Sütőtökös süti

 

Sütőtökös Süti

 

 

 

Hozzávalók:

 

  • liszt: 250g ( gluténmentesen: 150g rízsliszt és 100g teljes kiőrlésű rízsliszt )
  • Cukor: 80g
  • Sütőpor: 8g
  • Szegfűszeg: 1 csapott mokkáskanál őrölt
  • Fahéj: 2 mokkáskanál
  • Szerecsedió: 1/2 mokkáskanál
  • vanília
  • Citromhéj: 1/2 citrom reszelt héja
  • Sütőtök püré: 350g (sült sütőtökből)
  • Almaecet: 1 evőkanál
  • Étolaj: 100g
  • Juharszirup: 100g
  • Tojás: 1db

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Egy sütőtököt felvágok, megtisztítom a tökbéltől és sütőben megsütöm.

350 grammnyi sült sütőtököt lepürésítek turmixal vagy villával áttöröm.

 

 

A szárazanyagokat ( liszt, cukor, fűszerek ) összekeverem egy tálba.

 

 

A sütőtökpüréhez hozzá adom a tojást a juharszirupot, olajat, almaecetet és összekeverem.

 

 

Géppel is lehet ( kicsit fröcsögős)

 

 

Majd az elkevert szárazanyagokat és a sütőtökös elegyet jól összedolgozom.

 

 

Egy 20cm átmérőjű formát kibélelek papírral,

bele öntöm a masszát, kicsit eligazgatom , hogy egyenletes legyen

 

 

és 180°C-on előmelegített sütőben nagyjából 45 percig sütöm.

Ez sütőfüggő, ismerned kell a saját sütődet.

 

Nagyobb formában dupla adagot érdemes sütni,

mert ez a kisebb mennyiség a 20cm -es formában kb 4-5cm magas lesz.

 

Önmagában is rendkívül szaftos és finom.

 

 

Azonban krémmel is tálalhatjuk.

Szuperül illik hozzá egy kis citrommal és cukorral kikevert mascarpone krém.

Vagy egy kis porcukorral elkevert tejföl.

Illetve egy citromos cukormáz is szuperül passzol hozzá.