A Dobostorta Titkai

A Dobostorta Titkai

 

 

Az eredeti Dobostorta sokunk nagy kedvence, azonban sokan nem tudják,

hogy a legtöbb cukrászdában nem az eredeti recept szerint készült Dobostortát ízlelgetik. surprise

 

Nos az igazi Dobostorta házi vajjal / teavajjal , kakaómasszával , nagyon magas, minimum 65-70%-os csokoládéval és kakaóvajjal készül.

Egy igazi ízorgia , ahogy szétszalad a szádban ez az elképesztően finom krém.

 

 

Ezért úgy gondoltam igazán megérdemli ez a remekmű, hogy egy kicsit többet foglalkozzak vele. 

Így hát íme, összefoglaltam a Dobostorta eredetét:

 

 

Az eredeti Dobostorta receptje Dobos C. József nevéhez fűződik.

A világszerte ismertté vált tortát 1884-ben alkotta meg és 1885-ben a Budepesti Országos Általános Kiállításon mutatta be.

Eredeti célja az volt, hogy olyan tortát alkosson meg, ami az akkori kor fejletlen hűtéstechnikája mellett is jól eltartható legyen.

 

A krém és a piskótatészta masszája is saját találmánya volt.

Az édes vajkrémre egy hiba vezette rá, inasa tartósítani akarta a vajat sóval, azonban véletlenül só helyett cukrot rakott a köpülőedénybe.

Ennek az elrontott vajnak köszönhetően alkotta meg Dobos ezt a remekművet.

A piskótatésztát pedig a vajkrémhez kísérletezte ki, hogy tökéletes harmóniában legyenek egymással.

 

Tehát a  vajkrém Dobos találmánya.

Az akkori korban ez teljesen ismeretlen volt, hiszen a torták főzött krémekkel és tejszínhabbal készültek.

A kiállításon I. Ferenc József és Erzsébet királyné az elsők között kóstolhatták meg.

A torta bemutatása akkora sikert aratott, hogy még a Gerbeaud-ot is megelőzte és  cukrászok próbálták utánozni, teljesen sikertelenül.

Még külföldre is rendelték, ezért a torta szállításához  egy speciális fából készült tortadobozt  is készíttetett, hogy nehogy megsérüljön az út során.

 

A receptet tiokban és féltve őrizte , végül 1906-ban átadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsosok ipartestületének, hogy bárki számára elérhetőlegyen.

 

 

Ne feledjétek!

Az igazi, tradicionális recept alapja az igazi vaj, - amit nagyon sokáig kell habosítani és nem elég kissé átkeverni - , a magas kakaótartalmú csokoládé, a kakaómassza és a kakaóvaj!

Ha ezeket kihagyjátok, mással helyettesítitek, egészen biztosan nem lesz olyan fantasztikus az eredmény, mintha betartjátok ezeket a ,,titkokat".

 

Szóval sütésre fel! heart