Citromos Pite Habcsókkal

Citromos Pite Habcsókkal

 

 

 

Hozzávalók:

 

Tészta: ( 29 cm es alacsony falú piteformához)

 

  • Liszt : 230 g ( vagy ugyanennyi rízsliszt, ha gluténmenteset szeretnél )
  • Vaj :140g ( szoba-hőmérsékletű )
  • Tojás egész: 1 db
  • Tojássárgája: 1 db
  • Mandulaliszt: 40
  • Csipet só

 

Krém: 

  • Citrom : 6 db kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
  • Cukor: 120 g
  • Akácméz: 120 g 
  • Egész tojás: 8 db
  • Vaj: 350 g

 

 

Tészta elkészítése:

 

 

Először a szárazanyagot elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal,

majd az össze többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrok.

 

 

 

Hagyom pihenni 1 órát, majd egy zsírpapíron kicsit elnyújtom és a formába helyezem

( már zsírpapír nélkül )

ha gluténmenteset csinálsz, viszont ne is szedd fel a zsírpapírról, mivel ez a tészta kicsit morzsalékosabb,

egyszerűbb szemből belefordítani a piteformába és csak azután óvatosan lehúzni róla papírt.

 

(Formát az alábbi linken találtok: https://edesstory.hu/kereses/content:Tarte  Tortaformák (edesstory.hu)

 

 

A szélét soha nem vágom le, hagyom kicsit rongyosra, mert szerintem sokkal mutatósabb így.

 

 

 

Előmelegítem a sütőt 200 °C -ra és néhány perc alatt világosra sütöm.

Szándékosan nem írtam pontos időt, mert nagyon sütőfüggő.

Amikor már szép világos és a kis szélei kezdenének barnulni, akkor már jó is.

Kiveszem és hagyom kihűlni ( bent hagyom a formában, és végig abba is marad )

 

 

 

Krém elkészítése:

 

Lereszelem a citromok héját és kifacsarom a levüket.

Tipp:

Aki nem szereti az extrém intenzív ízeket, az ne tegyen bele a reszelt héjból 6 - ot csak 3 - at ,

így egy lágyabb ízt kapunk, viszont a citrom levéből egy cseppel sem szabad kevesebbet tenni!

 Óvatosan reszeljük a citrom héjat! Csak a sárga rész kerüljön a krémbe!

A fehér részeket ne reszeljük le,mert rendkívül megkeserítik a krémet.

 Ha nincs akácméz inkább glükózszirupot használj, a virágméz nem jó, az íze miatt !

 

Az egész tojásokat felverem, (egy hőálló tálban ) mintha rántottát szeretnék készíteni.

 

 

A cukrot, mézet citromok levét összeforralom egészen addig ,

amíg elkezd kicsit sziruposodni, sűrűsödni,

 

 

majd hozzá adom a reszelt citromhéjakat is. Még kicsit így is összeforralom.

 

 

 

Jó tanács:

Vigyázzunk , hogy a cukor az edény oldalán ne kristályosodjon vissza.

Ha mégis megtörténne, egy vizes ecsettel mindig alaposan mossuk le.

Egy kézi habverővel, folyamatos kevergetés mellett, a felvert tojásokhoz hozzá csorgatom a citromos szirupot.

Ez elkezd szépen sűrűsödni. Ha mindet hozzáöntöttem és szép egyneműre kevertem,

visszaöntöm a lábasba és a legkisebb fokozaton sűrűre főzöm, mint a pudingot.

 

(kézi habverő itt: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )

 

Jó tanács:

-amikor a szirupot a tojásokhoz csorgatod, tényleg csak csorgasd és tényleg folyamatosan keverd, mert ha a tojás kicsapódik rántottád lesz krém helyett.

-annyira kis fokozaton csináld a besűrítést, hogy ne is lásd , hogy forr, csak azt lásd , hogy sűrűsödik!

 

 

Ha kész, leveszem a tűzhelyről és bele teszem a vajat, amivel simára keverem

Nem habosítom, csak egyneműre keverem.

 

 

Majd egy fóliával letakarom, hogy ne bőrösödjön és néhány órára a hűtőbe teszem.

 

 

Amikor kiveszem a hűtőből , egy csodás, enyhén kivilágosodott, puding állagú,

de mégis kenhető krémet kapok, aminek fantasztikus íze van.

 

 

Ezt az egészet szépen beleöntöm a pitetésztába és szépen elegyengetem.

 

 

 

A pitét a hűtőben tárolom, ez a süti nem szeret hűtő nélkül lenni még télen sem.

 

 

És most jöjjön a tetejére a varázslat!

 

 

Habcsók:

  • cukor 240 g
  • víz 10 cl
  • tojásfehérje 4 db
  •  

A cukorból és a vízből szirupot főzök, a szirup akkor jó , ha 118-120 c között van a hőfoka.

 

Jó tanács:

 Ha kristályosodik a cukor az edény falán, egy vizes ecsettel mossuk le alaposan!

 

( hőmérőt az alábbi linken találtok: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13  )

 

(hőmérő nélkül is elkészíthető, egyéb habcsók trükkök és technikák,  3 különböző habcsók recept- itt várnak: )

 

A cukorszirup készítése közben, amikor már majdnem jó a szirup,

elkezdem habosítani a tojásfehérjéket egy hőálló tálban, habüstben.

Erre azért van szükség, mert a forró cukorszirupot fogom hozzá csorgatni.

A hab akkor jó, amikor már szép kemény.

Ha a szirup is és a hab is kész, szépen lassan belecsorgatom a szirupot a habba,

terészetesen folyamatos keverés mellett.

Majd addig keverem, amíg az teljesen kihűl és gyönyörű fényes , kemény állagot nem kap.

 

 

 

Jó tanács: 

Amikor a szirupot csorgatod a habba, tényleg csak csorgatsd , mert kicsapódik a tojás!

Illetve vigyázz, hogy a csorgatott cukorszirupot a gép keverőszára ne fröcsögtesse minden fele!

 

Ha készen vagyok, már díszítem is a pitét.

Erre többféle módszer is létezik. Most egy egyszerűt választottam.

A pite tetejére halmoztam és egy spatula segítségével megpacskoltam a tetejét, ezáltal kis csúcsok keletkeztek.

 

( spatulákat itt találsz: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7 )

 

De töltheted habzsákba is és egy választott dekorcső segítségével is díszítheted!

( dekorcsövek, habzsák itt. Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu) )

 

Majd a tetejét egy szakácsfáklya segítségével megkaramelizáltam.

A végeredményt megnézheted a galériában!

 

 

Jó étvágyat!