Fatörzs Torta - Narancs moussal, Karamell moussal és Fahéjas Csokiganacheval

 

 

Fatörzs Torta 

Narancs moussal, Karamell moussal

és Fahéjas Csokiganacheval

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

Piskótához:

( 20 cm- es magasfalú formához.

formát itt találsz: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

  • Tojás: 8db
  • Cukor : 160g
  • Liszt: 120g
  • Kakaó: 45g
  • Sütőpor: 3/4 csomag
  • Darált mogyoró: 15g

 

 

Tejcsoki Ganache- hoz: 

 

  • Tejcsoki: 400g
  • Étcsoki: 100g
  • Tejszín. 300ml 
  • Fahéj: 1 csapott evőkanál

 

ennek a feléből krémet készítek majd.

így ehez kell még :

  • Tejszín: 100ml
  • Lapzselatin: 3 levél

 

Narancs Mouss-hoz:

 

  • Narancs leturmixolva: 350g
  • Cukor: 30g
  • Tojásfehérje: 1db
  • Cukor: 10g
  • Lapzselatin: 6 levél
  • Habtejszín: 100g
  • Citromlé

 

Karamell mouss-hoz :

 

  • Cukor: 150g
  • Víz: 10g
  • Tejszín: 150g ( magas zsírtartalmú ,állati - forralva)
  • Tej: 187g
  • Lapzselatin: 6 levél
  • Tejszín: 216g ( hidegen felvert, magas zsírtartalmú , állati )

 

 

Piskóta elkészítése:

 

 

(A 20 cm-es magas falú forma nem lesz teljesen tele, ezzel a masszával)

 

Hagyományos módon piskótát készítek.

 

Felverem a tojáshabot, de csak annyira,

hogy épp elcsússzon az edény falán.

Majd hozzá adom a cukrot éskemény habbá verem.

Ügyelek arra, hogy annyira ne legyen kemény,

mint a habcsók, mert a tojásfehérjében keletkezett légbuborékok

a sütőben túlfeszülnek, szétpukkadnak és a piskóta össze esik.

 

 

Majd hozzá adom a tojássárgákat.

Itt már csak kis fokozaton keverem, 

vagy csak kézi habverőt használok.

 

 

Végül bele forgatom a liszttel elkevert kakaós - diós sütőporos száraz anyagot is.

 

 

Majd egy kizsírozott, kilisztezett , 20cm- es, magas tortaformába öntöm.

 

 

180 °C -ra előmelegített sütőben 50 percig sütöm,

majd 160 °C - on még további 10 percig sütöm.

 

Tipp:

Mindig írom... ez sütőfüggő is, ki kell, hogy ismerjétek a sütőtöket!

Sütés közben az ajtót ne nyisd ki, mert a piskóta össze esik,

illetve légkeverést se használj, mert ugyan ez történik!

 

Szép magas piskóta lesz belőle.

Amikor kiöntöm a formából , a teteje lesz az alja és az alja a teteje.

Így a felső része egy tökéletesen egyenes felület lesz. 

Sokkal könnyebb burkolni.

 

 

Elkészítem a krémeket, míg hűl a piskóta.

 

Tejcsoki ganache elkészítése:

 

A csokit egy hőálló tálba össze aprítom, apróra.

Hozzá teszem a fahéjat.

A tejszínt felforralom és ráöntöm a csokira. (300ml)

Addig keverem , míg teljesen sima nem lesz.

Kétfelé veszem.

Az egyik felét beteszem a hűtőbe.

 

A másik felében feloldom a már

előre beáztatott lapzselatinokat kicsavarva.

 

Felverem a 100 ml tejszínt is.

Amikor már nem forró a csoki,

óvatosan hozzá forgatom a habot.

 

 

 

 

Narancs mouss elkészítése:

 

A narancsot leturmixolom

 

 

A tojásfehérjét vízgőz felett felverem a 10g cukorral.

(max .: 70 C - ig melegítem, amíg el nem olvad a cukor )

 

Tipp:

Az edény alja ne érjen bele a forró vízbe!

Figyelj, hogy a cukor ne üljön ki az edény falára,

mert visszakristályosítja az egészet.

Ilyenkor egy vizes ecsettel mindig mosd vissza az edény faláról!

 

 

A lapzselatint hideg vízbe áztatom, 

annyiba, hogy ellepje.

Hagyom , hogy megszívja magát és kidagadjon.

A narancspüré felét a 30g cukorral felforralom.

 

 

Ha össze forrt, feveszem a tűzhelyről és feloldom benn

a már beáztatott és kicsavart zselatint.

 

Majd hozzá öntöm a félretett narancslét is.

