Puncs Mignon
Hozzávalók:
- Tojás: 8db
- Liszt: 8 evőkanál
- Cukor: 8 evőkanál
- Sütőpor: 4g
- vaníliás cukor vagy vanília
Töltelékhez:
- a gáztepsiben megsütött piskótalap harmada
- rum: 1/2 dl
- narancslikőr (cointreau):1/2dl
- kakaópor: 2-3 evőkanál
- víz: 1dl
- cukor: 35g
- baracklekvár: 2-3 evőkanál + a lapok kenéséhez 1-1 evőkanál
Fondán mázhoz:
kész máz:
https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755
vagy az elkészítéshez a leírást itt találod az eszterházy tortánál:
https://edesstory.hu/recept/eszterhazy-torta/51
Elkészítés:
A piskótát sütök hagyományos módon.
A tojásokat szátválasztom.
A fehérjét félkemény habbá verem, majd
hozzá adom a 8 evőkanál cukrot.
Ezzel együtt tovább verem kemény habbá.
Hozzá adom a tojássárgákat és a vaníliát is.
Itt már csak kis fokozaton keverem, vagy kézi habverővel beleforgatom.
Majd hozzá keverem a liszttel elkevert sütőport is.
Egy zsírpapírral kibélelt gáztepsibe öntöm és 180°C-ra előmelegített sütőben
kb 20 perc alatt világosra sütöm.
Ha kihűlt a széleit szép egyenesre vágom
és 3 részre osztom.
Én most 2 egyenlő részre és a 3. részt picit nagyobbra hagyom.
Ez utóbbi kerül a töltelékbe a szélekkel együtt.
Egészen pontosan 2*10cm-es sávot vágok ki,
így a mignonokat 5*5cm-esre tudom majd felszelni.
Egy tálban összemorzsolom a tölteléknek való piskótát.
Az 1dl vízet a cukorral jól összeforralom (sziruposra).
Meglocsolom vele a piskótadarabokat.
Hozzá adom a kakóport, a rumot, narancslikőrt és a lekvárt.
Annyi lekvár kell hozzá, hogy össze álljon!
Az első 10cm széles piskótalapot megkenem lekvárral.
Rá rétegezem a tölteléket szép egyenletesen.
Majd a másik 10cm-es piskótalapot is megkenem lekvárral
és a lekváros felével lefelé, ráfordítom a töltelékes részre.
Jól megnyomkodom.
Hosszában középen (5cm-nél) kettévágom.
Majd keresztben is 5cm-enként felkockázom.
Gitterrácsra helyezem őket.
Az eszterházy fondánt felolvasztom 40°C-ig
( lehet színezni ételfestékkel vagy szörppel)
Ha túl sűrű a máz, akkor pár csepp vízzel higítható.
De tényleg csak pár cseppel!
Majd leönötm vele a mignonokat!