Gesztenyés Marshmallow Torta
Hozzávalók a piskótához:
- Tojás: 4db L-es vagy 5db kisebb
- Cukor: 4 evőkanál
- Liszt: 5 evőkanál ( gluténmentesen ugyanennyi rízsliszt)
- Sütőpor: 4g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
- Tojássárgája: 2db
- Tej: 140g (növényi is lehet )
- Cukor: 40g
- Kukoricakeményítő: 25g
- Vanília kikapart belselye
- Vaj: 50g ( növényi is lehet )
- Gesztenyemassza: 250g ( nem ízesített )
- ízlés szerint rum
Marshmallow krém:
- Tojásfehérje: 160g
- Cukor: 200g
- Zselatin: 35g
- Borkősav: Késhegynyi
Meggyragu:
- Magozott meggy: 300g
- Cukor: 20g
- Ha nem csupán ragut szeretnék, hanem krémesebbé akarjuk a meggyes részt is, akkor egy teáskanál keményítővel be lehet sűríteni
Piskótalapok elkészítése:
Mivel nem formába sütöm a piskótalapokat, ( abban is lehet ) ezért egy zsírpapírra
15cm átmérőjű köröket rajzolok.
Egy gáztepsibe így 3db piskótalapot tudok megsütni.
Összesen 4 piskótalapra lesz szükség.
A zsírpapírt átfordítom, miután rárajzoltam a köröket, hogy az étel ne érintkezzen se tintával se grafittal.
De akár ételfesték filccel is lehet rajzolni.
A tojásfehérjét elkezdem felverni, amikor félkemény, hozzá adom a cukrot.
A cukorral együtt kemény habot verek, de nem annyira mint egy habcsóknak.
Ezt követően már csak kis fokozaton, belekeverem a tojássárgákat és a vaníliát.
Végül egy spatulával hozzá forgatom a sütőporral elkevert lisztet.
Kikenem a kirajzolt körökre.
170°C-on , előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világosra sütöm.
Persze ez sütőfüggő.
Ismerned kell a saját sütődet!
A míg a piskótalapok elkészülnek, addig elkészítem a töltelékeket.
Meggyragu elkészítése:
A meggyet és a cukrot felteszem közepes lángon főni.
Amikor lekvárszerű állagot kapok félre teszem hűlni.
Ha krémesebb állagot szeretnél, akkor sűrítsd be egy teáskanál keményítővel.
A keményítőt keverd simára egy kevés meggylével vagy egy kis vízzel és sűrítsd a meggyragut!
Vaníliás gesztenyekrém elkészítése:
Először egy tojáskrémet főzök. ( más néven sárga krém vagy cukrászkrém )
A tej egy részét felteszem főni.
A tej másik részét egy shakerbe öntöm és a tojással, cukorral, vaníliával, keményítővel simára rázom.
Amikor a tej forró, akkor besűrítem vele.
Ha puding állagú, félre húzom és belekeverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.
Egy folpackkal légmentesen lefedve hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Végül hozzá keverem géppel a gesztenyemasszát és a rumot.
A gesztenyemassza ötthon is elkészíthető szelídgesztenyéből.
( Meg kell főzni, héjától meg kell tisztítani és ledarálni húsdarálón vagy késes aprítóban is lehet pürésíteni)
Marshmallow krém:
A zselatint beáztatom épp annyi hidegvízben, hogy ellepje.
A tojáshabot a cukrot és borkősavat egy habüstbe öntöm.
Vízgőz felett elkezdem habosítani.
Amikor a hab már félkemény, de még folyós és átmelegedett,
akkor hozzáteszem a zselatint és kemény, csúcsos habbá verem.
Ha a zselatin melegebbet igényel, akkor meg lehet előtte melegíteni.
Töltés:
Az eslő piskótalapot egy tortakartonra helyezem,
ami pont akkora, mint a torta átmérője.
Ezt majd bele is burkolom.
Érdemes egy kis krémmel a tortaalátéthez ragasztani az első piskótalapot, hogy ne csússzon el.
Tortaalátéteket és dobokat itt találsz:
Papír és műanyag termékek tortákhoz és sütikhez (edesstory.hu)
Illetve érdemes még tortaforgató állványon dolgozni, úgy sokkal könnyebb.
A marshmallow krémből habzsákba töltök egy adagot.
Az első piskótalap szélére egy gyűrűt, udvart nyomok belőle.
És ennek a közepébe kenem el a meggyragu felét.
Erre megy a 2. piskótalap, amire egy vékony réteg marshmallow krémet nyomok.
Majd fölé dresszírozom egy habzsákból az összes gesztenyekrémet,
úgy, hogy a széleinél itt is kap egy kis gyűrűt a marshmallowkrémből
És a gesztenyekrémes rész tetejét is bevonom egy vékony réteg marshmallow krémmel.
Erre teszem a következő piskótalapot, amit az első lap mintájára megkenek meggyraguval.
Végül ráhelyezem az utolsó piskótalapot és az egészet körbevonom a krémmel.
Nem simítom egyenesre, hanem helyenként bele - bele nyúlok a spatulával és csúcsokat hagyok rajt.
Egy szakácsfáklyával pedig megkaramelizálom rajt a habot.
Szakácsfáklya itt:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Tipp:
Érdemes viszonylag gyorsan dolgozni a töltésnél a tojáshabban lévő zselatin miatt,
nehogy pillecukor legyen!
A díszítéshez gesztenyét vagy akér csokit is lehet használni