 

Felverem a tejszínhabot.

 

Tipp:

Mielőtt felvernéd, előtte fél órával tedd be a mélyhűtőbe

és így garantáltan szép lesz a felvert habod.

 

Ha kihűlt a krém, óvatosan , de határozott mozdulatokkal hozzá forgatom

a fehérje habot,

 

majd a tejszínhabot is.

 

 

 

Karamell mouss elkészítése:

 

 

A cukrot a vízzel karamelizálom.

 

 

Közben a lapzselatinokat beáztatom, hogymegszívják magukat.

 

Felforralom a tejszínt és felforrósítom a tejet.

 

Először a tejszínt csorgatom óvatosan a kész karamellhez.

 

Tipp:

Nagyon vigyázz! Futni fog!

 

Amikor szépen minden feloldódott és már csak

a karamellás tejszín van a lábasba,

hozzá öntöm a tejet is.

Félre húzom a tűzhelyről

és a kicsavart lapzselatinokat feloldom benn.

 

Az előzőek alapján, a már behűtött tejszínt felverem.

Majd a kihűlt krémhez forgatom,

gyors, határozott mozdulatokkal.

 

Most a kihűtött csokiganacheunkat veszem elő újra.

 

és egy kicsit átkeverem géppel.

Habosítom, de nem kell nagyon.

 

 

Mostanra minden kész van, ahoz, hogy összeállítsam a tortát.

 

De előtte néhány tipp:

Gyorsan kell dolgozni , mert a moussoknak , akkor kell a formába kerülni ,

amikor még nem kötöttek meg. A rétegek között pedig ki is kell fagyasztani, mert különben egymásba folynak.

 

A másik megoldás - és ez az egyszerűbb és biztosabb -

hogy a moussokat, ahogy elkészülnek ,

kifagyasztod egy-egy ugyanakkora átmérőjű formában,

mint amekkora a piskóta átmérője is. 

Ha ezt választod, ne felejtsd el,

hogy minden krémből két db fagyos mouss karika készüljön.

 

Most én a nehezebb verziót választottam.

Gyorsan akartam dolgozni.

 

A piskótát 3 lapba vágtam

 

Egy pont ugyan akkora tortakartonra tettem az első lapot,

mint amekkora a piskóta átmérője.

Egy kevés krémet is tettem a kartonra a piskóta alá, hogy ne csúszkáljon.

A karton stabillá és könnyen mozgathatóvá teszi a tortát.

Alátétek: edesstory.hu/termekek/torta-alatet/64

 

 

Majd fölé helyeztem egy magas tortakarikát

és ebbe tettem az első piskótát.

 

Ennél a tortánál elengedhetetlen

a tortakarika, mert a krém folyik.

 

Tortakarika itt:

 edesstory.hu/termekek/tortaformak/14

 

 

És jöhet az első réteg!

 

Tipp:

Minden réteg közt be kell tedd a fagyasztóba,

különben a krémek egymásba folynak!!

viszont sietned kell, mert , ha túl sokat vársz,

a krémek megkötnek , mielőtt a tortába kerülnének.

 

Először a karamell mousst teszem bele, majd mehet a fagyasztóba.

Aztán jöhet a csokis

 

 

megint fagyasztó pár perce.

Aztán jöhet a narancsos réteg,

...megint fagyasztó...

 

majd ráhelyezem a középső piskóta lapot.

 

 

Majd megint jöhet sorban a három réteg krém, a narancsossal a tetején

 

 

Most az egésze, néhány órára a fagyasztóba teszem,

vagy egy éjszakára a hűtőbe.

 

Óvatosan eltávolítom a karikát.

 

 

Jöhet  a burkolás!

 

A kissé átkevert ganachet, egy spatulával felhordom az oldalára egyenletesen,

majd fondant mintázó tollakkal és egy kisméretű hajlított spatulával

elkezdem fatörzs mintájúra kidolgozni.

 

Fondant mintázó tollak itt:

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13

 

sptaulák:

edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7

 

 

Volt egy kevés megmaradt mascarpone krémem.

Habzsákba töltöttem és a tetejére, köröket nyomtam,

majd egy spatulával kicsit elkentem

 

 

Az oldalára egy ecsettel kakaóport, őrölt kávét ,

porcukrot és pisztácia darabkákat hordtam fel.

 

 

 

Egy szuper mutatós dekorációval is feldobtam!

Ez nem más , mint az ehető moha:

 

Receptért katt ide:

Ehető Moha (edesstory.hu)

 

 

Fondantból pedig, apró gombákat készítettem.

Hagytam kicsit megszáradni és ételfestékkel kifestettem őket.

Ételfestékek itt:

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)