cakesicle

Cakesicle –

Sütinyalóka Jégkrém Formában

Hozzávalók a piskótához:

  • Liszt: 200g
  • Tej: 150ml
  • Olaj: 100ml
  • Cukor: 200g
  • Tojás: 4db
  • Kakaópor (cukrozatlan): 2 evőkanál
  • Vanília: 1/2 kikapart belselye
  • Sütőpor: 14g

további hozzávalók a töltelék elkészítéséhez:

  • Tejszín: 200g
  • Étcsoki: 150g

Hozzávalók a burokhoz:

a 250g-os bevonóból nagyjából 10db sütinyalókát tudsz készíteni

Piskóta elkészítése:

A tojást a cukorral és vaníliával kihabosítom, 

majd apránként hozzá csurgatom a tejet és az olajat.

Amikor szépen elvegyültek egymással az összetevők,

akkor a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet hozzá szitálom

és csomómentesre keverem.

Géppel és kézi eszközzel is lehet dolgozni.

Egy 20x25cm-es, kizsírozott, kilisztezett formába öntöm.

180°C-ra előmelegített sütőben 160°C-on 35 percig sütöm.

Tipp:

Mindig elmondom, hogy a hőfok és a sütési idő,

csak egy nagyon jó kiindulópont, 

ki kell tapasztalnod a sütőd, mert kis eltérések lehetnek.

A készre sütött piskótát hagyom kihűlni,

majd kihűlés után egy tálba szétmorzsolom.

Megjegyezém, hogy ez egy eszméletlenül jó tészta recept!

Szaftos,ugyanakkor mégis szuperül morzsolható.

A tejszínből és csokiból, ganache-t készítek:

A csokit egy hőálló tálba, apróra töröm – 

( ha csokipasztillát használsz, nyilván ez a lépés elhagyható)

A tejszínt felforralom, majd a csokira öntöm

és teljesen simára keverem, míg szép egynemű,

csomóments krémet nem kapok.

Csokiganázsokról bővebben itt olvashatsz:

Ekkor a morzsolt piskótára borítom még melegen

és összegyúrom.

Töltés: 

A töltésnél és a nyalókák bevonásánal több lehetőség is van!

Használhatunk igazi csokoládét a burokhoz,

vagy használhatunk különböző bevonókat is.

Most én a FunCakes Deco Melts bevonóit teszteltem le.

Magát a burkot is többféleképp lehet elkészíteni:

Az egyik és talán leggyakoribb, amikor a formába csak a töltelék kerül,

melyet mélyhűtőben kifagyasztanak, majd a formából kivéve,

olvasztott csokiba vagy bevonóba mártják még fagyosan.

Nekem ezzel a módszerrel az a  problémám, hogy ilyenkor

a csoki vagy bevonó azonnal rádermed és még a pára is lecsapódik rajt

és ha igazi csokit használok, akkor a csoki sem garantált, hogy szép marad.

Illetve a nyalókák talpa sem lesz szép sima és egyenes felületű.

Ezt a megoldást én inkább a jégkrémek készítésénél szeretem használni,

annál viszont ez a legszuperebb.

A másik megoldás, – amit a sütinyalókák bevonására én szívesebben használok – ,

az a formák kikenése, még a töltés előtt.

Most, ahogy azt már említettem, igazi csoki helyett

a Fun Cakes Deco Melts bevonóit használtam.

Ez tökéletes ha a sütinyalókákat torták díszítésére szeretnéd használni!

Jól bírja  a fagyasztást, nem csapódik ki.

Fagyasztás utána a  lecsapódott párát, vízcseppeket hagyd magától leszáradni és

teljesen tökéletes, fényes felületű lesz újra!

Kiváló tulajdonságai közé tartozik még az is,

hogy a Sugarflair csokoládéfestékeivel brutál szépre színezhető a fehér bevonó.

Csokifestékeket itt találsz

Segítség a Deco Melts olvasztásához:

Megolvaszthatod vízgőz felett, vagy mikróban.

Mikrohullámúban max 500W – on,

gyakori, 15-20 másodpercenkénti kevergetés mellett olvaszd fel!

Pár csepp növényi olajjal higítható , ha szükséges.

Formákból a Silikomart formáit használtam.

Ez kiváló minőségű olasz termék, nagyon könnyű vele dolgozni.

A shopban találsz Silikomart és más olcsóbb formákat is

A felolvasztott Deco Melts-ből egy-egy kiskanállal a forma közepébe teszek.

Egy ecset segítségével elegyengetem és mindenhol kikenem.

Ügyelek arra, hogy buborákmentes legyen, kissé oda ütögetem a formát a konyhapulthoz.

Ha megdermedt még egy réteget viszek fel a forma belselyére a bevonóból,

egyrészt, hogy tökéletesen fedjen – főleg, mert a töltelék most sötét színű,

másrészt, hogy stabilabb legyen és ne tudjon elpattanni a csoki, ha kiveszem a formából.

Közben a jégkrémpálcikát betolom a helyére,

(de nem hagyom bent, csak eltávolítom vele a még oda nem kötött bevonót)

hogy a bevonó ne tudjon beleszáradni a  résbe,

mert, ha beleszárad, a bevonó, könnyen megrepedhet,

ha azon akarom majd áttuszkolni a pálcikát.

Amikor teljes kidermedt ( ehez néhány percere a hűtőbe tettem)

a masszából kis hengereket gyúrok és a formába nyomkodom, ügyelve arra,

hogy a forma tetejétől hagyjak el helyet a talpalásnak – lezárásnak.

A pálcákat óvatosan a masszába tolom, a kis nyíláson keresztül.

Olvasztott Deco Meltset kanalazok a tetejére, elegyengetem,

A konyhapulthoz ütögetem, hogy a lgbuborékok – ha vannak benn – távozzanak.

Egy spatula segítségével pedig simára elhúzom a tetejét

és a felesleges DecoMeltset így eltávolítom.

Hűtőben vagy mélyhűtőben kidermesztem.

A formából  úgy veszem ki, hogy először körbe

 elmozgatom a szilikont a sütinyalóka oldalainál,

hogy mindenhol szépen elengedje,

majd a felső részét fordítom ki először ( nem a pálca felőli részt , hanem a másikat)

majd amikor már a fél sütinyalóka kint van a formából,

akkor megfogom a pálcikát és felfele mozdítva kitolom a formából.

Tipp:

Fontos, hogy először ne a pálcikánál fogva mozdítsuk meg,

mert így könnyen eltörhet a bevonó réteg!

És persze nagyon nem mindegy a forma minősége sem!

Az így kapott sütinyalókákat kedvedre dekorálhatod:

Csurgathatod bevonóval és szórhatsz bele cukordíszeket,

liofilizált gyümölcsöket

megfestheted metálfényű festékekkel:

És, ahogy említettem, bátran színezheted

a fehér DecoMeltset csokifestékekkel

A díszítésnek csak a képzeleted szab határt!

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.