Gluténmetes Fánk

Gluténmentes Fánk

Mama receptje átalakítva

 

 

 

Hozzávalók :

8db tenyérnyi fánkhoz

 

  • Schär kenyérliszt: 300g
  • Porélesztő: 5g
  • Tojás: 2db
  • Cukor: 1 evőkanál
  • Só: csapott  mokkáskanál
  • Növényi tej / tej: 500ml

 

 

 

Elkészítés:

 

A tejet meglanygyosítom és a felében felfuttatom az élesztőt a cukor társaságában.

A tojások sárgáját, a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt és a maradék lanyos tejet jól kidagasztom.

 

Tipp:

A só ne kerüljön közvetlen az élesztőbe, mert attól annyi az élesztőnek

 

A tojásfehérjéből kemény habot verek.

Ez NEM elírás!! Ez a titok, amitől isteni lesz a fánk.

 

Majd a felvert tojásfehérjét a tésztához adom

 

 

és jól kidagasztom.

Nokedli tészta állagot kell kapjak!

 

 

1 órát kelesztem 40-50°C-os sütőben.

 

 

Egy jól meglisztezett sütőpapírra, nyújtófára, vagy nyújtólapra Öntöm.

Szinte magától terül.

A tetejét is belisztezem és letakarva hagyom még 20 percet.

 

 

Zsírt vagy olajat forrósítok

 

A tésztából  mindig annyit szaggatok ki, amennyit épp a forró zsíradékba teszek.

 

A kiszaggatott fánkokat a tetejével lefelé helyezem a zsíradékba és fedő alatt sütöm,

majd amikor már megfordítom, fedő nélkül sütöm tovább.

 

Megfelelő mennyiségű baracklekvár és porcukor társaságában fogyasztjuk. heart