Bejgli

 

Bejgli

 

 

Hozzávalók : ( 2 rúdhoz )

 

Tészta:

 

Liszt : 500g

Zsír 250 g

Só csipet

Porcukor 50 g

Tojás sárgája: 2

Tejföl 1 dl

Élesztő 15g

Tej : 0,5 dl ( hideg)

 

 

Mákos töltelék:

 

Mák: 250g darált

Cukor 150g

Méz 2 evőkanál (akác)

Meggy ( pár szem ízlés szerint )

Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )

Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )

Víz vagy tej 1 dl

 

 

Diós töltelék :

 

Dió : 250 g darált

Cukor 150 g

Méz 2 evőkanál (akác)

Citromhéj ( ½ citrom kezeletlen héja )

Narancshéj ( ½ narancs kezeletlen héja )

Víz vagy tej 1 dl

Kenéshez 1sárgája és 1 fehérje

 

 

Tészta elkészítése:

 

Lisztet a zsiradékkal elmorzsolom

majd az élesztőt elkeverem a hideg tejben

és az összes hozzávalót egyneművé gyúrom.

 

 

2 részre osztom

Tipp:

Ha lágynak érezzük a tésztát , egy fóliába tekerve betehetjük a hűtőbe,

míg elkészítjük a töltelékeket, ha nem túl lágy, akkor nem szükséges hűtőbe tenni.

 

Töltelék elkészítése:

 

A töltelékekhez egy – egy tálba össze mérem a száraz hozzávalókat a cukor kivételével.

 

 

 

A vizet vagy tejet össze forralom a cukorral és mézzel .

 

 

Ha összeforrt, ráöntöm a szárazanyagra és szép egynemű töltelékké keverem. 

Mindkét tölteléknél ugyan így készítem.

 

 

Nyújtás , töltés :

 

A bejgli tésztát egy lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom téglalap alakúra. 

 

 

Majd megkenem töltelékkel.

 

Jó tanács: A tölteléket ne melegen kend rá! Várd meg, amíg kihűl!

 

 

Jó tanács: 

Figyelj arra, hogy arra a szélére ne kend ki teljesen a tölteléket,

ahol a feltekerés végződik, mert így kijün belőle a töltelék.

 

 

Ha megkentem, felhajtom a két szélét kb 3-3 cm szélesen.

Ezt is azért, hogy a töltelék ne tudjon kijönni. 

 

 

 

Majd szépen szorosan feltekerem.

 

 

 

Zsírpapírral bélelt gáztepsibe helyezem.

 

 

Az oldalait megszurkálom egy villával.

Ez azért szükséges, hogy a gőz itt tudjon távozni, majd jöhet is a kenés!

A kenéstől függ majd a szép mintázata a bejglinek.

Ennek titka pedig a következő a bejgliket megkenem tojássárgájával, majd hideg helyre teszem .

 

 

és hagyom , hogy a sárgája szépen rászáradjon.

( ezt meg lehet ismételni még egyszer, de nem szükséges.

Nekem most volt 2 db megmaradt tojássárgája is, így 2x kentem )

 

 

Ha rászáradt, megkenem a fehérjével is.

 

 

 és ugyanúgy hagyom rászáradni hideg helyen.

Ezt is meg lehet ismételni, de nem szükséges .

 

 

Ahogy szárad, lehet is látni a szép márnyánys mintát.

 

 

Jöhet a sütés!

 Előmelegített sütőben 200 °C -on 15 percig sütöttem, majd további 170 °C - on még 10-15 percet.

Alul – felül sütést használtam és légkeverés NÉLKÜL !

 

A galériában láthatjátok a végeredményt!