Kókusztorta Meggyzselével
Hozzávalók:
Fehér Piskótához:
(15 cm átmérőjű magas formához )
( tortaformák közül itt válogathatsz: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )
- Kristálycukor: 120g
- Tojásfehérje : 6db
- Olvasztott vaj: 90g
- Liszt : 180g
- Sütőpor : 7g
Meggy zseléhez:
- Fagyos meggy / vagy friss meggy magozva : 100g
- Víz : 200ml
- Cukor: 30g
- Citrom leve : 1/2 citromé
- Lapzselatin : 5db
Kókusz Mousshoz:
Tojássárgája : 4db
Cukor: 50g
Kókusztej: 125 ml
Kókuszkrém : 125ml
Zselatin: 4g
Habtejszín: 250g (magas zsírtartalmú, állati tejszín )
Habfixáló: 1csomag
Piskóta elkészítése:
A tojásfehérjéket felverem,
majd , amikor már majdnem teljesen kemény,
de még elcsúszik az edény falán,
akkor apránként hozzá adom a kristálycukrot
és kemény habot verek.
Ezután bele forgatom a lisztet,
itt már vagy kézi habverővel vagy
a géppel kis fokozaton dolgozok.
Végül az olvasztott vajat is hozzá forgatom.
Egy kivajazott , kilisztezett sütőformába öntöm.
és 180 fokon előmelegített sütőben sütöm
nagyjából 40 – 45 percig
( de tudjátok, mindig írom, hogy ez sütőfüggő )
előfordulhat, hogy kicsit púpos lesz,
ezért javaslom, ha kiöntjük a formából
a teteje legyen az alja.
Ha nem egyenesedik ki olyanra, amilyenre szeretnénk,
kicsit vágjunk le belőle.
(A piskóta , egyébként nem lesz olyan magas , mint a tortaforma)
Jó tanács:
Nem szabad légkeverést használni,
mert a piskóta össze esik
és sütés közben az ajtót sem szabad nyitogatni,
mert ugyan ez történik.
Meggyzselé Elkészítése:
A zselatin lapokat beáztatom hideg vízbe.
A meggyet a vízzel és a citromlével összeforralom.
Majd leturmixolom.
A megdagadt zselatinlapokat kicsavarom
és a forró meggyes elegyben feloldom
( itt már nem főzöm )
Egy folpackkal kibélelt,
15 cm átmérőjű formába öntöm ,
( ami lehet egy kislábas vagy bármi ami a méretnek megfelel )
és hagyom megdermedni a hűtőben.
Kókusz Mouss Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kikeverem.
Közben a kókusztejet és krémet összemelegítem.
Kicsit elkezd sűrűsödni,
majd az egészet vissza öntöm a lábasba
és sűrűsödésig befőzöm.
Hozzá adom az előre beáztatott ,
majd kinyomkodott zselatint,
majd hagyom hűlni.
A tejszínt a felhasználás előtt fél órával
a mélyhűtőbe behűtöm
a biztos siker érdekében,
majd felverem
és amikor már majdnem jó az állaga,
hozzá adom a habfixálót
és még egy kicsit keverem a géppel
Ha a krém kihűlt szoba-hőmérsékletűre,
akkor hozzá forgatom a tejszínhabot.
Jöhet a torta töltése:
piskótát kétfelé vágom.
(tortafűrészt itt találsz:
edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
Az első szelet piskótát egy magas tortakarikába helyezem,
( tortakarika megvásárolható itt:
edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )
Fontos , hogy mindenképp belehelyezzük a tortakarikába,
mert ez adja majd meg a formáját.
Hiszen ez egy folyékony krém,
aminek akkor lesz tartása, ha már kidermedt.
A krémet 3 egyenlő részre osztom,
majd az első adaggal megkenem a tortalapot .
Ezután jöhet rá a meggyzselé.
Óvatosan öntöm ki a formából,
lehúzom róla a folpackot ,majd a krémre helyezem a sütőkeretbe.
Majd jöhet egy újabb adag kókusz mouss
majd a második piskótalap ,
végül a tetejére a 3. adag kókusz mouss
Ezt követően hűtőben hagyjuk dermedni
egy éjszakát.
Vagy ha sietni akarunk a fagyasztóba is betehetjük
néhány órára.
Ha a trota szépen kidermedt,
óvatosan lazítsuk ki az állítható sütőkeretet
és emeljük le a tortáról.
Ha kell , egy spatula segítségével
vágjuk körbe a tortakarika mentén.
Spatulák itt: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7
Jöhet a burkolás!
Most svájci habcsók vajkrémet használtam a burkoláshoz
Az elkészítéséhez itt találsz receptet :
Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)
ez egy fantasztikus krém, imádni fogod!
Habos, könnyű, tökéletes a tartása és,
ami meglepő volt számomra
( utálom a vajkrém ízét ) ennek nincs tömény vajas íze.
Egyszerűen finom felhordom a vajkrémet a tortára
Majd egy spatula segítségével elegyengetem
és egy magas habkártyával,
elhúzom teljesen simára.
spatulát itt találsz: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7
habkártyák közül itt válogathatsz: edesstory.hu/termekek/habkartyak-es-simitok-tortak-burkolasahoz/9
( nagyjából 1 – 1,5 cm vastagnak kell lennie a vjkrém rétegnek )
Most pedig jöhet a panírozás!
A tenyerembe veszek kókuszreszeléket
és óvatosan felhordom a torta oldalára,
mindenhol egyenletesen
Ha forgatható tortatartón díszítünk egyszerűbb a dolgunk
( itt találod: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
Ha a tortánkat ezen akarjuk hagyni,
akkor csak óvatosan távolítsuk el a köré hullott reszeléket.
Vagy nyúljunk alá egy emelővel
( emelőt itt találsz :
edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )
és helyezzük át a kívánt tortatartóra
Tipp :
Ha a torta töltésekor az első szelet alá helyezel
egy pontosan akkora méretű tortakartont,
mint maga a torta átmérője,
akkor ez tartást ad neki és
sokkal stabilabban lehet mozgatni
(tortakartonok itt:
edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13
Díszíthetjük amivel csak szeretnénk.
Én meggyet, rafaellót, ehető arany fóliát
és egy szuper technikával készíthető csokivitorlát választottam.
Ehető arany fóliát itt találsz:
edesstory.hu/termekek/eheto-arany-es-ezust-folia/40
Csokivitorla receptért katt ide:
link
és nézd a végeredményt a galériában
Egyszerűen imádom !
A galéria foróit Szabó - Battancs Martin készítette:
(3) MS Photography & Film | Facebook