Epres Mandulás Süti

Epres Mandulás Süti

 

 

Hozzávalók:

22cm átmérőjű formához

Tortaformák (edesstory.hu)

 

  • Tojás: 3db
  • Eper: 200g
  • Cukor: 120g
  • Vaj: 125g ( igazi vaj! Nem margarin)
  • Liszt: 100g ( Gluténmentesen: 100g rízsliszt)
  • Sütőpor / Szódabikarbóna: 7g
  • Mandulaliszt: 80g ( zsíros, NEM paleo )
  • Vanília: 1 vanília kikapart belselye, vagy egy csapott mokkáskanál őrölt vanília
  • fél diónyi vaj vagy zsír a forma kenéséhez

Szóráshoz:

  • Szeletelt mandula: 40g
  • 1 evőkanál porcukor

 

 

Elkészítése:

 

 

A tojást a cukorral és a vaníliával kihabosítom.

 

 

Hozzá keverem az olvasztott vajat

 

 

Majd a liszttel elkevert sütőport és mandulalisztet is bele dolgozom.

Gluténmentes változatban a lisztet  ki lehet helyettesíteni rízsliszttel 1:1 arányban.

Ízében és állagában is tökéletesen megegyezik az eredetiével.

 

 

A megtisztított és lecsepegtetett epret egy kizsírozott vagy kivajazott

pite vagy csatos tortaformába helyezem.

Ha túl nagyok a szemek, feldarabalom.

 

 

Majd rácsorgatom a tésztát.

 

 

180 C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

 

Sütés vége előtt néhány perccel ( 5 perc ) 

megszórom a mandula szeletekkel és a egy kevés porcukorral is meghintem.

 

 

Ha nem karamelizálódik rá annyira cukor, amennyire szeretnénk,

akkor szakácsfáklyával tovább pirithatjuk.

 

Jó étvágyat! heart