Piskóta:
(15 cm – es magas falú formához )
(a formát itt tudod megvásárolni : link)
- tojás: 6 db
- cukor 110 g
- csipet só
- liszt 140 g
- sütőpor: ½ csmag (7g)
hagyományos módon piskótát készítek.
Felverem a tojáshabot, amikor már majdnem kemény, de még kicsit elcsúszik az edény oldalán, akkor elkezdem bele adagolni a cukrot és kemény habbá verem, a sót is hozzá adom.
Ezután hozzá adom a tojássárgákat, viszont már csak kis fokozatom épp csak hozzá keverem egyneműre, majd ezután jöhet a liszttel elkevert sütőpor. Ezt is kis fokozaton, vagy csak egy
fakanál, kézihabverő segítségével egyneműre keverem.
Egy kivajazott, kilisztezett 15 cm es magasfalú tortakarikába öntöm és 180 c ra előmelegített sütőben 160 c on kb 45 percig sütöm.
Ezt mindig leírom, a hőfok és a sütési idő sütő függő. Minimális eltérések lehetnek a sütési időben.
Ha a sütőd alulról éget, érdemes a tortakarikát egy agyagedénybe beleállítani és azzal együtt sütni .
Én mindig a fondues agyagedényembe állítottam bele a régi sütőmbe. A mostaniban viszont teljesen jól működik nélküle.
( piskóta sütési tanácsokat a piskóta alapreceptek menüpont alatt találtok bővebben )
JÓ TANÁCS: sütés közben ne nyissuk ki a sütőajtót , mert a piskóta garantáltan össze esik.
Illetve , ha a piskóta kicsit púpos lett, javaslom a teteje legyen az alja, így tökéletesen egyenes tetjű piskótát kapsz
Ha kihűlt 3 lapba vágom!
KRÉM:
ezt tutira imádni fogod!
- Tejszín :250 ml ( magas zsírtartalmú , állati )
- fehércsokoládé: 150 g
- mascarpone: 250g
- eper: 50 g a puréhez + amit a díszítéshez szánunk
- cukor: 1 ek, de elhagyható
- pár csepp citromlé
A ganacheos (ganázsos ) alapot érdemes előtte este elkészíteni. Ha nem sikerül, akkor is jó néhány órat hűteni kell.
A fehércsokit egy hőálló tálba összeaprítom, majd a tejszínt felforralom és az össze tört csokira öntöm. Addig kevergetem, míg szép sima állagú nem lesz. Minden csoki teljesen oldódjon el benn.
Ha nem tökéletes, bormixerrel átnyomhatjuk.
Már mehet is a hűtőbe.
Második lépésnek az epret kicsit összeturmixolom, majd egy lábasba oda rakom főni 1 evőkanál cukorral és pár csepp citromlével, ( mintha lekvárt főznénk ) . Ha pedig nem akarunk mindezzel
bajlódni, akkor nyugodtan helyettesíthetjük házi eperlekvárral is.
A fehércsokis ganacheunkat , magas fokozaton jól kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és az eperpürénket/lekvárunkat. Miután a mascarpónét és a pürét is bele tettük, ne keverjük túlságosan,
mert nem tesz neki jót, épp csak finoman, de határozottan keverjük simára.
Nem marad más hátra, mint , hogy betöltsük a tortánkat!
A rétegek közé tehetünk vékonyan eperszeleteket is.
Díszítésnek én csodás mezei virágokat és epret használtam.
Jó tanács, ha virágot teszel rá, ne edd meg és ne a mérgező virágok közül válogass.