Hatlapos

Hatlapos

 

Hozzávalók a tésztához:

 

  • Liszt: 500g
  • Sertészsír: 100g
  • Porcukor: 100g
  • Só: Csipet
  • Szalalkáli: 1csomag ( helyettesíthető sütőporral vagy szódabikarbónával is)
  • Tej: 2dl - 2,5dl

 

 

Hozzávalók a krémhez:

 

  • Tej: 1l
  • Cukor: 300g
  • Liszt: 100g
  • Kakaópor: 50g
  • Vaj: 50g

 

Tetejére:

  • Olvasztott vaj: 20-30g
  • Porcukor

 

 

 

Lapok elkészítése: 

 

A lisztet a zsíradékkal a porcukorral és a szalalkálival elmorzsolom.

 

Majd hozzá a dom az össze tövvi hozzávalót és jól kidolgozom.

 

 

Tejből minimum 2dl kell, de liszttől függően van , amikor a 2.5dl -t is felveszi.

A lényeg, hogy egy rugalmas, ragadásmentes tésztát kapjak.

 

 

A tésztát 6 egyenlő részre osztom és kis gombócokat formálok belőle.

 

 

Ezekből nagyon vékony lapokat nyújtok. Szinte papír vékonyat.

 

 

Egy gáztepsi hátuljára zsírpapírt helyezek. 

A tésztát feltekerem a nyújtófára, így könnyebb áthelyezni szakadásmentesen.

Majd a zsírpapírra kitekerem.

 

200°C-on kb 6-10 perc alatt világosra sütöm.

Tipp:

Ez egy jó kiindulási pont, viszont ismerned kell a sütődet,

hogy jól eltaláld az időt és a hőfokot.

 

 

 

A krém elkészítése:

 

 

A krémhez a tej 3/4 részét a cukorral felteszem főni.

 

 

A maradék tejjel a lisztet és kakaóport simára keverem, vagy egy shakerben össze rázom.

 

 

A felforrósodott cukros tejet besűrítem vele. 

Pudingot főzök.

Tipp:

Az állaga legyen nagyon sűrű, tényleg, mint egy pudinggé!

 

 

Ha megvan, félre húzom és bele keverem a vajat, míg teljesen el nem olvad.

 

 

Összeállítás:

 

Ezen a ponton gyorsan kell dolgozni, mert a puding hamar köt és,

ha megkötött akkor már nem lehet szépen elkenni, darabos lesz.

 

A krémet 5 egyenlő részre kell osszam!

Ezt én úgy oldottam meg, hogy van egy merőkanalam, amivel kitapasztaltam,

hogy nekem ezzel a kanállal minden rétegre 4-et kell merjek, ahoz, hogy egyenlőek legyenek a rétegek.

 

A rétegezésnél nem szoktam a krémet teljesen kikenni a szélére,

 

mert ahogy egymásra rakom a  rétegeket, kicsit nyomódik és ki fog folyni, ameddig kell.

Egyébként minden réteg után kicsit tenyérrel finoman megnyomkodom a lapokat, ezzel is segítve az elegyengetést,

csak vigyázni kell, nehogy megpattanjanak a még kemény lapok!

 

 

Tipp:

Lehet sütőkeretet is használni az összeállításhoz, illetve a lapokat is egyenesre lehet vágni egy sütőkerettel 

vagy a sütés előtt vagy közvetlen a sütés után, amíg még gyenge  a lap, mert utána már törik. 

Én szeretem, amikor ilyen rusztikus kicsit, így én nem szoktam levágni.

 

Ha kész, a tetejét megkenem olvasztott vajjal, majd bőven meghintem porcukorral.