Sütőtök Krémleves

 

Sütőtök Krémleves

 

 

Hozzávalók:

 

  •  Sütőtök :( egész, pucolatlan ) 680 g
  •  Sertészsír : 1 evőkanál
  • Akácméz : 2-3 evőkanál 
  • Tejszín : 1dl 3,5% ( nem cukrozott, nem főző, hanem sima hagyományos magas zsírtartalmú tejszín)
  • Őrölt feketebors: késhegynyi
  • Szerecsenydió : 2-3 késhegynyi
  • Só : csipet
  • Szervírozáshoz:
  •  Parmezán reszelve
  •  Tökmag
  • Tökmagolaj pár csepp
  •  Pirított szalonna 

 

 

Elkészítés:

 

 

A tököt megtisztítjuk, kibelezzük, felaprítjuk kockára, majd a zsíron egy lábasba kicsit átpirítjuk.

Felöntjük annyi vízzel , hogy ellepje.

Puhára főzzük és, ha nagyon elfőli a levet, kicsit mindig utántölthetünk.

 

 

Nem hagyok neki sok levet, mert inkább utólag higítom a kellő állagúra ha kész.

Leturmixolom, hozzá adom a fűszereket, a mézet és a tejszínt is, majd össze forralom .

 

Ha kész , tálalom.

 

A tetejét meghintem egy kevés parmezánnal. Vigyázni kell vele, mert rendkívül intenzív íze van. 

Egy csepp tökmagolajat cseppentek a közepébe és pár tökmaggal is megszórom.

Ízlés szerint piríthatunk hozzá füstölt szalonnát is.

 

Jó tanács: Nagyon fontos a jó tök választása. Mindenképp édesebb fajtát válasszunk.

Sajnos nekem sikerült már olyan sütőtököt beszereznem, ami ehetetlen volt!

A Hokkadio , az orange és a nagydobosi szerintem a legfinomabbak.

Illetve a sütőtök akkor lesz igazán finom , ha már megcsípte a dér. Ez is nagyon fontos a jó választásnál.

 

Jó étvágyat!