Bejgli
Hozzávalók : ( 2 rúdhoz )
Tészta:
Liszt : 500g
Zsír 250 g
Só csipet
Porcukor 50 g
Tojás sárgája: 2
Tejföl 1 dl
Élesztő 15g
Tej : 0,5 dl ( hideg)
Mákos töltelék:
Mák: 250g darált
Cukor 150g
Méz 2 evőkanál (akác)
Meggy ( pár szem ízlés szerint )
Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )
Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )
Víz vagy tej 1 dl
Diós töltelék :
Dió : 250 g darált
Cukor 150 g
Méz 2 evőkanál (akác)
Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )
Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )
Víz vagy tej 1 dl
Kenéshez 1sárgája és 1 fehérje
Tészta elkészítése:
Lisztet a zsiradékkal elmorzsolom
majd az élesztőt elkeverem a hideg tejben
és az összes hozzávalót egyneművé gyúrom.
2 részre osztom
Tipp:
Ha lágynak érezzük a tésztát , egy fóliába tekerve betehetjük a hűtőbe,
míg elkészítjük a töltelékeket, ha nem túl lágy, akkor nem szükséges hűtőbe tenni.
Töltelék elkészítése:
A töltelékekhez egy – egy tálba össze mérem a száraz hozzávalókat a cukor kivételével.
A vizet vagy tejet össze forralom a cukorral és mézzel .
Ha összeforrt, ráöntöm a szárazanyagra és szép egynemű töltelékké keverem.
Mindkét tölteléknél ugyan így készítem.
Nyújtás , töltés :
A bejgli tésztát egy lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom téglalap alakúra.
Majd megkenem töltelékkel.
Jó tanács: A tölteléket ne melegen kend rá! Várd meg, amíg kihűl!
Jó tanács:
Figyelj arra, hogy arra a szélére ne kend ki teljesen a tölteléket,
ahol a feltekerés végződik, mert így kijün belőle a töltelék.
Ha megkentem, felhajtom a két szélét kb 3-3 cm szélesen.
Ezt is azért, hogy a töltelék ne tudjon kijönni.
Majd szépen szorosan feltekerem.
Zsírpapírral bélelt gáztepsibe helyezem.
Az oldalait megszurkálom egy villával.
Ez azért szükséges, hogy a gőz itt tudjon távozni, majd jöhet is a kenés!
A kenéstől függ majd a szép mintázata a bejglinek.
Ennek titka pedig a következő a bejgliket megkenem tojássárgájával, majd hideg helyre teszem .
és hagyom , hogy a sárgája szépen rászáradjon.
( ezt meg lehet ismételni még egyszer, de nem szükséges.
Nekem most volt 2 db megmaradt tojássárgája is, így 2x kentem )
Ha rászáradt, megkenem a fehérjével is.
és ugyanúgy hagyom rászáradni hideg helyen.
Ezt is meg lehet ismételni, de nem szükséges .
Ahogy szárad, lehet is látni a szép márnyánys mintát.
Jöhet a sütés!
Előmelegített sütőben 200 °C -on 15 percig sütöttem, majd további 170 °C - on még 10-15 percet.
Alul – felül sütést használtam és légkeverés NÉLKÜL !
A galériában láthatjátok a végeredményt!