Hozzávalók a
Linzertésztához:
10-12db 8cm átmérőjű kerek tarte-hoz
- Porcukor: 90g
- Őrölt mandula: 30g
- Liszt: 150g ( gluténmentesen: 150g rízsliszt és 1 mokkáskanál útifűmaghéj )
- Só: Csipet
- Vaj: 120g ( tejmentesen: növényi vaj: alsan-bio )
- Tojás: 56g
- Aranyozáshoz: 1-2 tojássárgája pár csepp tejszínnel vagy tejmentesen növényi tejjel elkeverve.
Vanília krémhez:
- Tej: 155g ( tejmentesen: növényi tej )
- Tojássárgája: 3db
- Cukor: 55g
- Keményítő (kukorica ): 25g
- Vaj: 56g ( tejmentesen: növényi vaj: Alsan-bio )
- Vanília kikapart belseje
Eperkrémhez:
- Eper: 150g
- Tej: 100ml ( tejmentesen: növényi tej )
- Citromlé: 1 teáskanál
- Akácméz : 1 evőkanál vagy ízlés szerint
- tojássárhája: 2db
- Keményítő ( kukorica ) : 35g
- Vaj: 60g ( tejmentesen növényi vaj: Alsan-bio)
Habcsókhoz:
- Tojásfehérje: 3db
- Cukor (kristály): 200g
Elkészítés:
A tésztához a szárazanyagokat összemorzsolom.
Majd egynemű tésztát gyúrok.

Két zsírpapír közt 2-3mm vastagságúra nyújtom.

Tipp:
Két egyenlő részre osztottam a tésztát és két darabba nyújtottam ki.
Az egyikből a tarte-ok alját a másikból pedig a peremét vágtam ki.
Fagyasztóba teszem egy órara egyenes felületen.
A fagyasztóból kivéve, kiszúrom a tészták alját,

majd a másik tésztából pedig a tarte-ok oldalát készítem el,
úgy, hogy egyenlő csíkokat vágok.

Ezekkel kibálelem a formák oldalát és a túllógó részeket levágom egy éles késsel.


Formával együtt vissza teszem a tésztákat a fagyasztóba és 1-2 órat tovább fagyasztom.
Tipp:
A tészták alsó részét szúrkáljuk meg, hogy a gőzök távozhassanak sütéskor!!!

Majd 160-170°C-on nagyjából 20-25 percet sütöm.
FONTOS , hogy közvetlen a fagyasztóból kivéve süssük!
Ha kész és kicsit hűlt, kiveszem őket a formából.

Majd az aranyozáshoz egy ecset segítségével, kívül belül körbekenem
a tejszínnel / tejjel elkevert tojássárgájával.
A tejszín el is hgyható.
170°C-on további 5 percet sütöm, míg szép aranybarna nem lesz mindenhol.

Vanília krém elkészítése:
A vaníliakrémhez a hozzávalókat a vaj kivételével egy shakerben össze rázom.
Az is jó, ha egy tálban simára keverjük.

Majd egy lábasban sűrűsödésig pudinggá főzöm.

Félre húzom a tűzről és hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

Egy folpackkal lefedem, hogy ne bőrösödjön be, majd a hűtőbe teszem kihűlni.

Eperkrém elkészítése:
Leturmixolom az epret.

Egy shakerben össze rázom a tejet keményítőt, tojások sárgáját.
Az eperturmixot a citromlével és a mézzel felforrósítom,
majd a shakerben össze rázott eleggyel pudinggá főzöm.

A tűzről félre húzva, hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.


Tipp: Mézből én csak 1 teáskanállal tettem és savasabbra hagytam a krémet,
hogy az eper és citrom savassága kiegyensúlyozza a vaníliakrém és a habcsók édességét.
Töltés:
A vanília krémet átkeverem és habzsákba töltöm.
Az eperkrémet úgyszintén.
És felváltva a tarte kosárkába nyomok egy – egy réteg krémet.
Félre teszem, míg elkészítem a habcsókot.


Habcsók elkészítése:
A tojásfehérjét és a kristálycukrot egy habüstbe teszem.
( pár csepp citromlét is szoktam hozzá adni, így kisebb az esélye, hogy vissza kristályosodik és a habot is szépen stabilizálja )
Egy lábasban vizet forralok.
Tipp:
A lábasra kényelmesen ráhelyezhető legyen a habüst!
A vízbe ne lógjon be a habüst alja!
A forróvíz fölé helyezem a cukros tojásfehérjét és robotgéppel elkezdem habosítani.
Ha rettenetesen forr a víz, akkor a cukros tojáshab oda szárad az edény falára és aljára és onnan visszapattogva darabos lesz a hab és vissza is kristályosodhat.

A kész habot a tarteok tetejére dresszírozom egy díszítőcsővel.


A habcsókokat karamellizáló pisztollyal / szakácsfáklyával kicsit megbarnítom.



A tarteokat eperrel díszítettem! 




























