Citromos Pite Habcsókkal
Hozzávalók:
Tészta: ( 29 cm es alacsony falú piteformához)
- Liszt : 230 g ( vagy ugyanennyi rízsliszt, ha gluténmenteset szeretnél )
- Vaj :140g ( szoba-hőmérsékletű )
- Tojás egész: 1 db
- Tojássárgája: 1 db
- Mandulaliszt: 40
- Csipet só
Krém:
- Citrom : 6 db kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
- Cukor: 120 g
- Akácméz: 120 g
- Egész tojás: 8 db
- Vaj: 350 g
Tészta elkészítése:
Először a szárazanyagot elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal,
majd az össze többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrok.
Hagyom pihenni 1 órát, majd egy zsírpapíron kicsit elnyújtom és a formába helyezem
( már zsírpapír nélkül )
ha gluténmenteset csinálsz, viszont ne is szedd fel a zsírpapírról, mivel ez a tészta kicsit morzsalékosabb,
egyszerűbb szemből belefordítani a piteformába és csak azután óvatosan lehúzni róla papírt.
(Formát az alábbi linken találtok: https://edesstory.hu/kereses/content:Tarte Tortaformák (edesstory.hu)
A szélét soha nem vágom le, hagyom kicsit rongyosra, mert szerintem sokkal mutatósabb így.
Előmelegítem a sütőt 200 °C -ra és néhány perc alatt világosra sütöm.
Szándékosan nem írtam pontos időt, mert nagyon sütőfüggő.
Amikor már szép világos és a kis szélei kezdenének barnulni, akkor már jó is.
Kiveszem és hagyom kihűlni ( bent hagyom a formában, és végig abba is marad )
Krém elkészítése:
Lereszelem a citromok héját és kifacsarom a levüket.
Tipp:
Aki nem szereti az extrém intenzív ízeket, az ne tegyen bele a reszelt héjból 6 - ot csak 3 - at ,
így egy lágyabb ízt kapunk, viszont a citrom levéből egy cseppel sem szabad kevesebbet tenni!
Óvatosan reszeljük a citrom héjat! Csak a sárga rész kerüljön a krémbe!
A fehér részeket ne reszeljük le,mert rendkívül megkeserítik a krémet.
Ha nincs akácméz inkább glükózszirupot használj, a virágméz nem jó, az íze miatt !
Az egész tojásokat felverem, (egy hőálló tálban ) mintha rántottát szeretnék készíteni.
A cukrot, mézet citromok levét összeforralom egészen addig ,
amíg elkezd kicsit sziruposodni, sűrűsödni,
majd hozzá adom a reszelt citromhéjakat is. Még kicsit így is összeforralom.
Jó tanács:
Vigyázzunk , hogy a cukor az edény oldalán ne kristályosodjon vissza.
Ha mégis megtörténne, egy vizes ecsettel mindig alaposan mossuk le.
Egy kézi habverővel, folyamatos kevergetés mellett, a felvert tojásokhoz hozzá csorgatom a citromos szirupot.
Ez elkezd szépen sűrűsödni. Ha mindet hozzáöntöttem és szép egyneműre kevertem,
visszaöntöm a lábasba és a legkisebb fokozaton sűrűre főzöm, mint a pudingot.
(kézi habverő itt: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
Jó tanács:
-amikor a szirupot a tojásokhoz csorgatod, tényleg csak csorgasd és tényleg folyamatosan keverd, mert ha a tojás kicsapódik rántottád lesz krém helyett.
-annyira kis fokozaton csináld a besűrítést, hogy ne is lásd , hogy forr, csak azt lásd , hogy sűrűsödik!
Ha kész, leveszem a tűzhelyről és bele teszem a vajat, amivel simára keverem
Nem habosítom, csak egyneműre keverem.
Majd egy fóliával letakarom, hogy ne bőrösödjön és néhány órára a hűtőbe teszem.
Amikor kiveszem a hűtőből , egy csodás, enyhén kivilágosodott, puding állagú,
de mégis kenhető krémet kapok, aminek fantasztikus íze van.
Ezt az egészet szépen beleöntöm a pitetésztába és szépen elegyengetem.
A pitét a hűtőben tárolom, ez a süti nem szeret hűtő nélkül lenni még télen sem.
És most jöjjön a tetejére a varázslat!
Habcsók:
- cukor 240 g
- víz 10 cl
- tojásfehérje 4 db
A cukorból és a vízből szirupot főzök, a szirup akkor jó , ha 118-120 c között van a hőfoka.
Jó tanács:
Ha kristályosodik a cukor az edény falán, egy vizes ecsettel mossuk le alaposan!
( hőmérőt az alábbi linken találtok: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
(hőmérő nélkül is elkészíthető, egyéb habcsók trükkök és technikák, 3 különböző habcsók recept- itt várnak: )
A cukorszirup készítése közben, amikor már majdnem jó a szirup,
elkezdem habosítani a tojásfehérjéket egy hőálló tálban, habüstben.
Erre azért van szükség, mert a forró cukorszirupot fogom hozzá csorgatni.
A hab akkor jó, amikor már szép kemény.
Ha a szirup is és a hab is kész, szépen lassan belecsorgatom a szirupot a habba,
terészetesen folyamatos keverés mellett.
Majd addig keverem, amíg az teljesen kihűl és gyönyörű fényes , kemény állagot nem kap.
Jó tanács:
Amikor a szirupot csorgatod a habba, tényleg csak csorgatsd , mert kicsapódik a tojás!
Illetve vigyázz, hogy a csorgatott cukorszirupot a gép keverőszára ne fröcsögtesse minden fele!
Ha készen vagyok, már díszítem is a pitét.
Erre többféle módszer is létezik. Most egy egyszerűt választottam.
A pite tetejére halmoztam és egy spatula segítségével megpacskoltam a tetejét, ezáltal kis csúcsok keletkeztek.
( spatulákat itt találsz: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7 )
De töltheted habzsákba is és egy választott dekorcső segítségével is díszítheted!
( dekorcsövek, habzsák itt. Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu) )
Majd a tetejét egy szakácsfáklya segítségével megkaramelizáltam.
A végeredményt megnézheted a galériában!
Jó étvágyat!