Babapiskóta
Hozzávalók:
- Tojás: 4db
- Kristálycukor: 120g
- Liszt: 120g
- Citromlé: teáskanál
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Ezt a babapiskóta receptet már vagy ezer éve használom.
Farkas Vilmos receptje, ami annyira tökéletes,
hogy nem is akartam rajt változtatni.
Mindössze annyi kiegészítést tettem hozzá, hogy
pár csepp citromlével verem fel a tojáshabot.
Első lépésként szétválasztom a tojásokat és
a fehérjét a citromlével habbá verem.
Nem teljesen, csak olyan csúszósra,
épp annyira, hogy az edény falán elcsússzon.
Majd hozzá adom a kristálycukrot és kemény habbá verem.
Tipp:
A hab legyen kemény, DE ne legyen olyan kemény, mint egy habcsók.
Ez egyeltalán nem tesz jót neki, mert a benne keletkező buborékok
túlfeszülnek és szétpukkadnak sütés közben.
Majd beleforgatom a tojássárgákat is.
Ekkor viszont már vagy egy kézi habverőt használok és azzal forgatom bele,
vagy, ha géppel dolgozok tovább, akkor csak kis fokozatot használok,
nehogy össze törjem a habot.
Végül jöhet a liszt is.
Óvatosan egy kézi habverővel forgatom bele.
Határozott gyors mozdulatokkal, csomómentesre.
Nem keverem túl! Nehogy össze törjem a habot.
Egy nagyon szép, könnyű, habos masszát kapok.
Habzsákba töltöm és egy sima, kör alakú díszítőcső segítségével,
sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomom a masszát.
Igazából csak csíkokat nyomok, aminek az elejére
és a végére több masszát adagolok.
Habzsákokat itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Nyomócsövek közül pedig itt válogathatsz:
Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)
Nagyjából 10 cm hosszú babapiskótákat készítek,
Ebből a mennyiségből 30-35 db babapiskóta készül.
Majd a tetejét meghintem porcukorral.
Igen!!! Még a sütés előtt, porcukrot szitálok a tetejére!!!!
Istenien néznek ki!
Majd 170 ° C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig
szép világosra sütöm.
Nagyon gyorsan elkészíthető és higgyétek el
soha többé nem vesztek boltit, ha egyszer kipróbáljátok!