A Dobostorta Titkai
Az eredeti Dobostorta sokunk nagy kedvence, azonban sokan nem tudják,
hogy a legtöbb cukrászdában nem az eredeti recept szerint készült Dobostortát ízlelgetik.
Nos az igazi Dobostorta házi vajjal / teavajjal , kakaómasszával , nagyon magas, minimum 65-70%-os csokoládéval és kakaóvajjal készül.
Egy igazi ízorgia , ahogy szétszalad a szádban ez az elképesztően finom krém.
Ezért úgy gondoltam igazán megérdemli ez a remekmű, hogy egy kicsit többet foglalkozzak vele.
Így hát íme, összefoglaltam a Dobostorta eredetét:
Az eredeti Dobostorta receptje Dobos C. József nevéhez fűződik.
A világszerte ismertté vált tortát 1884-ben alkotta meg és 1885-ben a Budepesti Országos Általános Kiállításon mutatta be.
Eredeti célja az volt, hogy olyan tortát alkosson meg, ami az akkori kor fejletlen hűtéstechnikája mellett is jól eltartható legyen.
A krém és a piskótatészta masszája is saját találmánya volt.
Az édes vajkrémre egy hiba vezette rá, inasa tartósítani akarta a vajat sóval, azonban véletlenül só helyett cukrot rakott a köpülőedénybe.
Ennek az elrontott vajnak köszönhetően alkotta meg Dobos ezt a remekművet.
A piskótatésztát pedig a vajkrémhez kísérletezte ki, hogy tökéletes harmóniában legyenek egymással.
Tehát a vajkrém Dobos találmánya.
Az akkori korban ez teljesen ismeretlen volt, hiszen a torták főzött krémekkel és tejszínhabbal készültek.
A kiállításon I. Ferenc József és Erzsébet királyné az elsők között kóstolhatták meg.
A torta bemutatása akkora sikert aratott, hogy még a Gerbeaud-ot is megelőzte és cukrászok próbálták utánozni, teljesen sikertelenül.
Még külföldre is rendelték, ezért a torta szállításához egy speciális fából készült tortadobozt is készíttetett, hogy nehogy megsérüljön az út során.
A receptet tiokban és féltve őrizte , végül 1906-ban átadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsosok ipartestületének, hogy bárki számára elérhetőlegyen.
Ne feledjétek!
Az igazi, tradicionális recept alapja az igazi vaj, - amit nagyon sokáig kell habosítani és nem elég kissé átkeverni - , a magas kakaótartalmú csokoládé, a kakaómassza és a kakaóvaj!
Ha ezeket kihagyjátok, mással helyettesítitek, egészen biztosan nem lesz olyan fantasztikus az eredmény, mintha betartjátok ezeket a ,,titkokat".
Szóval sütésre fel!