Gesztenyés Marshmallow Torta

 

Gesztenyés Marshmallow Torta

 

 

 

 

Hozzávalók  a piskótához:

 

  • Tojás: 4db L-es vagy 5db kisebb
  • Cukor: 4 evőkanál
  • Liszt: 5 evőkanál ( gluténmentesen ugyanennyi rízsliszt)
  • Sütőpor: 4g
  • Vaníliás cukor: 1 csomag

 

 

 

Hozzávalók a gesztenyekrémhez:

 

  • Tojássárgája: 2db
  • Tej: 140g (növényi is lehet )
  • Cukor: 40g
  • Kukoricakeményítő: 25g
  • Vanília kikapart belselye
  • Vaj: 50g ( növényi is lehet )
  • Gesztenyemassza: 250g ( nem ízesített )
  • ízlés szerint rum

 

 

 

Marshmallow krém:

 

  • Tojásfehérje: 160g
  • Cukor: 200g
  • Zselatin: 35g
  • Borkősav: Késhegynyi

 

 

 

Meggyragu:

 

  • Magozott meggy: 300g
  • Cukor: 20g
  • Ha nem csupán ragut szeretnék, hanem krémesebbé akarjuk a meggyes részt is, akkor egy teáskanál keményítővel be lehet sűríteni

 

 

 

Piskótalapok elkészítése:

 

Mivel nem formába sütöm a piskótalapokat, ( abban is lehet ) ezért egy zsírpapírra

15cm átmérőjű köröket rajzolok.

Egy gáztepsibe így 3db piskótalapot tudok megsütni.

Összesen 4 piskótalapra lesz szükség.

A zsírpapírt átfordítom, miután rárajzoltam a köröket, hogy az étel ne érintkezzen se tintával se grafittal.

De akár ételfesték filccel is lehet rajzolni.

 

 

A tojásfehérjét elkezdem felverni, amikor félkemény, hozzá adom a cukrot.

A cukorral együtt kemény habot verek, de nem annyira mint egy habcsóknak.

 

Ezt követően már csak kis fokozaton, belekeverem a tojássárgákat és a vaníliát.

 

Végül egy spatulával hozzá forgatom a sütőporral elkevert lisztet.

Kikenem a kirajzolt körökre.

 

 

 

170°C-on , előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világosra sütöm.

Persze ez sütőfüggő.

Ismerned kell a saját sütődet!

 

 

A míg a piskótalapok elkészülnek, addig elkészítem a töltelékeket.

 

 

Meggyragu elkészítése:

 

A meggyet és a cukrot felteszem közepes lángon főni.

Amikor lekvárszerű állagot kapok félre teszem hűlni.

 

Ha krémesebb állagot szeretnél, akkor sűrítsd be egy teáskanál keményítővel.

A keményítőt keverd simára egy kevés meggylével vagy egy kis vízzel és sűrítsd a meggyragut!

 

 

 

 

 

Vaníliás gesztenyekrém elkészítése:

 

Először egy tojáskrémet főzök. ( más néven sárga krém vagy cukrászkrém )

A tej egy részét felteszem főni.

A tej másik részét egy shakerbe öntöm és a tojással, cukorral, vaníliával, keményítővel simára rázom.

Amikor a tej forró, akkor besűrítem vele.

 

 

Ha puding állagú, félre húzom és belekeverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

 

 

Egy folpackkal légmentesen lefedve hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

Végül hozzá keverem géppel a gesztenyemasszát és a rumot.

 

 

A gesztenyemassza ötthon is elkészíthető szelídgesztenyéből.

( Meg kell főzni, héjától meg kell tisztítani és ledarálni húsdarálón vagy késes aprítóban is lehet pürésíteni)

 

 

Marshmallow krém:

 

 

A zselatint beáztatom épp annyi hidegvízben, hogy ellepje.

 

 

A tojáshabot a cukrot és borkősavat egy habüstbe öntöm.

Vízgőz felett elkezdem habosítani.

 

 

Amikor a hab már félkemény, de még folyós és átmelegedett,

akkor hozzáteszem a zselatint és kemény, csúcsos habbá verem.

Ha a zselatin melegebbet igényel, akkor meg lehet előtte melegíteni.

 

 

 

 

Töltés:

 

 

Az eslő piskótalapot egy tortakartonra helyezem,

ami pont akkora, mint a torta átmérője.

Ezt majd bele is burkolom.

Érdemes egy kis krémmel a tortaalátéthez ragasztani az első piskótalapot, hogy ne csússzon el.

 

Tortaalátéteket és dobokat itt találsz:

Papír és műanyag termékek tortákhoz és sütikhez (edesstory.hu)

Illetve érdemes még tortaforgató állványon dolgozni, úgy sokkal könnyebb.

Állványok (edesstory.hu)

 

A marshmallow krémből habzsákba töltök egy adagot.

Az első piskótalap szélére egy gyűrűt, udvart nyomok belőle.

És ennek a közepébe kenem el a meggyragu felét.

 

 

Erre megy  a 2. piskótalap, amire egy vékony réteg marshmallow krémet nyomok.

 

 

Majd fölé dresszírozom egy habzsákból az összes gesztenyekrémet,

úgy, hogy a széleinél itt is kap egy kis gyűrűt a marshmallowkrémből

 

 

És a gesztenyekrémes rész tetejét is bevonom egy vékony réteg marshmallow krémmel.

 

 

Erre teszem a következő piskótalapot, amit az első lap mintájára megkenek meggyraguval.

 

 

Végül ráhelyezem az utolsó piskótalapot és az egészet körbevonom a krémmel.

Nem simítom egyenesre, hanem helyenként bele - bele nyúlok a spatulával és csúcsokat hagyok rajt.

 

 

Egy szakácsfáklyával pedig megkaramelizálom rajt a habot.

 

 

Szakácsfáklya itt:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

Tipp:

Érdemes viszonylag gyorsan dolgozni a töltésnél a tojáshabban lévő zselatin miatt,

nehogy pillecukor legyen! wink

 

A díszítéshez gesztenyét vagy akér csokit is lehet használni