Marcipános Diótorta

 

Marcipános Diótorta

 

 

Hozzávalók:

 

 

Piskótához:

22 cm es tortaformához.  Tortaformák itt: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

  • Tojás 6 db
  • Cukor 300 g
  • Liszt 250 g
  • Darált dió 200 g
  • Sütőpor 7 g
  • Víz 14 evőkanál

 

 

Marcipán krémhez:

 

  • Tej 80 g ( igen gram )
  • Tojássárgája 2 db
  • Cukor 28 g
  • Keményítő 15 g
  • Vaj 28 g
  • Vanília kikapart belselye
  • Marcipán 100 g 

 

 

Diókrém:

 

  • Tej 5 dl
  • Keményítő 15 g
  • Liszt 30 g
  • Dió 150 g
  • Cukor 200 g
  • Vaj 250 g
  • Mandulaliszt 20 g
  • Só csipet
  • Vanília kikapart belselye
  • Rum 4 evőkanál 

 

 

Piskóta elkészítése: 

Felverem a tojásfehérjét.

A cukrot akkor adom hozzá , amikor már a fehérje majdnem kemény, de még elcsúszik az edény falán.

Majd a cukorral tovább verem kemény  habbá .

Ezután bele keverem a tojás sárgáját, ehez már csak kis fokozatot vagy kézi habverőt használok.

Majd jöhet a dióval, sütőporral elkevert liszt.

 Ezt apránként adagolom a masszába és kis fokozaton keverem el ugyancsak.  

Közben pedig  a 14 evőkanál vízet is hozzá keverem kanalanként, vagy lassan csurgatva.

 

 

50 percig 180 fokon , majd további 25 percig 160 fokon sütöm.

( tudjátok, mindig írom, ez sütőfüggő is, tapasztaljátok ki a saját sütőtöket )

Jó tanács:

Ne használjatok légkeverést és sütés közben ne nyissátok ki a sütőajtót ,

mert mindkét esetben a piskóta össze esik!

 

 

 

Marcipán krém elkészítése:

 

 

Ennek a krémnek egy pastry krém az alapja, finom, gyors ,egyszerű ! 

A marcipán lehet bolti, de magad is elkészítheted.

 

Tej egy részét a cukor egy részével felforrósítom.

A többi hozzávalót a marcipán és a vaj kivételével egy tálban simára keverem,

vagy egy shakerben alaposan csomómentesre összerázom.

 

 

Ha elkezd forrni a cukrostej , besűrítem a simára kevert eleggyel,

majd a tűzhelyről félre húzva belekeverem a felaprított marcipánokat és a vajat is.

 

 

Tipp:

Ha nem lesz sima, nyugodtan menjünk át rajt botmixerrel és mehet is a hűtőbe.

Egy folpackkal takarjuk le, hogy ne bőrösödjön, méghozzá úgy, hogy a fólát légmentesen a krém felületére simítjuk.

 

Diókrém elkészítése:

 

A tej felét a fele cukorral felrakom főni.

A tej másik felét, keményítőt, lisztet, sót, vaníliát összerázom shakerben

vagy egy tálban simára keverem, majd besűrítem vele a felforrt tejet.

 

 

Majd hozzá adom a diót és a mandulalisztet is és a 4 evőkanál rumot. 

 

 

 

Hagyom teljesen kihűlni.

Míg hűl, addig a vajat a maradék cukorral fehéredésig kihabosítom.

 

 

 Majd a kihűlt krémhez adom és jól össze keverem.

 

 

Jöhet a töltés!

A marcipánkrémet kétfelé a diókrémet 3 felé osztom .

A krém elég stabil így szintén nem használok tortakarikát, de ha bizonytalan vagy inkább használj!

Itt találsz tortakarikákat: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14

Fogok egy tortaalátétet, ami pont akkora átmérőjű, mint a torta

Tortaalátétek itt : edesstory.hu/termekek/torta-alatet/64

Kenek rá egy kevés krémet, hogy a piskótalap ne csússzon el, illetve így sokkal stabilabban mozgatható.

 

 

Elvágom a piskótát 3 szeletre.

 

 

Az első szeletet a kartonra helyezem.

 

 

Kenek rá egy vékony réteg marcipánkrémet.

 

 

Majd erre kenek egy réteg diókrémet.

 

 

Jöhet a következő piskóta és ezt ugyanígy rétegezem.

 

 

majd amikor a 3. lap is rákerül,  a maradék diókrémmel körbe burkolom.

 

 

 

Jöhet a panírozás!

Ehez néhány marék darált dióra lesz szükséged.

A darált diót a markomba veszem és szépen felhordom a torta minden pontjára.

 

 

Díszítésnek pedig most az isteni svájci habcsókvajkrémből csináltam rá habcsókokat !

receptet itt találsz : 

Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

Díszítőcsöveket pedig itt:

Tortadíszítő dekorációs csövek és kinyomók krémekhez (edesstory.hu)