Málnás Piskótatekercs

Málnás Piskótatekercs

 

Hozzávalók:

 

Piskótához:

( 25x35cm)

Sütőforma , tortaforma , desszertforma (edesstory.hu)

 

  • Tojás: 4db
  • Liszt: 100g ( Gluténmentesen: 100g rízsliszt)
  • Cukor: 80g
  • Vanília: 1/2 vanília belselye vagy egy késhegy őrölt vanília
  • Sütőpor / szódabikarbóna: 7g

 

 

Krémhez:

 

  • Málna: 200g 
  • Mascarpone: 200g (Laktózmentes is jó)
  • Porcukor: 20g
  • Citromlé: 1 evőkanál frissen facsart
  • Tejszín: 100ml magas zsírtartalmú, állati (Laktózmentes is jó)

 

 

Díszítéshez:

 

  • Pár szem málna
  • Mentalevél

 

 

 

 

Piskóta elkészítése:

 

 

Először piskótát sütök, hagyományos módon.

A tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verem.

Amikor a hab félkemény, még éppen csúszik az edény falán,

akkor apránként hozzá adom a cukrot és a vaníliát.

Ezzel együtt már kemény habbá verem.

 

 

Hozzá adom a tojássárgákat is

 

 

Végül a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.

Itt már nem használok gépet, hanem egy kézi habverő vagy spatula segítségével

forgatom bele.

 

Itt találsz spatulákat:

Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)

itt pedig kézi habverőt:

Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)

 

 

Egy gáztepsit kibéleltem zsírpapírral és bele helyeztem a sütőkeretet,

amit 25x35 cm-esre állítottam.

Tökéletesen megfelel egy nagyjából ugyanekkora méretű, szögletes forma is,

zsírpapírral kibélelve.

 

 

180 °C-on előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm.

 

Tipp:

Mindig írom, hogy ez csak egy nagyon jó kiindulási pont ,

de ki kell ismerd a sütőd!

Kis eltérések előfordulhatnak.

Ami még fontos, hogy ne használj légkeverést,

mert a piskóta össze fog esni.

 

 

Amikor elkészült, egy tiszta, vegyszermentes ruhára fordítom.

A ruhát érdemes kézzel vagy egy spriccelő segítségével

kicsit megnedvesíteni. 

Ne legyen vizes! Csak nedves!

 

 

Óvatosan eltávolíto  a sütőpapírt!

 

 

Ezen a képen a rízslisztes, gluténmentes verzió látható:

 

 

 

Tipp:

Ezt a méretet kétféleképp lehet felcsavarni ...

Ha a rövidebb oldalánál fogva csavarod fel,

akkor egy rövid, 4 szeletes, több csiga mintájú verziót kapsz.

Ha a hosszabb oldalánál fogva teered fel, akkor egy több szeletes,

de egyetlen csigamintával rendelkező tekercsed lesz.

Én ez utóbbit választottam!

 

A feltekerést a következőképp csináltam:

 

A ruhát felhajtottam kissé a piskótára:

 

 

Majd ezt a részét begöngyölve, elkezdtem szorosan feltekerni!

 

Jó tanács:

Ezt mindenképp egyszerre, még melegen kell megtenni, mert 

különben a piskótalap eltörik!!!!

 

 

Ha elkészült félre teszem és hagyom kihűlni.

 

 

Addig míg kihűl, elkészítem a krémet!

 

Krém elkészítése:

 

 

A málnát a citromlével leturmixolom és egy szűrőn átpaszírozom.

 

 

Az így kapott málnapüré szép sima és magmentes

 

 

Egy tálban a mascarponét simára keverem a porcukorral

 

 

Ha sima állagot kaptam, hozzá csorgatom a tejszínt is

és kihabosítom.

 

 

Majd jöhet bele a málnapüré is

 

 

Isteni krémet kapunk

 

 

Amikor a piskóta kihűlt, kitekerem

 

 

Vigyázok, hogy ne törjem el, óvatosan csinálom.

 

A krém 1/3 ával töltöm be.

 

 

A széleitől elhagyoma  krémet, mert a feltekerés során

úgyis terül és csak kinyomódna a piskótából.

 

Majd óvatosan vissza tekerem.

Ekkor már ruha nélkül wink

 

 

A krém 2/3 ával pedig beburkolom egy spatula segítségével.

Spatulákat itt találsz:

Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)

 

 

A tetejét málnaszemekkel és egy kevés menta levéllel díszítettem.

A menta fantasztikus párost alkot a málnával! heart