Epres szelet

Epres szelet

Glutén és tejmentesen

 

 

Hozzávalók:

 

Hozzávalók a piskótához:

  • tojás: 7db
  • cukor: 7 evőkanál
  • rízsliszt: 7 evőkanál
  • sütőpor: 7g
  • vanília kikapart belselye

vaníliákat itt találhatsz: 

Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)

 

 

Hozzávalók a krémhez:

 

  • 233g növényi tej
  • 4db tojássárgája
  • 83g cukor
  • 38g kukoricakeményítő
  • 170g növényi vaj (nálam Alsan-bio)
  • vanília kikapart belselye
  • friss eper a rétegek közé

 

 

Elkészítés:

 

Piskóta elkészítése:

 

A tojásokat szétválasztom.

A fehérjét a cukorral kemény habbá verem.

Hozzá adom a tojássárgákat és a vaníliát.

A shopban találsz vaníliákat és aromát is:

 Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)

Ekkor már csak óvatosan, a legkisebb fokozaton épp csak bele keverem.

Majd egy spatulával bele forgatom a sütőporral elkevert lisztet.

Lisztből finomra őrölt rízslisztet szoktam használni.

Ez fontos, mert ettől sokkal finomabb lesz a piskóta állaga is.

 

Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.

Tipp:Ez sütőfüggő! Ismerned kell a saját sütődet!

 

 

 

Krém elkészítése:

 

A tej egy részét fel teszem főni.

A tej másik felét az összes többi hozzávalóval ( a vaj kivételével )

simára keverem egy tálban vagy egy shakerben is össze lehet rázni.

Az így kapott elegyet egy hőálló tálba teszem, 

majd a felforrósított tejet, lassan hozzá csorgatom folyamatos keverés mellett.

Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos.

Majd az egészet vissza öntöm a lábasba és pudingot főzök belőle.

 

A puding tetejére folpackot teszek, hogy ne bőrösödjön meg.

Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

 

Amikor kihűlt, kicsit átkeverem robotgéppel, majd

hozzá keverem a szobahőmérsékletű vajat is.

(Ha a vajat úgy keverem hozzá, hogy a krém még meleg, akkor pudingosabb állagot kapok.

Ha kihűtött krémhez keverem a puha vajat, akkor vajasabb állagot kapok)

 

Töltés:

 

A piskótát 3 egyenlő részre vágom.

A krémet ketté választom.

Az első piskótalapot megkrémezem, majd megszórom eperdarabokkal,

de természetesen bármilyen gyümölcs jó hozzá.

majd jöhet a következő piskótalap és a következő réteg krém az eperdarabokkal.

Végül az utolsó piskótalap tetejét megszórom porcukorral.

Egyszerűen isteni! heart