Francia Krémes

Francia Krémes

 

 

Hozzávalók

 

Tésztához:

  • liszt: 280g
  • Vaj: 250g
  • víz: 150g
  • só: csipet
  • ecet: 1 kávéskanál

 

 

Krémhez:

 

  • Víz: 1 liter
  • Vaníliás pudingpor: 3csomag
  • Kristálycukor: 150g
  • Vaníliás cukor: 3 csomag
  • Porcukor: 200g
  • Tojásfehérje: 10db (M/L)

 

  • 1liter tejszín (állati vagy növényi)

 

  • Fondán máz: https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755

 

A lapok elkészítése:

 

A lapok elkészítése 2 részből áll.

Egy vajas és egy tésztás részből.

 

200g hideg vajhoz hozzá dolgozok 50g lisztet.

Téglalap alakúra formázom és hideg helyre teszem pihenni.

Ha nagyon lágy, akkor a hűtőbe is betehetjük.

 

A maradék hideg vajat (50g) elmorzsolom a 230g liszttel,

mjad a vízben elkevert ecettel és sóval összekeverve alaposan kidolgozom.

Sima, ruganyos tésztát kell kapjak.

Majd hagyom 20-30 percet pihenni.

 

A pihenés után kinyújtom a tésztát téglalap alakúra.

A közepére helyezem a vajas részt és a tésztával becsomagolom.

(jobbról,balról, alulról és felülről ráhajtom a tésztát a vajas részre.

A lisztet mindig le kell seperni róla hajtogatásnál!

 

Ezt követően elnyújtom, egyenletesen lazán és nem erősen és hajtogatom.

Először az egyik oldalról hajtom be a tésztát a  közepére majd a másik oldalról ráhajtom.

Majd elfordítom ( ha eddig hosszában volt előttünk össze hajtva, akkor most keresztbe vegyük magunk elé)

 

Elnyújtom ismét és meghajtogatom, de most nem 3 hanem 4 részre.

Hosszában balról és jobbról is behajtom a közepéhez a tészta két szélét, majd össze ,,csukom,,

és hagyom pihenni megint 20-30 percet és megismétlem a hajtogatást.

 

Végül 2 részre osztva, elnyújtva sütöm meg 250°C -ra előmelegített sütőben.

Addig kell sütni, amíg szép aranybarna nem lesz!

 

 

Krém elkészítése:

 

A pudingporokat 250ml vízzel simára keverem.

 

A 200g porcukrot a vaníliás cukrot a 10 tojásfehérjével felverem.

 

A maradék vizet a 150g kristálycukorral felforralom.

Majd a pudingporral elkevert vízzel besűrítem.

 

Ha jó sűrű lett, akkor kis hőfokon hozzá forgatom, belegőzölöm a felvert tojáshabot gyors mozdulatokkal, úgy hogy a hab ne törjön össze.

 

Az első leveles lapot sütőkeretbe helyezem.

Sütőkeretet itt találsz:

https://edesstory.hu/termek/cakemasters-allithato--rozsdamentes-acel-sutokeret-elvalasztoval---5cm-magas/1169

Majd ráöntöm a krémet és elegyengetem.

Hagyom kihűlni.

 

1 liter jéghideg tejszínt verek fel. (állati és növényi is jó )

Ezt a krém tetejére egyengetem.

 

A másik laphoz olvasztok fondan mázat, melyet itt taalálsz :

 https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755

melegítés közben keverek a mázba egy kis kávét .

Majd behúzom vele a lapot.

Egyenlő részre felvágom a mázzal megkent lapot és így helyezem a tejszínhabos rész tetejére.

 

Hűtőbe teszem még néhány órára, majd a keret eltávolítása után felszeletelem.

 

Fondánról itt olvashatsz bővebben és receptet is találsz hozzá:

https://edesstory.hu/recept/fondan-vagy-fondant-mi-a-kulonbseg-a-fondan-es-a-fondant-kozt/78