Fügés - Kecskesajtos Torta
Hozzávalók a piskótához:
- Tojás: 3db
- Cukor: 95g
- Vaj: 95g
- Tej: 75g
- Liszt: 125g
- Fahéj: 1 teáskanál
- Sütőpor: 10g
- Só: csipet
- Darált mandula: 125g (dió, ogyoró is lehet )
Hozzávalók a kecskesajtos krémhez:
- Kecskesajt (krémsajt ) 150g
- Mascarpone: 250g
- Tejszín: 120ml
- Akácméz: 45g
Hozzávalók a fügés réteghez:
- Fügebél: 195g
- Cukor: 15g
- Kukoricakeményítő: 15g
- Fahéj: csipet
Hozzávalók a karamell öntethez:
- Cukor: 2 evőkanál
- Tejszín: 100ml
- Vaj: diónyi
Hozzávalók a karamelizált mogyoróhoz:
- Mogyoró: 1 marék
- Cukor: 2 evőkanál
Piskóta elkésztése:
A szárazanyagokat összekeverem.
A vajat a tejjel összeolvasztom.
Nem forralom, épp csak hagyom egybeolvadni.
A tojást a cukorral kihabosítom.
Az összekevert szárazanyagokhoz hozzácsurgatom a vajas - tejet
majd a cukros tojássárgákat is belekeverem.
Egy kibélelt 15cm átmérőjű formában 170°C-on 50 percig sütöm.
Ez sütőfüggő. Ismerned kell a saját sütődet.
A kecskesajtos krém elkészítése:
A kecskesajtot a mascarponéval és a mézzel összekevrem.
kecskesajtból ezt használtam:
Majd hozzácsorgatom a tejszínt és addig verem, amíg szép habos, krémes állagot nem kapok!
Tipp:
Nem szabad túlverni, mert össze esik, kicsapódik, vajas és savós lesz.
Ha kész, a hűtőben pihentetem, míg a többi részét is elkészítem a tortának.
Fügés réteg elkészítése:
A fügebélt kicsit áttöröm, leturmixolom.
Hozzá adoma cukrot és a fahéjat és elkezdem forrósítani.
Amikor össze esett és levet is eresztett, kiveszek belőle kb 50g-nyi mennyiséget és elkeverem a keményítővel,
majd visszaöntöm a többi fügepéphez és lassú tűzön pudinggá sűrítem.
Hagyom kihűlni.
Karamell Öntet elkészítése:
A cukrot karamelizálom egy kisebb lábasban.
Közben felforrósítom a tejszínt a vajjal és a karamellre öntöm.
Tipp: Vigyázz! Fut!
Addig kevergetem lassú tűzön, míg teljesen fel nem oldódik minden visszaszilárdult darabka.
Kis hőálló tálkába öntöm és hagyom kihűlni.
Hűtőben szépen besűrűsödik.
Én ebbe is kevertem egy csipet fahéjat.
Karamelizált mogyoró elkészítése:
A mogyorókat durvára zúzom.
A cukrot felteszem karamelizálni.
A karamellhez hozzá adom a mogyoró darabokat.
Egy kissé vissza fog a mogyoró darabokra kristályosodni a cukor,
de addig kevergetem, míg vissza nem olvad az egész.
Egy sütőpapírra öntöm és hagyom, hogy megkössön.
Ha megszilárdult, apróbb darabokra zúzom.
Tölrés, rétegezés:
Az első lap alá tortakartont helyezek:
itt választhatsz közülük:
Az első piskótalap alatt megkrémezem kicsit a kartont, hogy hozzá tapadjon.
Majd a piskótalapot megkenem a kecskesajtos krémmel.
Ezutána piskóta éle mentén húzok egy gyűrűt ,
udvart a kecskesajtos krémből egy habzsák segítségével,
és ennek a gyűrűnek a közepébe töltöm be a fügés krémet.
vékonyan bevonom a kecskesajtos krémmel
és jöhet a következő piskótalap, amit ugyanígy rétegezek.
A maradék krémmel körbevonom a tortát.
A tetejét megcsurgatom a karamellszósszal és megszórom a karamelizált mogyoróval.
Díszítésnek Sugarflair ehető arany fóliát is használtam, melyet itt találsz:
Ehető arany és ezüst fólia (edesstory.hu)
Habzsákok közül itt választhatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)