Sajttorta
Hozzávalók:
Tésztához:
- liszt 200 g ( vagy ugyanennyi rízsliszt, gluténmenteset szeretnél )
- vaj 125g ( szoba-hőmérsékletű )
- tojás egész: 1 db
- sütőpor 1 teáskanál
- cukor : 80 g
Töltelék:
- Vaj: 70 g olvasztott
- Philadelphia krémsajt (natur) 300 g
- Mascarpone 300 g
- Vanília (½ rúd kikapart belseje)
- Porcukor 5 evőkanál
- Keményítő 40 g
- Tojás 4 db
- Tejföl 180 g
- Citromlé 1 evőkanálnyi frissen facsart
Tészta elkészítése:
A tésztához először a szárazanyagokat elmorzsoljuk a puha vajjal.
Majd hozzá adom a tojást .
Egy zsírpapíron vagy kettő között kissé elnyújtom.
és a formába fordítom, a papír nélkül, majd az ujjammal belenyomkodom.
Hagyom kissé rusztikusra a szélét, ettől még szebb lesz.
Félre teszem és elkészítem a tölteléket.
Töltelék elkészítése:
Egy tálba elkeverem kis fokozaton a philadelphiát a mascarponét, vaníliát, a cukrot, a tejfölt a citromlét.
Ezután hozzá keverem az olvasztott vajat majd a tojásokat és a keményítőt is.
A fenti képen látható állagot kapok.
A tészta közepébe kanalazom a masszát.
A sütő aljába egy jénaiba vizet teszek .
A sütit fölé helyezem és 150-160 fokon 50-60 percig sütöm.
Majd résnyire nyitott ajtónál 100 fokon 10 percig még hagyom kicsit,
ezután pedig a sütőben hagyom kihűlni ugyancsak résnyire nyitott ajtónál.
Ilyenkor még kissé puhának tűnhet a közepe és azt hiheted, hogy nyers vagy , hogy folyni fog, de nem az.
Mire kihűl tökéletes lesz az állaga.
A galériában megtekintheted a végeredményt!
Jó étvágyat!