Osztrák Császármorzsa

Osztrák Császármorzsa

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

  • Tojás: 3db
  • Tej: 200ml
  • Liszt: 100g
  • Kristálycukor: 2 csapott evőkanál, a tojáshabhoz
  • Mazsola: 1 evőkanál
  • Vanília: 1/2 vanília kikapart belselye
  • Rum: 1 teáskanál
  • Citromhéj: 1/2 citrom kezeletlen héja reszelve
  • Só: csipet
  • Vaj: 25-30g ( sütéshez) - igazi házi vaj vagy teavaj
  • Porcukor: ízlés szerint a szóráshoz

 

 

Elkészítése:

 

 

A mazsolákat alaposan átmosom langyos vízben,

majd rálocsolom a teáskanál rumot.

 

Szétválasztom a tojásokat.

A sárgáját, a tejet, a lisztet, a vaníliát, citromhéjat,

sót és a rumos mazsolát egy tálba mérem.

 

 

Majd simára keverem.

Kézi és gépi habverővel is lehet dolgozni.

 

 

A tojásfehérjét elkezdem habbá verni,

amikor már majdnem teljesen kemény,

de még elcsúszik az edény oldalán,

akkor apránként hozzá adagolom a kristálycukrot

és kemény habbá verem.

 

 

A habot a lisztes - tejes -tojásos masszába kanalazom.

 

 

Majd egy kézi habverővel , gyors mozdulatokkal

a masszába forgatom.

Vigyázok, hogy ne törjem nagyon össze a habot.

 

Egy sűrű, mousse-hoz hasonló állagú masszát kapok:

 

 

Nem egyben, hanem több adagban sütöm ki.

Ennek megfelelően a kimért vajat is több részre osztom

a sütéshez.

 

Egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztom 

az első adag vajat.

 

Tipp:

Legyen felhevítve a vaj, de vigyázz,

nehogy megégjen!

Folyamatosan mozgasd a serpenyőben 

felolvasztás közben!

Akkor jó a hőmérséklete, ha pár cm-el

a serpenyőben felolvasztott vaj

főlé  helyezed a kezed és

érzed a vaj forró gőzét,

illetve a vaj kissé elkezd sercegni.

 

 

Majd rámerem az első adag tésztát.

 

Egy serpenyőben annyi tésztát teszek,

hogy az félujjnyi vastagon legyen.

 

 

Közepes vagy kis fokozaton sütöm.

Figyelni kell, mert nagyon hamar oda kaphatja az ajját.

Ezért magas fokozaton sosem sütöm.

Olyankor alul megég, a teteje pedig még tiszta nyers.

 

Amikor elkezdenek megjelenni apró buborékok a tetején,

 

 

Akkor óvatosan alá nyúlok egy spatulával

és átfordítom.

 

Majd elkezdem a spatulával kisebb darabokra felosztani.

 

 

Amikor szép aranybarna mindenhol,

tányérra teszem és melegen tálalom,

porcukorral meghintve, egy kis házi lekvár

és juharszirup kíséretében wink

 

Jó étvágyat! heart