Hozzávalók:
- Liszt: 500 g
- Cukor :150g
- Vanília kikapart belseje / vaníliáscukor 2 csomag
- Só : csipet
- Tojás: 2 db
- Vaj: 250 g
Ha csokis kekszet is szeretnénk , akkor szükség van:
200g tej – vagy étcsokoládéra és a formára, amibe a csokit kiöntjök.

Az összes hozzávalóból egynemű tésztát gyúrok,
majd fóliába tekerem és 1 órát a hűtőben pihentetem.

Kinyújtom a tésztát néhány mm vastagságúra.
Kiszaggatom a kiszúrók segítségével.

Majd 180 fokra előmelegített sütőben
15 percig sütöm (légkeverés nélkül )
Csoki ekészítése:
A csokit temperálom:
Vízgőz felett felolvasztom maximum 40 fokig.

Hőmérőt itt találsz

Majd vissza hűtöm 27 fokig úgy,
hogy közben egy márványlapon vagy kövön esetleg valami hűvösebb felületen
egy csoki spatula segítségével terelgetem
és ha ezt elérte, kicsit vissza melegítem
a tejcsokit 29 az étcsokit 30 -31 fokosra
Ez lesz a használati hőmérséklet.
Csoki temperálásról bővebben itt :
link
Megtöltöm a formát.

Jól megrázogatom , hogy a felesleges levegőbuborékok távozzanak belőle,

Majd egy mozdulattal a felesleges csokit a spatula segítségével lehúzom róla.

Hűtöbe teszem, hogy megdermedjen,
majd kiveszem a formából .

Egy kevés olvasztott csokit kenek a kekszre
és hozzá ragasztom a csokilapokat.

csokiskeksz készítő formák:



















