Oroszkrém Torta

Oroszkrém Torta

Hozzávalók:

Piskótához:

  • Liszt: 300g
  • Ccukor : 300g + kevés vanília
  • Forró víz: 12 evőkanál
  • Tojás: 6db ( M )
  • Szódabikarbóna: 12g
  • Kezeketlen citrom héja reszelve : 1/4 
  • Kezeletlen narancs héja reszelve: 1/4

Hozzávalók krémhez:

  • Cukor : 170g
  • Tojás sárgája : 3db
  • Tej : 230ml
  • Keményítő: 50g 
  • Vaj: 50g  ( házi/termelői/igazi vaj a legjobb )
  • Vanília rúd belseje vagy egy késhegynyi őrölt vanília
  • Kezeletlen citrom héja : 1/4
  • Kezeletlen narancs héja : 1/4
  • Lapzselatin: 10g
  • Zsíros, cukrozatlan állati tejszín: 1l  ( ebből 400 g felvert hab a krémbe kerül)
  • Porcukor: 5 evőkanál
  • Habfixáló: 4csomag ( vagy a csomagoláson megadott mennyiség 1 l tejszínhez )
  • Rum : 1dl
  • Mazsola : 1 marék / vagy igazi gyümölcsdarabok ízlés szerint

Ezt a receptet két kiváló, önmagában is szuper receptből variáltam össze

olyanra, ahogy nekünk a legjobban ízlik. 

Piskóta elkészítése:

A tésztához a 6 tojás fehérjéből habot verek,

amikor már majdnem kemény  a hab, de még elcsúszik az edény oldalán,

hozzá adom a cukrot és a vaníliát is.

Kemény habbá verem, de azért ügyelek arra, hogy annyira ne legyen kemény,

 mint egy habcsók, mert sütés közben a túl kemény habba keletkezett légbuborékok

szétpukkadnak és a piskóta össze esik.

Hozzá adom a sárgáját, ekkor viszont már csak a legkisebb fokozatn keverem a géppel

és épp csak annyira, hogy elegyedjen,

Majd lassan hozzá csorgatom a 12 evőkanálnyi forró vizet,

és közben kis fokozaton tovább keverem.

( a víz nem forrásban lévő kell legyen ,

csak csípősen meleg.

Ha bele dugjuk az ujjunk , akkor érezzük , hogy kicsit csípős )

Majd ugyancsak lassú keverés mellett,

jöhet a liszttel elkevert szódabikarbóna és a citrom és narancshéj is.

Kivajazott ,22 cm átmérőjű tortaformában

kb 40 -45 perc alatt 180 C ra előmelegített sütőben megsütöm.

Itt az idő azért sütőfüggő is, mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét.

Tipp:

Amire nagyon figyelj, hogy semmiképp ne nyitogasd a sütőt menet közben,

mert a piskóta össze esik és légkeverést se használj, mert

ugyan ez történik!

Ha kész, kiveszem a formából,

hagyom kihűlni és 3 egyenlő részre vágom.

Krém elkészítése:

Tipp:

A tejszínt használat előtt legalább fél órával tedd be a fagyasztóba, így biztos a siker.

( persze , használhatunk cukrozott hulalát is, akkor nem kell se cukor se habfixáló ,

kevesebb a macera, azonban , ha csak nem vagy intoleráns, jobb  az állati tejszínt )

Szóval ! Felverem a tejszínt!

Amikor már majdnem jó, már épp hogy csak folyós,

hozzá adom a habfixálót.

Tipp:

Általában 1 l – hez 4 tasak kell, de az a biztos ,

ha megnézitek mit ír az utasítás az általatok vásárolt fixálóhoz,

Hozzá adom porcukrot is.

Még verem egy kicsit, amíg teljesen meg nem keményedik,

de egy perccel sem tovább,

mert  – és megint egy tipp

ha túlverjük, a tejszín helyett vajunk lesz és azt nem szeretnék!

Ha kész, mehet is a hűtőbe!

Ezután a tej egy részét egy shakerbe öntöm,

majd hozzá adom a keményítőt és a tojás sárgáját.

Jól össze rázom.

Persze ugyan ilyen jó, ha egy kis tálban simára keverjük.

Ezután a maradék tejet és cukrot felmelegítem egy lábasba,

vigyázok, hogy a cukor ne karamelizálódjon,

majd a tojássárgájás , keményítős eleggyel besűrítem.

Hozzá adom a reszelt héjakat és a vaníliát.

Majd, ha már nem főzöm tovább,

hozzá adom a vajat is.

Tipp:

Ha becsomósodna, semmi pánik, turmixold le és hagyd kihűlni!

Imádom, ahogy a vaníliamagocskák szeplőssé teszik a krémet.

A zselatin lapokat  hideg vízbe áztatom , annyiba, hogy ellepje.

Amikor jól megszívta magát, kicsavarom.

Bele teszem egy kis lábasba a kicsavart lapokat

és épp annyi vizet öntök rá vissza ,

amibe épphogy fel tudom majd oldani.

Kicsit elkezdem melegíteni.

Nem forralom, csak épp melegítem, hogy eloldódjon.

A felmelegítős mozzanatot csak akkor csinálom,

amikor a krém már teljesen kihűlt és dolgozni akarok vele.

A kihűlt krémet átkeverem.

Az 1 l felvert tejszínből 400 -450 g – ot hozzá keverek

egy fakanál vagy egy kézi habverő segítségével,

Gyors határozott mozdulatokkal forgatom bele a habot,

de vigyázok , hogy ne törjem össze.

Majd óvatosan hozzá csorgatom a zselatint és így is jól egybe forgatom.

Tipp:

A zselatin ne legyen meleg, de ne is hűljön ki annyira, hogy megkössön.

Legyen kézmeleg.

A krémet  3 részre osztom, 2 egyenlőre és egy kicsire , ami a tetejére megy )

A kihűlt 3 részre vágott piskótából egyet egy tortakarikába helyezek. 

Alá pedig egy tortaalátétet teszek,

kenek rá egy pici krémet, hogy ne csúszkáljon.

Tipp:

A piskóta teteje kerüljön most alulra,

így ha púpos, ezzel a mozdulattal szépen korigálható.

A piskótát meglocsolom  rummal.

Majd megkenem krémmel és megszórom friss gyümölcsökkel

vagy rumba áztatott mazsolával . 

Ezután jöhet a következő piskóta,

amit ismét meglocsolokk rummal,

majd jöhet a krém , a krémre a mazsola vagy a gyümölcsök.

Aztán jöhet a harmadik lap is

és a tetejét végül befedem a maradék krémmel.

Ha kész, jól kihűtöm ( én a fagyasztóba tettem 1 órára )

majd óvatosan levettem a tortakarikiát.

Tipp:

Használj egy spatulát, segítségképp!

Szépen körbehúzom tejszínhabbal.

A tetejét a maradék habbal

egy habzsák és díszítőcső segítségével kidíszítem.

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.