Málnás Csokitorta
Hozzávalók:
(15cm-es magasfalú formához)
Piskótához:
- Cukor: 300g
- Liszt: 213g
- Kakaó (cukrozatlan): 70g
- Só: 1/2 teáskanál
- Sütőpor: 5g
- Szódabikarbóna: 5g
- Tojás: 2db (M)
- Olvasztott sertészsír / étolaj: 80g
- Tej: 120g
- Főzött fekete kávé: 160g
Csokis Krémhez:
- Cukor. 60g
- Tejszín: 220g
- Csoki: 220g (85%-os)
- Vaj: 100g (igazi vaj, NEM margarin)
- Vanília: 1/2 kikapart belselye
Málna Réteghez és Öntethez:
- Málna: 300g (fagyos is jó)
- + 100g friss málna szem a rétegek közé és díszítésnek
- Cukor: 90g
- Citrom leve: 1/4
Piskóta elkészítése:
A cukrot, a tojásokat, zsíradékot, tejet, kávét egyneműre keverem,
kissé habosítom.
Vigyázz! Híg és fröcsög!!!
A kakóval, sütőporral, szódabikarbónával, sóval elkevert lisztet,
fokozatosan hozzá adom
Majd teljesen simára, csomómentesre keverem.
Lehet géppel is!
Egy kizsírozott, kilisztezett 15cm-es magasfalú formába öntöm.
Kicsit leütögetem a konyhapulton, hogy a felesleges levegőbuborékok távozzanak belőle.
180°C-ra előmelegített sütőben 160°C-on 60 percig sütöm légkeverés nélkül alul-felül.
Tipp:
A hőfok és sütési idő egy nagyon jó kiindulópont, de ismerned kell a sütőd!
A megadott értékekben lehet eltérés!
Nagyon szép, masszív piskóta lesz belőle.
Ha megsült, nem öntöm azonnal ki,
hagyom a formába 20-30 percig és csak utána fordítom ki a formából.
( a fotón csak a forma kilisztezése maradt vissza, ez látható)
Csokoládé Krém Elkészítése:
Az apróra tört csokit vagy csokipasztillát, a porcukrot és az apróra vágott vajat
egy hőálló tálba teszem.
A tejszínt felforrósítom, majd a csokira,vajra, porcukorra öntöm.
Teljesen simára keverem.
Tipp:
Csak porcukrot használj! A kristálycukor itt nem opció.
A porcukor mennyisége a 85%-os Lindt csoki mellett érvényes.
Magasabb cukortartalmú csoki használata esetén csökkenteni kell a cukor mennyiségét,
hogy ugyanazt az intenzitást érjük el.
A csokis krémet érdemes előtte este vagy legalább 5 órával a felhasználás előtt elkészíteni.
Hideg helyen tárold!
Ha hűtőbe teszed, használat előtt legalább fél órával vedd ki a hűtőből!
Fantasztikus állagú és ízű krémet kapunk.
Szuper tölteni és burkolni is.
Málna öntet elkészítése:
A málnát a cukorral és a citromlével össze forralom.
Kicsit átturmixolom, hogy könnyebb legyen paszírozni.
Majd egy szűrön lepaszírozom.
Így egy sima, magmentes, folyós, de enyhén sűrű szirupot kapok.
A torta összeállítása:
A piskótát 3 részre vágom
Az első lapot - ( általában, a tetejét teszem alulra)
egy torta alátétre heylezem.
A tortaalátét és a piskóta közé egy kevés krémet kenek, hogy oda tapadjon.
Tortaalátéteket és dobokat itt találsz:
Papír és műanyag termékek tortákhoz és sütikhez (edesstory.hu)
Forgatható tortatartót a könnyebb munkáért, pedig itt érsz el:
egyéb cukrászati eszközök (edesstory.hu)
A krémet gondolatban 3 felé osztom.
2 egyenlő és a 3. egy kicsit nagyobb adag maradjon.
2 réteg krém és egy nagyobb réteg a burkoláshoz - díszítéshez.
Az első lapot megkenem egy kevés málnaöntettel
majd felviszem rá az első adag krémet
A krémre pedig kilapított vagy felezett málnaszemeket helyezek.
majd jöhet a következő lap, rá a málna öntet, a krém, a málna szemek,
végül a 3. lap is jöhet a tetejére.
A málnaöntetből a teljes mennyiséget, nem kenem a rétegek közé
hanem a tálaláshoz is hagyok belőle és azzal csorgatom meg a szelet
a tányéron.
A maradék csokikrémből egy keveset kiveszek a díszítéshez,
a többivel pedig szépen beburkolom, egy spatula és magas habsimító segítségével,
melyeket itt találsz:
Habkártyák és simítók torták burkolásához (edesstory.hu)
Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)
A díszítésre szánt krémet habzsákba töltöm
és egy kedvenc díszítőcső segítségével, krémcsókokat nyomok a tetejére.
Habzsákot itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Díszítőcsövek közül itt válogathatsz:
Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)
A málna szemeket pedig kedvedre dekorálhatod arany ételfestékkel vagy lüszterporral.
Ezeket pedig itt találod:
( a képen látható málnaszemeket Sugarflair arany ételfestékkel festettem és
egy kis szikrázó arany selyemporral még csillogóbbá tettem)