Körtés Süti

Körtés Süti

Glutén és laktózmentes

 

 

Hozzávalók:

( az alaprecept az s-kueche.com-ról származik, amit kissé átalakítottam)

 

25cm x 11cm-es formához.

 

Körtéhez:

 

 

 

Piskótához:

 

  • Sertészsír: 100g (laktózmentes vaj is jó. NEM margarin hanem igazi vaj)
  • Cukor: 170g
  • Tojás: 3db (M)
  • Dió: 100g ( durvára tört)
  • Hajdina liszt: 100g
  • Sütőpor: 9g
  • Alma/körte reszelve: 1db
  • Kardamon (Őrölt): 1 csapott teáskanál
  • Fahéj (Őrölt) : 1 csapott teáskanál
  • Kakaó (cukrozatlan): 20g

 

 

Díszítéshez:

 

  • Laktózmentes vaj: 25g
  • Juharszirup: 50g
  • Dió: 20g
  • Porcukor a szóráshoz

 

 

Elkészítés:

 

 

Elsőként a körtét készítem el!

A vízba bele teszem a fűszereket és a cukrot

vaníliát itt találsz:

Aromák édességekhez , tortákhoz és desszertekhez (edesstory.hu)

 

 

összeforralom, majd bele helyezem a hámozott körtéket

 

 

és gyakran forgatva nagyjából 25 percig főzöm őket.

Nem kell, hogy lobogó lánggal forrjon!!!

 

 

Ha elkészültek, kiszedem őket egy tányérra.

 

A piskótához a zsiradékot és a fele cukrot elkezdem kihabosítani

 

 

majd hozzá adom a tojássárgákat és tovább habosítom.

 

 

durvára töröm a diógerezdeket, úgy, hogy egy zacskóba helyezem

és klopfolóval megütögetem.

 

 

Hozzá adom a kikevert masszához, az 1db reszelt almával vagy körtével együtt.

Illetve a szárazanyagok keverékét is hozzá teszem.

 

 

és össze keverem

 

 

A tojáshabot felverem félkeményre.

(még csússzon le az edény falán, ha elfordítod!)

 

Ekkor hozzá teszem a cukor másik felét is

és tovább verem kemény habbá.

Majd a masszánkhoz adom

 

 

és határozott mozdulatokkal 

bele forgatom, így, hogy a hab ne nagyon törjön össze.

 

 

A sütőformát zsírpapírral kibélelem és bele öntöm a piskótatésztát.

 

 

A körtéket pedig szorosan bele nyomkodom a maszzába a követekzőképp

 

 

Tipp:

A körték darabszáma  akörték méretétől függ,

így előfordulhat, hogy több, de az is, hogy kevesebb körtére lesz szükséged!

 

170C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

 

Tipp:

Mindig írom, hogy a  sütési idő és hőfok csak egy jó kiinduló pont,

de ismerned kell a saját sütődet!

 

Amíg sül, elkészítem  a szószt a díszítéshez.

 

50g juharszirupot és laktózmentes vajat teszek egy lábasba

 

 

és épp hogy össze forralom.

majd bele helyezem a diókat.

 

Ahogy sűrűsödik, azonnal félre húzom, 

 

 

különben nem szirup lesz hanem keményedett vajkaramella....

kiszedem belőle a diókat.

A szószt pedig félre teszem.

 

A sütési idő vége előtt nagyjából 10 perccel

a karamelizált diókat a süti tetejére teszem és vissza tolom a sütőbe.

 

Ha elkészült a süti, kiemelem  a formából

és hagyom kihűlni.

 

 

Eltávolítoma sütőpapírt és megcsurgatom a maradék karamellel.

 

 

Elképesztő ízkavalkád! heart