Gluténmentes Fánk
Mama receptje átalakítva
Hozzávalók :
8db tenyérnyi fánkhoz
- Schär kenyérliszt: 300g
- Porélesztő: 5g
- Tojás: 2db
- Cukor: 1 evőkanál
- Só: csapott mokkáskanál
- Növényi tej / tej: 500ml
Elkészítés:
A tejet meglanygyosítom és a felében felfuttatom az élesztőt a cukor társaságában.
A tojások sárgáját, a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt és a maradék lanyos tejet jól kidagasztom.
Tipp:
A só ne kerüljön közvetlen az élesztőbe, mert attól annyi az élesztőnek
A tojásfehérjéből kemény habot verek.
Ez NEM elírás!! Ez a titok, amitől isteni lesz a fánk.
Majd a felvert tojásfehérjét a tésztához adom
és jól kidagasztom.
Nokedli tészta állagot kell kapjak!
1 órát kelesztem 40-50°C-os sütőben.
Egy jól meglisztezett sütőpapírra, nyújtófára, vagy nyújtólapra Öntöm.
Szinte magától terül.
A tetejét is belisztezem és letakarva hagyom még 20 percet.
Zsírt vagy olajat forrósítok
A tésztából mindig annyit szaggatok ki, amennyit épp a forró zsíradékba teszek.
A kiszaggatott fánkokat a tetejével lefelé helyezem a zsíradékba és fedő alatt sütöm,
majd amikor már megfordítom, fedő nélkül sütöm tovább.
Megfelelő mennyiségű baracklekvár és porcukor társaságában fogyasztjuk.