Puncs mignon

Puncs Mignon

 

 

 

Hozzávalók:

 

  • Tojás: 8db
  • Liszt: 8 evőkanál
  • Cukor: 8 evőkanál
  • Sütőpor: 4g
  • vaníliás cukor vagy vanília

Töltelékhez:

  • a gáztepsiben megsütött piskótalap harmada
  • rum: 1/2 dl 
  • narancslikőr (cointreau):1/2dl 
  • kakaópor: 2-3 evőkanál 
  • víz: 1dl 
  • cukor: 35g
  • baracklekvár: 2-3 evőkanál + a lapok kenéséhez 1-1 evőkanál

 

Fondán mázhoz:

kész máz:

https://edesstory.hu/termek/eszterhazy-fondan--1kgos/755

vagy az elkészítéshez a leírást itt találod az eszterházy tortánál:

https://edesstory.hu/recept/eszterhazy-torta/51

 

 

 

Elkészítés:

 

A piskótát sütök hagyományos módon.

A tojásokat szátválasztom.

A fehérjét félkemény habbá verem, majd

hozzá adom a 8 evőkanál cukrot.

Ezzel együtt tovább verem kemény habbá.

Hozzá adom a tojássárgákat és a vaníliát is.

Itt már csak kis fokozaton keverem, vagy kézi habverővel beleforgatom.

Majd hozzá keverem a liszttel elkevert sütőport is.

 

Egy zsírpapírral kibélelt gáztepsibe öntöm és 180°C-ra előmelegített sütőben 

kb 20 perc alatt világosra sütöm.

 

Ha kihűlt a széleit szép egyenesre vágom

és 3 részre osztom.

Én most  2 egyenlő részre és a 3. részt picit nagyobbra hagyom.

Ez utóbbi kerül a töltelékbe a  szélekkel együtt.

 

Egészen pontosan 2*10cm-es sávot vágok ki,

így a mignonokat 5*5cm-esre tudom majd felszelni.

 

Egy tálban összemorzsolom a tölteléknek való piskótát.

Az 1dl vízet a cukorral jól összeforralom (sziruposra).

Meglocsolom vele a piskótadarabokat.

Hozzá adom a kakóport, a rumot, narancslikőrt és a lekvárt.

Annyi lekvár kell hozzá, hogy össze álljon!

 

Az első 10cm széles piskótalapot megkenem lekvárral.

Rá rétegezem a tölteléket szép egyenletesen.

Majd a másik 10cm-es piskótalapot is megkenem lekvárral

és a lekváros felével lefelé, ráfordítom a töltelékes részre.

Jól megnyomkodom.

 

Hosszában középen (5cm-nél) kettévágom.

Majd keresztben is 5cm-enként felkockázom.

 

Gitterrácsra helyezem őket.

 

Az eszterházy fondánt felolvasztom 40°C-ig

( lehet színezni ételfestékkel vagy szörppel)

Ha túl sűrű a máz, akkor pár csepp vízzel higítható.

De tényleg csak pár cseppel!

Majd leönötm vele a mignonokat!