Körtés Süti
Glutén és laktózmentes
Hozzávalók:
( az alaprecept az s-kueche.com-ról származik, amit kissé átalakítottam)
25cm x 11cm-es formához.
Körtéhez:
- Víz: 200ml
- Körte: 4db
- Vanília: 1 rúd kikapart belseje Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)
- Kardamon: 15db
- Fahéj: 1/4 teáskanál
- Cukor:150g
Piskótához:
- Sertészsír: 100g (laktózmentes vaj is jó. NEM margarin hanem igazi vaj)
- Cukor: 170g
- Tojás: 3db (M)
- Dió: 100g ( durvára tört)
- Hajdina liszt: 100g
- Sütőpor: 9g
- Alma/körte reszelve: 1db
- Kardamon (Őrölt): 1 csapott teáskanál
- Fahéj (Őrölt) : 1 csapott teáskanál
- Kakaó (cukrozatlan): 20g
Díszítéshez:
- Laktózmentes vaj: 25g
- Juharszirup: 50g
- Dió: 20g
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Elsőként a körtét készítem el!
A vízba bele teszem a fűszereket és a cukrot
vaníliát itt találsz:
Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)
összeforralom, majd bele helyezem a hámozott körtéket
és gyakran forgatva nagyjából 25 percig főzöm őket.
Nem kell, hogy lobogó lánggal forrjon!!!
Ha elkészültek, kiszedem őket egy tányérra.
A piskótához a zsiradékot és a fele cukrot elkezdem kihabosítani
majd hozzá adom a tojássárgákat és tovább habosítom.
durvára töröm a diógerezdeket, úgy, hogy egy zacskóba helyezem
és klopfolóval megütögetem.
Hozzá adom a kikevert masszához, az 1db reszelt almával vagy körtével együtt.
Illetve a szárazanyagok keverékét is hozzá teszem.
és össze keverem
A tojáshabot felverem félkeményre.
(még csússzon le az edény falán, ha elfordítod!)
Ekkor hozzá teszem a cukor másik felét is
és tovább verem kemény habbá.
Majd a masszánkhoz adom
és határozott mozdulatokkal
bele forgatom, így, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
A sütőformát zsírpapírral kibélelem és bele öntöm a piskótatésztát.
A körtéket pedig szorosan bele nyomkodom a maszzába a követekzőképp
Tipp:
A körték darabszáma akörték méretétől függ,
így előfordulhat, hogy több, de az is, hogy kevesebb körtére lesz szükséged!
170C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
Tipp:
Mindig írom, hogy a sütési idő és hőfok csak egy jó kiinduló pont,
de ismerned kell a saját sütődet!
Amíg sül, elkészítem a szószt a díszítéshez.
50g juharszirupot és laktózmentes vajat teszek egy lábasba
és épp hogy össze forralom.
majd bele helyezem a diókat.
Ahogy sűrűsödik, azonnal félre húzom,
különben nem szirup lesz hanem keményedett vajkaramella....
kiszedem belőle a diókat.
A szószt pedig félre teszem.
A sütési idő vége előtt nagyjából 10 perccel
a karamelizált diókat a süti tetejére teszem és vissza tolom a sütőbe.
Ha elkészült a süti, kiemelem a formából
és hagyom kihűlni.
Eltávolítoma sütőpapírt és megcsurgatom a maradék karamellel.
Elképesztő ízkavalkád!