Hozzávalók:
Piskótához:
( 15 cm – es, magas falú tortaformához )
Tortaformát itt találsz
- Tojás: 6 db
 - Cukor :120 g
 - Liszt: 90 g
 - Kakaó :40 g
 - Sütőpor: 7 g
 
Krémhez:
( burkoláshoz és töltéshez )
- Étcsoki: 400 g
 - Tejszín: 400 ml
 - Sűrű házi szilvalekvár :200 g
 - Menta : 6 szálról a levelek (+ ízlés szerint,ha szükségesnek érzed, kizárólag természetes menta olaj)
 - Fahéj : csapott mokkáskanál
 
- kenéshez : kb 3 evőkanál házi szilvalekvár
 
Elkészítés:
Piskóta elkészítése:
Piskótát készítek a szokásos módon.
Felverem a tojásfehérjéket, majdnem teljesen keményre
( még épp elcsússzon a tojáshab az edény falán )
ekkor hozzá adom apránként a kristálycukrot és kemény habbá verem.
Majd jöhet a sárgája.
Itt már vagy kézi habverővel dolgozom bele vagy kis fokozaton a géppel,
majd jöhet a kakaóval és sütőporral elkevert liszt.
Ezt is óvatosan beleforgatom,
ügyelek, hogy csomómentes legyen és
semmiképp nem használok magas fokozatot, ha géppel dolgozok.
Egy kivajazott – kilisztezett magasfalű sütőformába öntöm.
180 fokon 40-45 percig sütöm.
( megjegyzés: tudjátok ez azért csak egy jó kiindulópont, mert ez sütőfüggő is )
Jó tanács:
ne használj légkeverést és ne nyitsd ki sütés közben a sütőajtót,
mert mindkét esetben a piskóta össze eshet.
Ha kész és kiborítod, célszerű, hogy a teteje legyen az alja,
az alja pedig a teteje , így az esetleges kis pukli kiegyenesedik.
Krém elkészítése:
Először elkészítek egy csoki ganachet.
A tejszínt felforralom, és egy hőálló tálba,
apróra összetört csokira öntöm és simára keverem.
Ha kész, kimérek belőle 310 g ot.
A maradék mehet a hűtőbe vagy hideg ehlyre.
Azzal fogok burkolni.
A kimért 310 g – al pedig tovább dolgozok,
mert ebből lesz a töltelékem.
Tehát: a kimért 310 g ganacheomhoz
hozzá adok 200 g sűrű igazi házi szilvalekvárt.
Fontos, hogy ez természetes úton legyen sűrűre főzve
és ne pedig amolyan zselésítővel, mert ez higíthatja a krémet.
A mentaleveleket bele teszem az aprítóba és ledarálom.
Majd ezt is a krémhez adom.
Hagyom kihűlni,
nem árt neki , ha egy éjszakát pihen,
de néhány órára mindenképp menjen a hűtőbe.
Ha kihűlt , az egészet jó alaposan kihabosítom.
Tipp:
Ha nem elég mentás, tehettek bele mentaolajat is.
Fontos, hogy természeteset használjatok,
mert a mesterségeseknek mellékíze van .
Sajnos én az elsőt azzal egészítettem ki,
mert nem kaptam mást és gyorsan kellett.
Viszont az ízén kiérződött, hogy nem teljesen természetes .
Jöhet a töltés:
A piskótát 3 lapba vágom.
A krémet gondolatban 3 felé osztom.
Stabil a krém, ezért nem feltétlenül igényel sütőkeretet,
de ha nem vagy biztos , akkor inkább tedd bele
Először lehelyezek egy tortakartont (15 cm es )
A könnyebb krémezés érdekében,
forgatható állványt használok
Majd kenek a közepére egy kis krémet
és erre helyezem az első piskóta lapot,
hogy oda ragadjon és ne csúszkáljon.
Egy jó evőkanál szilvalekvárral
vékonyan megkenem a piskótát.
Majd erre jöhet egy réteg mentás krém.
Majd egy újabb piskótalap.
Újra lekvár, újra krém.
Végül jöhet a harmadik lap.
Ennek a tetejét is megkenem vékonyan lekvárral,
majd a megmaradt krémmel az egészet körbeburkolom.
Kicsit kihűtöm.
Fontos, hogy a krém megdermedjen kicsit az oldalán,
mert így könnyebb lesz beburkolni a ganache-al.
Tehát jöhet is a csokiganache.
Használat előtt kissé átkeverem.
Több rétegben viszem fel és a rétegek között,
mindig jól kihűtöm.
Így sokkal könnybb szép felületet elérni.
Felhordom az első réteg ganachet ,
szépen kiglettelgetem az apróbb lyukakat ,
deformitásokat, majd mehet a hűtőbe.
és ezeket a rétegeket addig ismételem,
míg a ganache el nem fogy illetve
míg olyan tökéletesre nem tudom igazítani a ganachet ,
amilyenre szeretném.
Használjatok spatulát és habkártyát,
hogy egyszerűbb legyen a munka
Díszítésnek most egy igazán látványosat használtam.
Mindkettő megoldás nagyon egyszerű és mutatós.
Az egyik a sugar sheet technika .
Receptért katt a linkre:
A másik pedig a rízspapír vitorla.
Receptért katta linkre:
Az arany éleket a Sugarflair arany ételfestékkel festettem meg:
A végeredmény egészen elképeztő!
Nézzétek csak a galériában!












				
															




















