Málnás Csokitorta

Málnás Csokitorta

 

 

Hozzávalók:

(15cm-es magasfalú formához)

Tortaformák (edesstory.hu)

 

 

Piskótához:

 

  • Cukor: 300g
  • Liszt: 213g
  • Kakaó (cukrozatlan): 70g 
  • Só: 1/2 teáskanál
  • Sütőpor: 5g
  • Szódabikarbóna: 5g
  • Tojás: 2db (M)
  • Olvasztott sertészsír / étolaj: 80g
  • Tej: 120g
  • Főzött fekete kávé: 160g

 

 

 

Csokis Krémhez:

 

  • Cukor. 60g
  • Tejszín: 220g
  • Csoki: 220g (85%-os)
  • Vaj: 100g (igazi vaj, NEM margarin)
  • Vanília: 1/2 kikapart belselye

 

 

Málna Réteghez és Öntethez:

 

  • Málna: 300g (fagyos is jó)
  • + 100g friss málna szem a rétegek közé és díszítésnek
  • Cukor: 90g
  • Citrom leve: 1/4

 

 

 

Piskóta elkészítése:

 

A cukrot, a tojásokat, zsíradékot, tejet, kávét egyneműre keverem,

kissé habosítom.

Vigyázz! Híg és fröcsög!!!

 

 

 

A kakóval, sütőporral, szódabikarbónával, sóval elkevert lisztet,

fokozatosan hozzá adom

 

 

Majd teljesen simára, csomómentesre keverem.

Lehet géppel is!

 

 

Egy kizsírozott, kilisztezett 15cm-es magasfalú formába öntöm.

 

 

Kicsit leütögetem a konyhapulton, hogy a felesleges levegőbuborékok távozzanak belőle.

 

180°C-ra előmelegített sütőben 160°C-on 60 percig sütöm légkeverés nélkül alul-felül.

 

Tipp:

A hőfok és sütési idő egy nagyon jó kiindulópont, de ismerned kell a sütőd! 

A megadott értékekben lehet eltérés!

 

Nagyon szép, masszív piskóta lesz belőle.

Ha megsült, nem öntöm azonnal ki,

hagyom a formába 20-30 percig és csak utána fordítom ki a formából.

 

 

( a fotón csak a forma kilisztezése maradt vissza, ez látható)

 

 

Csokoládé Krém Elkészítése:

 

 

Az apróra tört csokit vagy csokipasztillát, a porcukrot és az apróra vágott vajat 

egy hőálló tálba teszem.

 

A tejszínt felforrósítom, majd a csokira,vajra, porcukorra öntöm.

 

Teljesen simára keverem.

 

Tipp:

Csak porcukrot használj! A kristálycukor itt nem opció.

A porcukor mennyisége a 85%-os Lindt csoki mellett érvényes.

Magasabb cukortartalmú csoki használata esetén csökkenteni kell a cukor mennyiségét,

hogy ugyanazt az intenzitást érjük el.

 

A csokis krémet érdemes előtte este vagy legalább 5 órával a felhasználás előtt elkészíteni.

Hideg helyen tárold!

Ha hűtőbe teszed, használat előtt legalább fél órával vedd ki a hűtőből!

 

Fantasztikus állagú és ízű krémet kapunk.

Szuper tölteni és burkolni is.

 

 

 

 

Málna öntet elkészítése:

 

A málnát a cukorral és a citromlével össze forralom.

 

 

Kicsit átturmixolom, hogy könnyebb legyen paszírozni.

Majd egy szűrön lepaszírozom.

 

 

Így egy sima, magmentes, folyós, de enyhén sűrű szirupot kapok.

 

 

 

 

 

A torta összeállítása:

 

A piskótát 3 részre vágom

 

 

Az első lapot - ( általában, a tetejét teszem alulra)

egy torta alátétre heylezem.

A tortaalátét és a piskóta közé egy kevés krémet kenek, hogy oda tapadjon.

 

Tortaalátéteket és dobokat itt találsz:

Papír és műanyag termékek tortákhoz és sütikhez (edesstory.hu)

Forgatható tortatartót a könnyebb munkáért, pedig itt érsz el:

egyéb cukrászati eszközök (edesstory.hu)

 

 

A krémet gondolatban 3 felé osztom.

2 egyenlő és a 3. egy kicsit nagyobb adag maradjon.

2 réteg krém és egy nagyobb réteg a burkoláshoz - díszítéshez.

 

Az első lapot megkenem egy kevés málnaöntettel

 

 

majd felviszem rá az első adag krémet

 

 

A krémre pedig kilapított vagy felezett málnaszemeket helyezek.

 

 

majd jöhet a következő lap, rá a málna öntet, a krém, a málna szemek,

végül a 3. lap is jöhet a tetejére.

 

A málnaöntetből a teljes mennyiséget, nem kenem a rétegek közé

hanem a tálaláshoz is hagyok belőle és azzal csorgatom meg a szelet 

a tányéron.

 

 

A maradék csokikrémből egy keveset kiveszek a díszítéshez,

a többivel pedig szépen beburkolom, egy spatula és magas habsimító segítségével,

melyeket itt találsz:

Habkártyák és simítók torták burkolásához (edesstory.hu)

Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)

 

 

A díszítésre szánt krémet habzsákba töltöm

és egy kedvenc díszítőcső segítségével, krémcsókokat nyomok a tetejére.

 

Habzsákot itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

Díszítőcsövek közül itt válogathatsz:

Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)

 

A málna szemeket pedig kedvedre dekorálhatod  arany ételfestékkel vagy lüszterporral.

 

Ezeket pedig itt találod:

Ételfestékek (edesstory.hu)

 

( a képen látható málnaszemeket Sugarflair arany ételfestékkel festettem és 

egy kis szikrázó arany selyemporral még csillogóbbá tettem)