Dínó Torta Díszítése

Dínó Torta Díszítése

 

 

 

Már régóta szerettem volna a dínós témában tortát készíteni!

Egész konkrét elképzeléseim voltak és alig vártam, hogy megvalósíthassam őket! heart

Az ehető mohák alapból nagy kedvenceim, hiszen nagyon egyszerű készíteni, viszont annál mtatósabbak.

Az isomaltból készült dínó szem, viszont minden várakozásom felülmúlta!

Egyszerűen imádtam és hidd el, sokkal egyszerűbb volt, mint amilyennek látszik!

 

A torta alapjáról csak néhány gondolatot szeretnék írni, hiszen most itt nem ez a fő lényeg.

Piskótána egy stabilabb kakaós piskóta receptet választottam, melyet egy 20cm átmérőjű,

magas falú formában sütöttem meg, 2 részletben. 

Összesen 5 szelet piskótalapra vágtam. Laponként 3cm magasak voltak.

Így betöltve , burkolvak kb 21cm magas lett a torta. Erre jött a dekor.

 

 

Krémnek is egy stabilabb krémet választottam.

Karamellás fehércsoki ganache-t készítettem  egy kis dióval.

Csokiganache-okhoz egy kis segítséget itt találsz:

Ganache Receptek (edesstory.hu)

 

Burkolásnak pedig a jól bevált svájci vajkrémet.

Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

A linken található receptből 3 szoros adagot készítettem, 

ebből maradt is egy kevés.

 

A krém színét a Fractal fűzöld és menthol gélfestékeiből kevertem.

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)

 

 

 

 

Ehető moha kekszmorzsából

 

 

A torta oldalán látható bársonyos, aprócska mohának tűnő dísz,

nem más , mint egy könnyen és gyorsan elkészíthető kekszmorzsából készült ehető moha.

 

 

Hozzávalók:

  • Keksz vagy kekszmorzsa (háztartási)
  • Ételfesték ( por és gél )

 

Darált keksz készen is kapható, vagy akár otthon egy diódarálón le is lehet darálni a kekszet.

Ehhez legjobb választás a háztartási keksz.

 

A ledarált kekszet egy zacskóba tettem és ételfesték gélt és port is adtam hozzá.

 

 

Fractal fűzöld por és gélfestéket. 

FRACTAL - Ételdekorációs Porfesték - Fűzöld ( Grass Green ) - 1,5g (edesstory.hu)

FRACTAL - Full - Fill Gél Állagú Ételszínezék - Fűzöld ( Grass Green ) - 30g (edesstory.hu)

 

Majd lezártam a zacskó száját és alaposan összemorzsoltam.

 

 

A végeredmény egy nagyon mutatós és élethű ehető moha.

 

 

 

Ehető Moha Mikróban

 

 

Ez a moha egy piskótatésztához hasonló masszából készül.

Hasonló recept már került fel az oldalra, azonban most kicsit más összetétellel próbáltam.

 

Hozzávalók:

  • Egész tojás: 1db
  • Szódabikarbóna: 5g
  • Glükózszirup: 20g ( méz is jó )
  • Cukor: 20g
  • Liszt: 25g
  • Ételfesték gél

 

Első lépésként a glükózszirupot kicsit megolvasztom. NEM melegítem fel nagyon!!!

Épp csak, hogy folyósabb állaga legyen!

A cukrot, glükózt és egész tojást együtt jól kihabosítom, majd az ételfestéket is hozzá adom.

Ha kész, akkor hozzá keverem a szódabikarbónával elkevert lisztet is.

 

Papírpoharakba töltöm.

Nagyon fontos, hogy csak az 1/3-áig, mert kifut

 

Mikróban 50 másodpercig mikrózom.

Kevesebb időnél nyers marad, ha túllépem,

akkor pedig kemény lesz, mint a kő!!!

 

Majd, ha kicsit hűlt, levágom róla  a poharat.

 

 

Élénkzölben és barnás árnyalattal is készültek.

Fractal gélfestéket használtam:

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)

 

 

 

Isomalt Dínó Szem

 

Ez sokkal könnyebb, mint gondolnád!

 

Hozzávalók:

  • Isomalt
  • Ostyapapír
  • Fondant
  • Ételfesték filc (fekete, zöld)
  • Ételfesték, ha magad színezed a marcipánt
  • Selyempor
  • szilikon félgömb forma
  • mintázó eszközök

 

Első lépésnek az isomaltot hevítem fel.

