Almás Pite Gluténmentesen

Almás Pite Gluténmnetesen

(30cm x 20cm-es formához)

 

Hozzávalók a tésztához:

 

  • Rízsliszt: 300g
  • Útifűmaghéj liszt: 8g
  • Sertészsír: 120g ( vaj:150g)
  • Porcukor: 100g
  • Tojás: 2egész + 1 sárgája a kenéshez
  • Tápióka keményítő: 5g
  • Kókuszkrém: 30g
  • Sütőpor: 10g
  • Só: csipet

 

Hozzávalók a töltelékhez:

 

  • Alma: 1kg ( pucolatlanul)
  • Citromlé: 1 citrom leve
  • Őrölt fahéj: 1/2 evőkanál
  • Tápióka keményítő: 10g
  • Cukor: 90g
  • Darált dió: 1 evőkanál

 

 

Elkészítés:

 

A tészta hozzávalót egy tálba teszem és egynemű tésztát gyúrok belőle.

 

Tipp:

A zsíradék puha, szobahőmérsékletű legyen!

 

1 órát hűvös helyen pihentetem. 

 

Amíg pihen, elkészítem a tölteléket.

A megtisztított almákat lereszelem,

kicsavarom, meglocsolom a citrom levével

és az össze stöbbi hozzávalóval együtt össze keverem.

 

A tészta felét két zsírpapír közt elnyújtom a forma méretére.

 

 

Tipp:

Kétféleképp szoktam ezt a tésztát a formába tenni.

Vagy belenyomkodom kézzel a forma aljába,

vagy kinyújtom és feltekerem zsírpapírral együtt, mint a piskótatekercset 

és a formába tekerem ki. 

Most ez utóbbit választottam.

 

 

A formába helyezett tésztát megszurkálom egy villával.

 

 

Megszórom a töltelékkel:

 

A tészta másik felét rámorzsolom.

 

Tipp:

Lehet akár reszelni is, vagy rányújtani ugyan úgy , ahogy az alját.

 

 

180C-ra előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütöm.

A sütési idő felénél megkenem tojássárhájával.

 

Tipp:

A sütési idő és fok csak jó kiindulópont, ismerned kell a sütőd!

 

 

Porcukorral meghintve tálalom! heart