Svájci Habcsók Vajkrém
Ez egy fantasztikus recept!
Ha uáltad is a vajkrémet, ezt tutira szeretni fogod.
Egészen biztosan megváltozik a
vajkrémekről alkotott véleményed.
Ez a recept elegendő egy 15 cm- es,
extra magas torta burkolásához,
kb 1 -1,5 cm vastagon.
Hozzávalók:
- 2 db tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 250 g szobahőmérsékletű vaj ( a legjobb, ha igazi vajat használsz )
amire még szükséged lesz:
- fazék
- egy habüst vagy másik fazék , ami passzol az első fazékra
- hőmérő (edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
- gépi habverő
- kézi habverő ( edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
Elkészítés:
Vizet forralok, nem hagyom lobogni
csak közepesen forralom.
Egy habüstbe össze elegyítem a tojásfehérjét a cukorral.
Nem habosítom, csak elegyítem!
Majd a gőz fölé helyezem
és kevergetés mellett 70 fokig melegítem.
Ne habosítsuk , csak kevergessük,
de azt rendszeresen,
mert különben rántottánk lesz!
Vigyázzunk, hogy ne érjen bele a habüst a forró vízbe!
Ha nincs hőmérőd , akkor úgy tudod ellenőrizni,
hogy elérted e a kívánt hőfokot,
hogy csípősre melegíted,
azaz , ha bele dugod az ujjad,
akkor még ugyan nem égeti el,
de hirtelen ki kell húzzad,
mert már nem kellemes a hőmérséklete.
Illetve fontos, hogy a cukorszemcsék
maradéktalanul olvadjanak el
Tipp:
Ha az oldalára ki – ki rakódik a cukor,
mindig gondosan dolgozzuk vissza,
egy vizes ecsettel,
mert különben visszakristályosodik az egész
Ha kész, félre teszem, hogy kihűljön.
Amíg a tojásfehérje hűl,
kihabosítom a vajat!
Teljesen fehéredésig habosítom!
( Amikor már azt gondolod, hogy jó lesz,
akkor még habosítsd néhány percig )
Amikor minden kész,
kihűlt a tojásfehérje és kihabosodott a vaj ,
akkor a vajat folyamatosan elkezdem
magas fokozaton keverni
és fokozatosan hozzá csorgatom a tojásfehérjét
Jó tanács:
Nagyon fontos, hogy ne legyenek hőmérsékletbeli különbségek ,
mert kicsapódik az egész.
Majd egészen addig keverjük,
míg egy szép , habos krémes állagot nem kapunk.
Ez akár 15 perc is lehet.
De megéri a fáradozást,
az eredmény fantasztikus
Tipp:
Ha szeretnénk, színezhetjük is pár csepp ételfesték géllel
( ezek közül itt válogathatsz : Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu) )
Az ételfestéknek mindig adj időt,
mert a szín idővel intenzívebb lesz
Ízesíthetjük is különböző pürékkel, pasztákkal.
A gyümölcspüréknél mindig figyeljünk az arányokra,
hogy csak annyi kerüljön bele,
hogy a krém ne váljon folyóssá!
Burkoljunk, töltsünk és díszítsünk!
Egyszerűen fantasztikus!