Málnás Piskótatekercs
Hozzávalók:
Piskótához:
( 25x35cm)
Sütőforma , tortaforma , desszertforma (edesstory.hu)
- Tojás: 4db
- Liszt: 100g ( Gluténmentesen: 100g rízsliszt)
- Cukor: 80g
- Vanília: 1/2 vanília belselye vagy egy késhegy őrölt vanília
- Sütőpor / szódabikarbóna: 7g
Krémhez:
- Málna: 200g
- Mascarpone: 200g (Laktózmentes is jó)
- Porcukor: 20g
- Citromlé: 1 evőkanál frissen facsart
- Tejszín: 100ml magas zsírtartalmú, állati (Laktózmentes is jó)
Díszítéshez:
- Pár szem málna
- Mentalevél
Piskóta elkészítése:
Először piskótát sütök, hagyományos módon.
A tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verem.
Amikor a hab félkemény, még éppen csúszik az edény falán,
akkor apránként hozzá adom a cukrot és a vaníliát.
Ezzel együtt már kemény habbá verem.
Hozzá adom a tojássárgákat is
Végül a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.
Itt már nem használok gépet, hanem egy kézi habverő vagy spatula segítségével
forgatom bele.
Itt találsz spatulákat:
Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)
itt pedig kézi habverőt:
Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)
Egy gáztepsit kibéleltem zsírpapírral és bele helyeztem a sütőkeretet,
amit 25x35 cm-esre állítottam.
Tökéletesen megfelel egy nagyjából ugyanekkora méretű, szögletes forma is,
zsírpapírral kibélelve.
180 °C-on előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm.
Tipp:
Mindig írom, hogy ez csak egy nagyon jó kiindulási pont ,
de ki kell ismerd a sütőd!
Kis eltérések előfordulhatnak.
Ami még fontos, hogy ne használj légkeverést,
mert a piskóta össze fog esni.
Amikor elkészült, egy tiszta, vegyszermentes ruhára fordítom.
A ruhát érdemes kézzel vagy egy spriccelő segítségével
kicsit megnedvesíteni.
Ne legyen vizes! Csak nedves!
Óvatosan eltávolíto a sütőpapírt!
Ezen a képen a rízslisztes, gluténmentes verzió látható:
Tipp:
Ezt a méretet kétféleképp lehet felcsavarni ...
Ha a rövidebb oldalánál fogva csavarod fel,
akkor egy rövid, 4 szeletes, több csiga mintájú verziót kapsz.
Ha a hosszabb oldalánál fogva teered fel, akkor egy több szeletes,
de egyetlen csigamintával rendelkező tekercsed lesz.
Én ez utóbbit választottam!
A feltekerést a következőképp csináltam:
A ruhát felhajtottam kissé a piskótára:
Majd ezt a részét begöngyölve, elkezdtem szorosan feltekerni!
Jó tanács:
Ezt mindenképp egyszerre, még melegen kell megtenni, mert
különben a piskótalap eltörik!!!!
Ha elkészült félre teszem és hagyom kihűlni.
Addig míg kihűl, elkészítem a krémet!
Krém elkészítése:
A málnát a citromlével leturmixolom és egy szűrőn átpaszírozom.
Az így kapott málnapüré szép sima és magmentes
Egy tálban a mascarponét simára keverem a porcukorral
Ha sima állagot kaptam, hozzá csorgatom a tejszínt is
és kihabosítom.
Majd jöhet bele a málnapüré is
Isteni krémet kapunk
Amikor a piskóta kihűlt, kitekerem
Vigyázok, hogy ne törjem el, óvatosan csinálom.
A krém 1/3 ával töltöm be.
A széleitől elhagyoma krémet, mert a feltekerés során
úgyis terül és csak kinyomódna a piskótából.
Majd óvatosan vissza tekerem.
Ekkor már ruha nélkül
A krém 2/3 ával pedig beburkolom egy spatula segítségével.
Spatulákat itt találsz:
Kések és spatulák torták és desszertek krémezéséhez (edesstory.hu)
A tetejét málnaszemekkel és egy kevés menta levéllel díszítettem.
A menta fantasztikus párost alkot a málnával!