Hatlapos
Hozzávalók a tésztához:
- Liszt: 500g
- Sertészsír: 100g
- Porcukor: 100g
- Só: Csipet
- Szalalkáli: 1csomag ( helyettesíthető sütőporral vagy szódabikarbónával is)
- Tej: 2dl - 2,5dl
Hozzávalók a krémhez:
- Tej: 1l
- Cukor: 300g
- Liszt: 100g
- Kakaópor: 50g
- Vaj: 50g
Tetejére:
- Olvasztott vaj: 20-30g
- Porcukor
Lapok elkészítése:
A lisztet a zsíradékkal a porcukorral és a szalalkálival elmorzsolom.
Majd hozzá a dom az össze tövvi hozzávalót és jól kidolgozom.
Tejből minimum 2dl kell, de liszttől függően van , amikor a 2.5dl -t is felveszi.
A lényeg, hogy egy rugalmas, ragadásmentes tésztát kapjak.
A tésztát 6 egyenlő részre osztom és kis gombócokat formálok belőle.
Ezekből nagyon vékony lapokat nyújtok. Szinte papír vékonyat.
Egy gáztepsi hátuljára zsírpapírt helyezek.
A tésztát feltekerem a nyújtófára, így könnyebb áthelyezni szakadásmentesen.
Majd a zsírpapírra kitekerem.
200°C-on kb 6-10 perc alatt világosra sütöm.
Tipp:
Ez egy jó kiindulási pont, viszont ismerned kell a sütődet,
hogy jól eltaláld az időt és a hőfokot.
A krém elkészítése:
A krémhez a tej 3/4 részét a cukorral felteszem főni.
A maradék tejjel a lisztet és kakaóport simára keverem, vagy egy shakerben össze rázom.
A felforrósodott cukros tejet besűrítem vele.
Pudingot főzök.
Tipp:
Az állaga legyen nagyon sűrű, tényleg, mint egy pudinggé!
Ha megvan, félre húzom és bele keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.
Összeállítás:
Ezen a ponton gyorsan kell dolgozni, mert a puding hamar köt és,
ha megkötött akkor már nem lehet szépen elkenni, darabos lesz.
A krémet 5 egyenlő részre kell osszam!
Ezt én úgy oldottam meg, hogy van egy merőkanalam, amivel kitapasztaltam,
hogy nekem ezzel a kanállal minden rétegre 4-et kell merjek, ahoz, hogy egyenlőek legyenek a rétegek.
A rétegezésnél nem szoktam a krémet teljesen kikenni a szélére,
mert ahogy egymásra rakom a rétegeket, kicsit nyomódik és ki fog folyni, ameddig kell.
Egyébként minden réteg után kicsit tenyérrel finoman megnyomkodom a lapokat, ezzel is segítve az elegyengetést,
csak vigyázni kell, nehogy megpattanjanak a még kemény lapok!
Tipp:
Lehet sütőkeretet is használni az összeállításhoz, illetve a lapokat is egyenesre lehet vágni egy sütőkerettel
vagy a sütés előtt vagy közvetlen a sütés után, amíg még gyenge a lap, mert utána már törik.
Én szeretem, amikor ilyen rusztikus kicsit, így én nem szoktam levágni.
Ha kész, a tetejét megkenem olvasztott vajjal, majd bőven meghintem porcukorral.