Kókusztorta Meggyzselével

Kókusztorta Meggyzselével

 

Hozzávalók:

 

 

Fehér Piskótához:

 

(15 cm átmérőjű magas formához )

( tortaformák közül itt válogathatsz: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14  )

 

  • Kristálycukor: 120g
  • Tojásfehérje : 6db
  • Olvasztott vaj: 90g
  • Liszt : 180g
  • Sütőpor : 7g

 

Meggy zseléhez:

 

  • Fagyos meggy / vagy friss meggy magozva : 100g
  • Víz : 200ml
  • Cukor: 30g 
  • Citrom leve : 1/2 citromé
  • Lapzselatin : 5db   

 

 

 

​​Kókusz Mousshoz:

 

Tojássárgája : 4db

Cukor: 50g

Kókusztej: 125 ml

Kókuszkrém : 125ml

Zselatin: 4g

Habtejszín: 250g  (magas zsírtartalmú, állati tejszín )

Habfixáló: 1csomag

 

 

Piskóta elkészítése:

 

 

 

 

A tojásfehérjéket felverem,

majd , amikor már majdnem teljesen kemény,

de még elcsúszik az edény falán,

akkor apránként hozzá adom a kristálycukrot

és kemény habot verek.

 

 

Ezután bele forgatom a lisztet,

itt már vagy kézi habverővel vagy

a géppel kis fokozaton dolgozok.

 

 

Végül az olvasztott vajat is hozzá forgatom.

 

Egy kivajazott , kilisztezett sütőformába öntöm.

 

 

és 180 fokon előmelegített sütőben sütöm

nagyjából 40 – 45 percig

( de tudjátok, mindig írom, hogy ez sütőfüggő )

 

előfordulhat, hogy kicsit púpos lesz,

ezért javaslom, ha kiöntjük a formából

a teteje legyen az alja.

 

Ha nem egyenesedik ki olyanra, amilyenre szeretnénk,

kicsit vágjunk le belőle.

 

(A piskóta , egyébként nem lesz olyan magas , mint a tortaforma)

 

 

Jó tanács:

Nem szabad légkeverést használni,

mert a piskóta össze esik

és sütés közben az ajtót sem szabad nyitogatni,

mert ugyan ez történik.

 

 

 

Meggyzselé Elkészítése:

 

 

A zselatin lapokat beáztatom hideg vízbe.

 

A meggyet a vízzel és a citromlével összeforralom.

 

 

Majd leturmixolom.

 

 

A megdagadt zselatinlapokat kicsavarom

és a forró meggyes elegyben feloldom

( itt már nem főzöm )

 

 

Egy folpackkal kibélelt,

15 cm átmérőjű formába öntöm ,

( ami lehet egy kislábas vagy bármi ami a méretnek megfelel )

és hagyom megdermedni a hűtőben.

 

 

 

 

 

Kókusz Mouss Elkészítése:

 

 

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kikeverem.

 

 

 

Közben a kókusztejet és krémet összemelegítem.

 

 

Kicsit elkezd sűrűsödni,

majd az egészet vissza öntöm a lábasba

és sűrűsödésig befőzöm.

 

 

Hozzá adom az előre beáztatott ,

majd kinyomkodott zselatint,

majd hagyom hűlni.

 

A tejszínt a felhasználás előtt fél órával

a mélyhűtőbe behűtöm

a biztos siker érdekében,

majd felverem

és amikor már majdnem jó az állaga,

hozzá adom a habfixálót

és még egy kicsit keverem a géppel

 

Ha a krém kihűlt szoba-hőmérsékletűre,

akkor hozzá forgatom a tejszínhabot.

 

 

Jöhet a torta töltése:

 

piskótát kétfelé vágom.

 

 (tortafűrészt itt találsz:

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )

 

 

Az első szelet piskótát egy magas tortakarikába helyezem,

 

 ( tortakarika megvásárolható itt: 

edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

Fontos , hogy mindenképp belehelyezzük a tortakarikába,

mert ez adja majd meg a formáját.

Hiszen ez egy folyékony krém,

aminek akkor lesz tartása, ha már kidermedt.

 

 

A krémet  3 egyenlő részre osztom,

majd az első adaggal megkenem a tortalapot .

 

 

Ezután jöhet rá a meggyzselé.

 

Óvatosan öntöm ki a formából,

lehúzom róla a folpackot ,majd  a krémre helyezem a sütőkeretbe.

 

 

Majd jöhet egy újabb adag kókusz mouss

majd a második piskótalap ,

végül a tetejére a 3. adag kókusz mouss

 

Ezt követően hűtőben hagyjuk dermedni

egy éjszakát.

 

Vagy ha sietni akarunk a fagyasztóba is betehetjük

néhány órára.

 

Ha a trota szépen kidermedt,

óvatosan lazítsuk ki az állítható sütőkeretet

és emeljük le a tortáról.

 

Ha kell , egy spatula segítségével

vágjuk körbe a tortakarika mentén.

Spatulák itt: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7

 

 

 

Jöhet a burkolás!

 

Most svájci habcsók vajkrémet használtam a burkoláshoz

Az elkészítéséhez itt találsz receptet :

Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

ez egy fantasztikus krém, imádni fogod!

Habos, könnyű, tökéletes a tartása és,

ami meglepő volt számomra

( utálom a vajkrém ízét ) ennek nincs tömény vajas íze.

 

 

Egyszerűen finom felhordom a vajkrémet a tortára

 

 

Majd egy spatula segítségével elegyengetem

és egy magas habkártyával,

elhúzom teljesen simára.

 

 spatulát itt találsz: edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7

habkártyák közül itt válogathatsz: edesstory.hu/termekek/habkartyak-es-simitok-tortak-burkolasahoz/9

 

 

( nagyjából 1 – 1,5 cm vastagnak kell lennie a vjkrém rétegnek )

 

Most pedig jöhet a panírozás!

 

A tenyerembe veszek kókuszreszeléket

és óvatosan felhordom a torta oldalára,

mindenhol egyenletesen

 

Ha forgatható tortatartón díszítünk egyszerűbb a dolgunk

( itt találod: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )

 

Ha a tortánkat ezen akarjuk hagyni,

akkor csak óvatosan távolítsuk el a köré hullott reszeléket.

 

Vagy nyúljunk alá egy emelővel

( emelőt itt találsz : 

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )

 

és helyezzük át a kívánt tortatartóra

 

Tipp :

Ha a torta töltésekor az első szelet alá helyezel

egy pontosan akkora méretű tortakartont,

mint maga a torta átmérője,

akkor ez tartást ad neki és

sokkal stabilabban lehet mozgatni

 

(tortakartonok itt:

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13

 

 

 

Díszíthetjük amivel csak szeretnénk.

 

Én meggyet, rafaellót, ehető arany fóliát

és egy szuper technikával készíthető csokivitorlát választottam.

 

Ehető arany fóliát itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/eheto-arany-es-ezust-folia/40

Csokivitorla receptért katt ide: 

link

 

és nézd a végeredményt a galériában

Egyszerűen imádom !

 

A galéria foróit Szabó - Battancs Martin készítette:

(3) MS Photography & Film | Facebook