 

 

Majd a szilikon formába öntöm. 

Nagy jából a forma 1/4-ég.

De ez függ a forma nagyságától is.

 

 

Mielőtt megkötne, kicsit elbillentem jobbra, majd balra.

Így az isomalt megfolyik mindkét irányba és nem teljesen kerek alakú,

hanem jobbra és balra kissé íves lesz a forma, így sokkal jobb vele dolgozni és jobban is mutat.

Isomalt: FRACTAL - Isomalt - 200g (edesstory.hu)

 

Amíg a cukor köt, addig az ostyalapra megrajzolom az íriszt.

 

 

A kis ostyalap darabot porfestékkel megsznezem.

A közepét sárgával és kifele haladva zülddel.

Majd ételfesték filccel kis apró vonásokat és a szembogarat is bele rajzolom.

 

Egy nagyobb darab fondantra ragasztom.

Mindegy a fondant formája, mert később úgyis körbevágom.

Fondant: Marcipán , fonadnt és cukorvirág masszák burkoláshoz és modellezéshez (edesstory.hu)

Fondantból választhatsz zöldet, vagy fehéret is és te magad színezheted gél vagy porfestékkel.

 

A megszilárdult isomaltot ráhelyezem az ostyára.

Óvatosan, hogy ne maradjon benn az ujjlenyomatom,

kesztyűben és csak az áleit fogom meg.

 

 

Itt még, ahgy a képen is látható, sok buborék van a cukorban.

Azonban ez kicsit később, ahogy a cukor picit olvadni kezd a szobahőmérsékleten,

el fognak belőle tűnni a buborékok. Később képekkel is mutatom.

 

Vágok két darab félöríves fondant darabot és alulról illetve felülről is körbe fogom vele a szemet.

 

 

A fondantot ösze dolgozom kicsit. 

Pikkelyeket karcolok bele egy fondant mintázóval.

Majd végok még egy kisebb darab féköríves fondantot a szeme fölötti részre a szemöldök vonalában

és ezt is megmintázom.

 

 

Ételfestékkel és egy kis selyemporral átkenem.

A bekarcolt pikkelyeket itt-ott áthúzom ételfesték filccel.

Majd kívül körbe vágom ovális alakúra.

 

 

Egy nappal a torta díszítése előtt érdemes megcsinálni,

így addigra szépen össze dolgozza magát az isomalt és az ostyapapír mintája.

Több nappal előbb, viszont nem jó elkészíteni ,mert tönkre megy.

Hűtőbe tenni nem szabad!

 

És essen pár szó az isomalt nyalókáról és a pálmafákról is!

 

A felolvasztott isomaltot egy kevés ételfestékkel színezem.

Majd macaron formákra csurgatom. wink

A macaron forma pereme nem olyan magas és a hő hatására kicsit fel is domborodik,

így, hogy ne folyjon ki a formából, a bele helyezett pálcikával lenyomva tartottam egészen addig,

amíg annyira meg nem kötött, hogy már tartotta a formát.

 

 

A fondant pálmafákat Smartflex és FunCakes fondantokból készítettem.

Virág készítő drótra építettem fel.

 

 

A karmokhoz fondantból formáltam hengereket és ugyanúgy mintáztam és festettem,

mint a szem körül lévő fondnatot.

A karom hegyeket az ujjakhoz illesztettem ehető ragasztóval.

De előtte kis mélyedést nyomtam az ujjak végébe, hogy jobban belepasszoljon.

 

 

A tortadobot , amire a torta kerül, fondanttal burkolom körbe.

 

 

A tortát először vékonyabb rétegben ( morzsréteg ) körbe húzom

a színezett svájci vajkrémmel.

 

 

Majd bevonom még egy réteggel:

 

 

Az ehető kekszmohával itt - ott körbepanírozom,

 

 

Felhelyezem a piskótamohákat és a többi díszt is.

A karmok helyét kivágom.

 

 

A szem helyét kivágom!!! De csak a legvégén helyezem fel,

hogy nehogy morzsa kerüljön a szembe!!!

 

 

Végül a szem is a helyére kerül.

 

 

Az isomalt nyalókák is a helyére kerülnek.

 

 

A teljes végeredményt a Galéria fotói közt láthatjátok!