Almás Pite Gluténmnetesen
(30cm x 20cm-es formához)
Hozzávalók a tésztához:
- Rízsliszt: 300g
- Útifűmaghéj liszt: 8g
- Sertészsír: 120g ( vaj:150g)
- Porcukor: 100g
- Tojás: 2egész + 1 sárgája a kenéshez
- Tápióka keményítő: 5g
- Kókuszkrém: 30g
- Sütőpor: 10g
- Só: csipet
Hozzávalók a töltelékhez:
- Alma: 1kg ( pucolatlanul)
- Citromlé: 1 citrom leve
- Őrölt fahéj: 1/2 evőkanál
- Tápióka keményítő: 10g
- Cukor: 90g
- Darált dió: 1 evőkanál
Elkészítés:
A tészta hozzávalót egy tálba teszem és egynemű tésztát gyúrok belőle.
Tipp:
A zsíradék puha, szobahőmérsékletű legyen!
1 órát hűvös helyen pihentetem.
Amíg pihen, elkészítem a tölteléket.
A megtisztított almákat lereszelem,
kicsavarom, meglocsolom a citrom levével
és az össze stöbbi hozzávalóval együtt össze keverem.
A tészta felét két zsírpapír közt elnyújtom a forma méretére.
Tipp:
Kétféleképp szoktam ezt a tésztát a formába tenni.
Vagy belenyomkodom kézzel a forma aljába,
vagy kinyújtom és feltekerem zsírpapírral együtt, mint a piskótatekercset
és a formába tekerem ki.
Most ez utóbbit választottam.
A formába helyezett tésztát megszurkálom egy villával.
Megszórom a töltelékkel:
A tészta másik felét rámorzsolom.
Tipp:
Lehet akár reszelni is, vagy rányújtani ugyan úgy , ahogy az alját.
180C-ra előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütöm.
A sütési idő felénél megkenem tojássárhájával.
Tipp:
A sütési idő és fok csak jó kiindulópont, ismerned kell a sütőd!
Porcukorral meghintve tálalom!