Epres szelet
Glutén és tejmentesen
Hozzávalók:
Hozzávalók a piskótához:
- tojás: 7db
- cukor: 7 evőkanál
- rízsliszt: 7 evőkanál
- sütőpor: 7g
- vanília kikapart belselye
vaníliákat itt találhatsz:
Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)
Hozzávalók a krémhez:
- 233g növényi tej
- 4db tojássárgája
- 83g cukor
- 38g kukoricakeményítő
- 170g növényi vaj (nálam Alsan-bio)
- vanília kikapart belselye
- friss eper a rétegek közé
Elkészítés:
Piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztom.
A fehérjét a cukorral kemény habbá verem.
Hozzá adom a tojássárgákat és a vaníliát.
A shopban találsz vaníliákat és aromát is:
Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)
Ekkor már csak óvatosan, a legkisebb fokozaton épp csak bele keverem.
Majd egy spatulával bele forgatom a sütőporral elkevert lisztet.
Lisztből finomra őrölt rízslisztet szoktam használni.
Ez fontos, mert ettől sokkal finomabb lesz a piskóta állaga is.
Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
Tipp:Ez sütőfüggő! Ismerned kell a saját sütődet!
Krém elkészítése:
A tej egy részét fel teszem főni.
A tej másik felét az összes többi hozzávalóval ( a vaj kivételével )
simára keverem egy tálban vagy egy shakerben is össze lehet rázni.
Az így kapott elegyet egy hőálló tálba teszem,
majd a felforrósított tejet, lassan hozzá csorgatom folyamatos keverés mellett.
Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos.
Majd az egészet vissza öntöm a lábasba és pudingot főzök belőle.
A puding tetejére folpackot teszek, hogy ne bőrösödjön meg.
Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Amikor kihűlt, kicsit átkeverem robotgéppel, majd
hozzá keverem a szobahőmérsékletű vajat is.
(Ha a vajat úgy keverem hozzá, hogy a krém még meleg, akkor pudingosabb állagot kapok.
Ha kihűtött krémhez keverem a puha vajat, akkor vajasabb állagot kapok)
Töltés:
A piskótát 3 egyenlő részre vágom.
A krémet ketté választom.
Az első piskótalapot megkrémezem, majd megszórom eperdarabokkal,
de természetesen bármilyen gyümölcs jó hozzá.
majd jöhet a következő piskótalap és a következő réteg krém az eperdarabokkal.
Végül az utolsó piskótalap tetejét megszórom porcukorral.
Egyszerűen isteni!