Mentás – Szilvás Csokoládétorta

Hozzávalók:

Piskótához:

 ( 15 cm – es, magas falú tortaformához )

Tortaformát itt találsz

  • Tojás: 6 db
  • Cukor :120 g
  • Liszt: 90 g
  • Kakaó :40 g
  • Sütőpor: 7 g

Krémhez:

( burkoláshoz és töltéshez )

  • Étcsoki: 400 g
  • Tejszín: 400 ml
  • Sűrű házi szilvalekvár :200 g
  • Menta : 6 szálról a levelek (+ ízlés szerint,ha szükségesnek érzed, kizárólag természetes menta olaj)
  • Fahéj : csapott mokkáskanál
  • kenéshez : kb 3 evőkanál házi szilvalekvár 

Elkészítés:

Piskóta elkészítése:

Piskótát készítek a szokásos módon.

Felverem a tojásfehérjéket, majdnem teljesen keményre

( még épp elcsússzon a tojáshab az edény falán )

ekkor hozzá adom apránként a kristálycukrot és kemény habbá verem.

Majd jöhet a sárgája.

 Itt már vagy kézi habverővel dolgozom bele vagy kis fokozaton a géppel,

majd jöhet a kakaóval és sütőporral elkevert liszt.

 Ezt is óvatosan beleforgatom,

ügyelek, hogy csomómentes legyen és

semmiképp nem használok magas fokozatot, ha géppel dolgozok. 

Egy kivajazott – kilisztezett magasfalű sütőformába öntöm.

180 fokon 40-45 percig sütöm.

( megjegyzés: tudjátok ez azért csak egy jó kiindulópont, mert ez sütőfüggő is )

Jó tanács:

ne használj légkeverést és ne nyitsd ki sütés közben a sütőajtót,

mert mindkét esetben a piskóta össze eshet.

Ha kész és kiborítod, célszerű, hogy a teteje legyen az alja,

az alja pedig a teteje , így az esetleges kis pukli kiegyenesedik.

Krém elkészítése:

Először elkészítek egy csoki ganachet.

A tejszínt felforralom, és egy hőálló tálba,

apróra összetört csokira öntöm és simára keverem.

Ha kész, kimérek belőle 310 g ot.

A maradék mehet a hűtőbe vagy hideg ehlyre.

Azzal fogok burkolni.

A kimért 310 g – al pedig tovább dolgozok,

mert ebből lesz a töltelékem.

Tehát: a kimért 310 g ganacheomhoz

hozzá adok 200 g sűrű igazi házi szilvalekvárt.

Fontos, hogy ez természetes úton legyen sűrűre főzve

és ne pedig amolyan zselésítővel, mert ez higíthatja a krémet.

A mentaleveleket bele teszem az aprítóba és ledarálom.

Majd ezt is a krémhez adom.

Hagyom kihűlni,

nem árt neki , ha egy éjszakát pihen,

de néhány órára mindenképp menjen a hűtőbe.

Ha kihűlt , az egészet jó alaposan kihabosítom.

Tipp:

Ha nem elég mentás, tehettek bele mentaolajat is.

Fontos, hogy természeteset használjatok,

mert a mesterségeseknek mellékíze van .

Sajnos én az elsőt azzal egészítettem ki,

mert nem kaptam mást és gyorsan kellett.

Viszont az ízén kiérződött, hogy nem teljesen természetes .

Jöhet a töltés:

A piskótát 3 lapba vágom.

A krémet gondolatban 3 felé osztom.

Stabil a krém, ezért nem feltétlenül igényel sütőkeretet,

de ha nem vagy biztos , akkor inkább tedd bele

Először lehelyezek egy tortakartont (15 cm es )

A könnyebb krémezés érdekében,

forgatható állványt használok

 Majd kenek a közepére egy kis krémet

és erre helyezem az első piskóta lapot,

hogy oda ragadjon és ne csúszkáljon. 

Egy jó evőkanál szilvalekvárral

vékonyan megkenem a piskótát.

Majd erre jöhet egy réteg mentás krém.

Majd egy újabb piskótalap.

Újra lekvár, újra krém.

Végül jöhet a harmadik lap.

Ennek a tetejét is megkenem vékonyan lekvárral,

majd a megmaradt krémmel az egészet körbeburkolom.

Kicsit kihűtöm.

Fontos, hogy a krém megdermedjen kicsit az oldalán,

mert így könnyebb lesz beburkolni a ganache-al.

Tehát jöhet is a csokiganache.

 Használat előtt kissé átkeverem.

Több rétegben viszem fel és a rétegek között,

mindig jól kihűtöm.

Így sokkal könnybb szép felületet elérni.

Felhordom az első réteg ganachet ,

szépen kiglettelgetem az apróbb lyukakat ,

deformitásokat, majd mehet a hűtőbe.

és ezeket a rétegeket addig ismételem,

míg a ganache el nem fogy illetve

míg olyan tökéletesre nem tudom igazítani a ganachet ,

amilyenre szeretném.

Használjatok spatulát és habkártyát,

hogy egyszerűbb legyen a munka

Díszítésnek most egy igazán látványosat használtam.

Mindkettő megoldás nagyon egyszerű és mutatós.

Az egyik a sugar sheet technika .

Receptért katt a linkre: 

A másik pedig a rízspapír vitorla.

Receptért katta linkre:

Az arany éleket a Sugarflair arany ételfestékkel festettem meg:

A végeredmény egészen elképeztő!

Nézzétek csak a galériában!

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.