Epres - Vaníliás Tarte

Epres – Vaníliás Tarte

Hozzávalók a

Linzertésztához:

10-12db  8cm átmérőjű kerek tarte-hoz

  • Porcukor: 90g
  • Őrölt mandula: 30g
  • Liszt: 150g ( gluténmentesen: 150g rízsliszt és 1 mokkáskanál útifűmaghéj )
  • Só: Csipet
  • Vaj: 120g ( tejmentesen: növényi vaj: alsan-bio )
  • Tojás: 56g
  • Aranyozáshoz: 1-2 tojássárgája pár csepp tejszínnel vagy tejmentesen növényi tejjel elkeverve.

Vanília krémhez:

  • Tej: 155g ( tejmentesen: növényi tej )
  • Tojássárgája: 3db
  • Cukor: 55g
  • Keményítő (kukorica ): 25g
  • Vaj: 56g ( tejmentesen: növényi vaj: Alsan-bio )
  • Vanília kikapart belseje

Eperkrémhez:

  • Eper: 150g
  • Tej: 100ml ( tejmentesen: növényi tej )
  • Citromlé: 1 teáskanál
  • Akácméz : 1 evőkanál  vagy ízlés szerint
  • tojássárhája: 2db
  • Keményítő ( kukorica ) : 35g
  • Vaj: 60g ( tejmentesen növényi vaj: Alsan-bio)

Habcsókhoz:

  • Tojásfehérje: 3db
  • Cukor (kristály): 200g

Elkészítés:

A tésztához a szárazanyagokat összemorzsolom.

Majd egynemű tésztát gyúrok.

Két zsírpapír közt 2-3mm vastagságúra nyújtom.

Tipp:

Két egyenlő részre osztottam a tésztát és két darabba nyújtottam ki.

Az egyikből a tarte-ok alját a másikból pedig a  peremét vágtam ki.

Fagyasztóba teszem egy órara egyenes felületen.

A fagyasztóból kivéve, kiszúrom a tészták alját,

majd a másik tésztából pedig a tarte-ok oldalát készítem el,

úgy, hogy egyenlő csíkokat vágok.

Ezekkel kibálelem a formák oldalát és a túllógó részeket levágom egy éles késsel.

Formával együtt vissza teszem a tésztákat a fagyasztóba és 1-2 órat tovább fagyasztom.

Tipp:

A tészták alsó részét szúrkáljuk meg, hogy a gőzök távozhassanak sütéskor!!!

Majd 160-170°C-on nagyjából 20-25 percet sütöm.

FONTOS , hogy közvetlen a fagyasztóból kivéve süssük!

Ha kész és kicsit hűlt, kiveszem őket a formából.

Majd az aranyozáshoz egy ecset segítségével, kívül belül körbekenem

a tejszínnel / tejjel elkevert tojássárgájával.

A tejszín el is hgyható.

170°C-on további 5 percet sütöm, míg szép aranybarna nem lesz mindenhol.

Vanília krém elkészítése:

A vaníliakrémhez a hozzávalókat a vaj kivételével egy shakerben össze rázom.

Az is jó, ha egy tálban simára keverjük.

Majd egy lábasban sűrűsödésig pudinggá főzöm.

Félre húzom a tűzről és hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

Egy folpackkal lefedem, hogy ne bőrösödjön be, majd a hűtőbe teszem kihűlni.

Eperkrém elkészítése:

Leturmixolom az epret.

Egy shakerben össze rázom a tejet keményítőt, tojások sárgáját.

Az eperturmixot a citromlével és a mézzel felforrósítom,

majd a shakerben össze rázott eleggyel pudinggá főzöm.

A tűzről félre húzva, hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

Tipp: Mézből én csak 1 teáskanállal tettem és savasabbra hagytam a krémet,

hogy az eper és citrom savassága kiegyensúlyozza a vaníliakrém és a habcsók édességét.

Töltés:

A  vanília krémet átkeverem és habzsákba töltöm.

Az eperkrémet úgyszintén.

És felváltva a tarte kosárkába nyomok egy – egy réteg krémet.

Félre teszem, míg elkészítem a habcsókot.

Habcsók elkészítése:

A tojásfehérjét és a kristálycukrot egy habüstbe teszem.

( pár csepp citromlét is szoktam hozzá adni, így kisebb az esélye, hogy vissza kristályosodik és a habot is szépen stabilizálja )

Egy lábasban vizet forralok.

Tipp:

A lábasra kényelmesen ráhelyezhető legyen a habüst!

A vízbe ne lógjon be a habüst alja!

A forróvíz fölé helyezem a cukros tojásfehérjét és robotgéppel elkezdem habosítani.

Ha rettenetesen forr a víz, akkor a cukros tojáshab oda szárad az edény falára és aljára és onnan visszapattogva darabos lesz a hab és vissza is kristályosodhat.

A kész habot a tarteok tetejére dresszírozom egy díszítőcsővel.

A habcsókokat karamellizáló pisztollyal / szakácsfáklyával kicsit megbarnítom.

A tarteokat eperrel díszítettem! heart

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft

Megújultunk!

Nézz körbe, milyen újdonságokkal várunk!

édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
édesstory cukrászkellék és tortadekoráció webáruház
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.