Epres - Vaníliás Tarte

 

 

Epres - Vaníliás Tarte

 

Hozzávalók a

 

 

 

Linzertésztához:

10-12db  8cm átmérőjű kerek tarte-hoz

 

  • Porcukor: 90g
  • Őrölt mandula: 30g
  • Liszt: 150g ( gluténmentesen: 150g rízsliszt és 1 mokkáskanál útifűmaghéj )
  • Só: Csipet
  • Vaj: 120g ( tejmentesen: növényi vaj: alsan-bio )
  • Tojás: 56g
  • Aranyozáshoz: 1-2 tojássárgája pár csepp tejszínnel vagy tejmentesen növényi tejjel elkeverve.

 

 

 

Vanília krémhez:

 

  • Tej: 155g ( tejmentesen: növényi tej )
  • Tojássárgája: 3db
  • Cukor: 55g
  • Keményítő (kukorica ): 25g
  • Vaj: 56g ( tejmentesen: növényi vaj: Alsan-bio )
  • Vanília kikapart belseje

 

 

Eperkrémhez:

 

  • Eper: 150g
  • Tej: 100ml ( tejmentesen: növényi tej )
  • Citromlé: 1 teáskanál
  • Akácméz : 1 evőkanál  vagy ízlés szerint
  • tojássárhája: 2db
  • Keményítő ( kukorica ) : 35g
  • Vaj: 60g ( tejmentesen növényi vaj: Alsan-bio)

 

 

 

Habcsókhoz:

 

  • Tojásfehérje: 3db
  • Cukor (kristály): 200g

 

 

 

Elkészítés:

 

A tésztához a szárazanyagokat összemorzsolom.

Majd egynemű tésztát gyúrok.

 

 

Két zsírpapír közt 2-3mm vastagságúra nyújtom.

 

 

Tipp:

Két egyenlő részre osztottam a tésztát és két darabba nyújtottam ki.

Az egyikből a tarte-ok alját a másikból pedig a  peremét vágtam ki.

 

Fagyasztóba teszem egy órara egyenes felületen.

 

A fagyasztóból kivéve, kiszúrom a tészták alját,

 

 

majd a másik tésztából pedig a tarte-ok oldalát készítem el,

úgy, hogy egyenlő csíkokat vágok.

 

 

Ezekkel kibálelem a formák oldalát és a túllógó részeket levágom egy éles késsel.

 

 

Formával együtt vissza teszem a tésztákat a fagyasztóba és 1-2 órat tovább fagyasztom.

Formát itt találsz: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

Tipp:

A tészták alsó részét szúrkáljuk meg, hogy a gőzök távozhassanak sütéskor!!!

 

Majd 160-170°C-on nagyjából 20-25 percet sütöm.

FONTOS , hogy közvetlen a fagyasztóból kivéve süssük!

 

Ha kész és kicsit hűlt, kiveszem őket a formából.

 

 

Majd az aranyozáshoz egy ecset segítségével, kívül belül körbekenem

a tejszínnel / tejjel elkevert tojássárgájával.

A tejszín el is hgyható.

170°C-on további 5 percet sütöm, míg szép aranybarna nem lesz mindenhol.

 

 

 

 

Vanília krém elkészítése:

 

A vaníliakrémhez a hozzávalókat a vaj kivételével egy shakerben össze rázom.

Az is jó, ha egy tálban simára keverjük.

Vaníliáért katt ide: Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)

 

 

Majd egy lábasban sűrűsödésig pudinggá főzöm.

 

 

Félre húzom a tűzről és hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

 

 

Egy folpackkal lefedem, hogy ne bőrösödjön be, majd a hűtőbe teszem kihűlni.

 

 

 

 

Eperkrém elkészítése:

 

Leturmixolom az epret.

 

Egy shakerben össze rázom a tejet keményítőt, tojások sárgáját.

Az eperturmixot a citromlével és a mézzel felforrósítom,

majd a shakerben össze rázott eleggyel pudinggá főzöm.

 

 

A tűzről félre húzva, hozzá keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

 

 

Tipp: Mézből én csak 1 teáskanállal tettem és savasabbra hagytam a krémet,

hogy az eper és citrom savassága kiegyensúlyozza a vaníliakrém és a habcsók édességét.

 

 

Töltés:

 

A  vanília krémet átkeverem és habzsákba töltöm.

Az eperkrémet úgyszintén.

És felváltva a tarte kosárkába nyomok egy - egy réteg krémet.

Félre teszem, míg elkészítem a habcsókot.

 

 

 

 

Habcsók elkészítése:

 

 

A tojásfehérjét és a kristálycukrot egy habüstbe teszem.

( pár csepp citromlét is szoktam hozzá adni, így kisebb az esélye, hogy vissza kristályosodik és a habot is szépen stabilizálja )

 

Egy lábasban vizet forralok.

 

Tipp:

A lábasra kényelmesen ráhelyezhető legyen a habüst!

A vízbe ne lógjon be a habüst alja!

 

A forróvíz fölé helyezem a cukros tojásfehérjét és robotgéppel elkezdem habosítani.

Ha rettenetesen forr a víz, akkor a cukros tojáshab oda szárad az edény falára és aljára és onnan visszapattogva darabos lesz a hab és vissza is kristályosodhat.

A kész habot a tarteok tetejére dresszírozom egy díszítőcsővel.

Díszítőcső itt: Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)

 

 

 

A habcsókokat karamellizáló pisztollyal / szakácsfáklyával kicsit megbarnítom.

Itt találod a szakácsfáklyát: Szakácsfáklya, karamellizáló pisztoly (edesstory.hu)

 

 

 

A tarteokat eperrel díszítettem! heart