Francia Krémes
Hozzávalók
Tésztához:
- liszt: 280g
- Vaj: 250g
- víz: 150g
- só: csipet
- ecet: 1 kávéskanál
Krémhez:
- Víz: 1 liter
- Vaníliás pudingpor: 3csomag
- Kristálycukor: 150g
- Vaníliás cukor: 3 csomag
- Porcukor: 200g
- Tojásfehérje: 10db (M/L)
- 1liter tejszín (állati vagy növényi)
- Fondán máz: https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755
A lapok elkészítése:
A lapok elkészítése 2 részből áll.
Egy vajas és egy tésztás részből.
200g hideg vajhoz hozzá dolgozok 50g lisztet.
Téglalap alakúra formázom és hideg helyre teszem pihenni.
Ha nagyon lágy, akkor a hűtőbe is betehetjük.
A maradék hideg vajat (50g) elmorzsolom a 230g liszttel,
mjad a vízben elkevert ecettel és sóval összekeverve alaposan kidolgozom.
Sima, ruganyos tésztát kell kapjak.
Majd hagyom 20-30 percet pihenni.
A pihenés után kinyújtom a tésztát téglalap alakúra.
A közepére helyezem a vajas részt és a tésztával becsomagolom.
(jobbról,balról, alulról és felülről ráhajtom a tésztát a vajas részre.
A lisztet mindig le kell seperni róla hajtogatásnál!
Ezt követően elnyújtom, egyenletesen lazán és nem erősen és hajtogatom.
Először az egyik oldalról hajtom be a tésztát a közepére majd a másik oldalról ráhajtom.
Majd elfordítom ( ha eddig hosszában volt előttünk össze hajtva, akkor most keresztbe vegyük magunk elé)
Elnyújtom ismét és meghajtogatom, de most nem 3 hanem 4 részre.
Hosszában balról és jobbról is behajtom a közepéhez a tészta két szélét, majd össze ,,csukom,,
és hagyom pihenni megint 20-30 percet és megismétlem a hajtogatást.
Végül 2 részre osztva, elnyújtva sütöm meg 250°C -ra előmelegített sütőben.
Addig kell sütni, amíg szép aranybarna nem lesz!
Krém elkészítése:
A pudingporokat 250ml vízzel simára keverem.
A 200g porcukrot a vaníliás cukrot a 10 tojásfehérjével felverem.
A maradék vizet a 150g kristálycukorral felforralom.
Majd a pudingporral elkevert vízzel besűrítem.
Ha jó sűrű lett, akkor kis hőfokon hozzá forgatom, belegőzölöm a felvert tojáshabot gyors mozdulatokkal, úgy hogy a hab ne törjön össze.
Az első leveles lapot sütőkeretbe helyezem.
Sütőkeretet itt találsz:
https://edesstory.hu/termek/cakemasters-allithato--rozsdamentes-acel-sutokeret-elvalasztoval---5cm-magas/1169
Majd ráöntöm a krémet és elegyengetem.
Hagyom kihűlni.
1 liter jéghideg tejszínt verek fel. (állati és növényi is jó )
Ezt a krém tetejére egyengetem.
A másik laphoz olvasztok fondan mázat, melyet itt taalálsz :
https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755
melegítés közben keverek a mázba egy kis kávét .
Majd behúzom vele a lapot.
Egyenlő részre felvágom a mázzal megkent lapot és így helyezem a tejszínhabos rész tetejére.
Hűtőbe teszem még néhány órára, majd a keret eltávolítása után felszeletelem.
Fondánról itt olvashatsz bővebben és receptet is találsz hozzá:
https://edesstory.hu/recept/fondan-vagy-fondant-mi-a-kulonbseg-a-fondan-es-a-fondant-kozt/78