Babapiskóta

Babapiskóta

 

 

Hozzávalók:

 

  • Tojás: 4db
  •  Kristálycukor: 120g
  • Liszt: 120g
  • Citromlé: teáskanál
  • Porcukor a szóráshoz

 

 

 

Elkészítés: 

 

 

Ezt a babapiskóta receptet már vagy ezer éve használom.

Farkas Vilmos receptje, ami annyira tökéletes,

hogy nem is akartam rajt változtatni.

Mindössze annyi kiegészítést tettem hozzá, hogy

pár csepp citromlével verem fel a tojáshabot.

 

 

Első lépésként szétválasztom a tojásokat és

a fehérjét a citromlével habbá verem.

Nem teljesen, csak olyan csúszósra,

épp annyira, hogy az edény falán elcsússzon.

 

 

Majd hozzá adom a kristálycukrot és kemény habbá verem.

Tipp:

A hab legyen kemény, DE ne legyen olyan kemény, mint egy habcsók.

Ez egyeltalán nem tesz jót neki, mert a benne keletkező buborékok

túlfeszülnek és szétpukkadnak sütés közben.

 

 

Majd beleforgatom a tojássárgákat is.

Ekkor viszont már vagy egy kézi habverőt használok és azzal forgatom bele,

vagy, ha géppel dolgozok tovább, akkor csak kis fokozatot használok,

nehogy össze törjem a habot.

 

 

Végül jöhet a liszt is.

Óvatosan egy kézi habverővel forgatom bele.

Határozott gyors mozdulatokkal, csomómentesre.

Nem keverem túl! Nehogy össze törjem  a habot.

 

 

Egy nagyon szép, könnyű, habos masszát kapok.

 

 

Habzsákba töltöm és egy sima, kör alakú díszítőcső segítségével,

sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomom a masszát.

Igazából csak csíkokat nyomok, aminek az elejére

és a végére több masszát adagolok.

 

Habzsákokat itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

Nyomócsövek közül pedig itt válogathatsz: 

Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)

 

Nagyjából 10 cm hosszú babapiskótákat készítek,

Ebből a mennyiségből  30-35 db babapiskóta készül.

 

 

Majd a tetejét meghintem porcukorral.

Igen!!! Még a sütés előtt, porcukrot szitálok a tetejére!!!!

 

 

Istenien néznek ki!

 

 

 

 

 

Majd 170 ° C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig

szép világosra sütöm.

 

 

 

Nagyon gyorsan elkészíthető és higgyétek el

soha többé nem vesztek boltit, ha egyszer kipróbáljátok!