kevés krémet, hogy a piskótalap ne csússzon el, illetve így sokkal stabilabban mozgatható.
Elvágom a piskótát 3 szeletre.
Az első szeletet a kartonra helyezem.
Kenek rá egy vékony réteg marcipánkrémet.
Majd erre kenek egy réteg diókrémet.
Jöhet a következő piskóta és ezt ugyanígy rétegezem.
majd amikor a 3. lap is rákerül, a maradék diókrémmel körbe burkolom.
Jöhet a panírozás!
Ehez néhány marék darált dióra lesz szükséged.
A darált diót a markomba veszem és szépen felhordom a torta minden pontjára.
Díszítésnek pedig most az isteni svájci habcsók vajkrémből csináltam rá habcsókokat !










				
															




















