Cakesicle -
Sütinyalóka Jégkrém Formában
Hozzávalók a piskótához:
- Liszt: 200g
- Tej: 150ml
- Olaj: 100ml
- Cukor: 200g
- Tojás: 4db
- Kakaópor (cukrozatlan): 2 evőkanál
- Vanília: 1/2 kikapart belselye
- Sütőpor: 14g
további hozzávalók a töltelék elkészítéséhez:
- Tejszín: 200g
- Étcsoki: 150g
Hozzávalók a burokhoz:
- Fun Cakes Deco Melts bevonó
a 250g-os bevonóból nagyjából 10db sütinyalókát tudsz készíteni
Csoki bevonók és csokoládék bonbonkészítéshez , desszertek bevonásához (edesstory.hu)
Piskóta elkészítése:
A tojást a cukorral és vaníliával kihabosítom,
majd apránként hozzá csurgatom a tejet és az olajat.
Amikor szépen elvegyültek egymással az összetevők,
akkor a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet hozzá szitálom
és csomómentesre keverem.
Géppel és kézi eszközzel is lehet dolgozni.
Egy 20x25cm-es, kizsírozott, kilisztezett formába öntöm.
180°C-ra előmelegített sütőben 160°C-on 35 percig sütöm.
Tipp:
Mindig elmondom, hogy a hőfok és a sütési idő,
csak egy nagyon jó kiindulópont,
ki kell tapasztalnod a sütőd, mert kis eltérések lehetnek.
A készre sütött piskótát hagyom kihűlni,
majd kihűlés után egy tálba szétmorzsolom.
Megjegyezém, hogy ez egy eszméletlenül jó tészta recept!
Szaftos,ugyanakkor mégis szuperül morzsolható.
A tejszínből és csokiból, ganache-t készítek:
A csokit egy hőálló tálba, apróra töröm -
( ha csokipasztillát használsz, nyilván ez a lépés elhagyható)
A tejszínt felforralom, majd a csokira öntöm
és teljesen simára keverem, míg szép egynemű,
csomóments krémet nem kapok.
Csokiganázsokról bővebben itt olvashatsz:
Ganache Receptek (edesstory.hu)
Ekkor a morzsolt piskótára borítom még melegen
és összegyúrom.
Töltés:
A töltésnél és a nyalókák bevonásánal több lehetőség is van!
Használhatunk igazi csokoládét a burokhoz,
vagy használhatunk különböző bevonókat is.
Most én a FunCakes Deco Melts bevonóit teszteltem le.
Ezeket megtalálod a shopban, széles színválasztékban:
Csoki bevonók és csokoládék bonbonkészítéshez , desszertek bevonásához (edesstory.hu)
Magát a burkot is többféleképp lehet elkészíteni:
Az egyik és talán leggyakoribb, amikor a formába csak a töltelék kerül,
melyet mélyhűtőben kifagyasztanak, majd a formából kivéve,
olvasztott csokiba vagy bevonóba mártják még fagyosan.
Nekem ezzel a módszerrel az a problémám, hogy ilyenkor
a csoki vagy bevonó azonnal rádermed és még a pára is lecsapódik rajt
és ha igazi csokit használok, akkor a csoki sem garantált, hogy szép marad.
Illetve a nyalókák talpa sem lesz szép sima és egyenes felületű.
Ezt a megoldást én inkább a jégkrémek készítésénél szeretem használni,
annál viszont ez a legszuperebb.
A másik megoldás, - amit a sütinyalókák bevonására én szívesebben használok - ,
az a formák kikenése, még a töltés előtt.
Most, ahogy azt már említettem, igazi csoki helyett
a Fun Cakes Deco Melts bevonóit használtam.
Ez tökéletes ha a sütinyalókákat torták díszítésére szeretnéd használni!
Jól bírja a fagyasztást, nem csapódik ki.
Fagyasztás utána a lecsapódott párát, vízcseppeket hagyd magától leszáradni és
teljesen tökéletes, fényes felületű lesz újra!
Kiváló tulajdonságai közé tartozik még az is,
hogy a Sugarflair csokoládéfestékeivel brutál szépre színezhető a fehér bevonó.
Csokifestékeket itt találsz:
Csokoládéfesték (edesstory.hu)
Segítség a Deco Melts olvasztásához:
Megolvaszthatod vízgőz felett, vagy mikróban.
Mikrohullámúban max 500W - on,
gyakori, 15-20 másodpercenkénti kevergetés mellett olvaszd fel!
Pár csepp növényi olajjal higítható , ha szükséges.
Formákból a Silikomart formáit használtam.
Ez kiváló minőségű olasz termék, nagyon könnyű vele dolgozni.
A shopban találsz Silikomart és más olcsóbb formákat is:
Sütiformák aprósüteményekhez és desszertekhez (edesstory.hu)
A felolvasztott Deco Melts-ből egy-egy kiskanállal a forma közepébe teszek.
Egy ecset segítségével elegyengetem és mindenhol kikenem.
Ügyelek arra, hogy buborákmentes legyen, kissé oda ütögetem a formát a konyhapulthoz.
Ha megdermedt még egy réteget viszek fel a forma belselyére a bevonóból,
egyrészt, hogy tökéletesen fedjen - főleg, mert a töltelék most sötét színű,
másrészt, hogy stabilabb legyen és ne tudjon elpattanni a csoki, ha kiveszem a formából.
Közben a jégkrémpálcikát betolom a helyére,
(de nem hagyom bent, csak eltávolítom vele a még oda nem kötött bevonót)
hogy a bevonó ne tudjon beleszáradni a résbe,
mert, ha beleszárad, a bevonó, könnyen megrepedhet,
ha azon akarom majd áttuszkolni a pálcikát.
Amikor teljes kidermedt ( ehez néhány percere a hűtőbe tettem)
a masszából kis hengereket gyúrok és a formába nyomkodom, ügyelve arra,
hogy a forma tetejétől hagyjak el helyet a talpalásnak - lezárásnak.
A pálcákat óvatosan a masszába tolom, a kis nyíláson keresztül.
Olvasztott Deco Meltset kanalazok a tetejére, elegyengetem,
A konyhapulthoz ütögetem, hogy a lgbuborékok - ha vannak benn - távozzanak.
Egy spatula segítségével pedig simára elhúzom a tetejét
és a felesleges DecoMeltset így eltávolítom.
Hűtőben vagy mélyhűtőben kidermesztem.
A formából úgy veszem ki, hogy először körbe
elmozgatom a szilikont a sütinyalóka oldalainál,
hogy mindenhol szépen elengedje,
majd a felső részét fordítom ki először ( nem a pálca felőli részt , hanem a másikat)
majd amikor már a fél sütinyalóka kint van a formából,
akkor megfogom a pálcikát és felfele mozdítva kitolom a formából.
Tipp:
Fontos, hogy először ne a pálcikánál fogva mozdítsuk meg,
mert így könnyen eltörhet a bevonó réteg!
És persze nagyon nem mindegy a forma minősége sem!
Az így kapott sütinyalókákat kedvedre dekorálhatod:
Csurgathatod bevonóval és szórhatsz bele cukordíszeket,
Cukordíszek sütik torták dekorálásához (edesstory.hu)
liofilizált gyümölcsöket
Liofilizált gyümölcsök (edesstory.hu)
megfestheted metálfényű festékekkel:
Folyékony ételfesték (edesstory.hu)
És, ahogy említettem, bátran színezheted
a fehér DecoMeltset csokifestékekkel:
Csokoládéfesték (edesstory.hu)
A díszítésnek csak a képzeleted szab határt!