Mentás - Szilvás Csokoládétorta

 

 

Mentás - Szilvás Csokoládétorta

 

 

Hozzávalók:

 

Piskótához:

 

 ( 15 cm – es, magas falú tortaformához )

Tortaformát itt találsz:  edesstory.hu/termekek/tortaformak/14

  • Tojás: 6 db
  • Cukor :120 g
  • Liszt: 90 g
  • Kakaó :40 g
  • Sütőpor: 7 g

 

Krémhez:

 

( burkoláshoz és töltéshez )

  • Étcsoki: 400 g
  • Tejszín: 400 ml
  • Sűrű házi szilvalekvár :200 g
  • Menta : 6 szálról a levelek (+ ízlés szerint,ha szükségesnek érzed, kizárólag természetes menta olaj)
  • Fahéj : csapott mokkáskanál

 

  • kenéshez : kb 3 evőkanál házi szilvalekvár 

 

 

Elkészítés:

 

 

Piskóta elkészítése:

 

 

Piskótát készítek a szokásos módon.

 

Felverem a tojásfehérjéket, majdnem teljesen keményre

( még épp elcsússzon a tojáshab az edény falán )

ekkor hozzá adom apránként a kristálycukrot és kemény habbá verem.

 

 

Majd jöhet a sárgája.

 

 

 Itt már vagy kézi habverővel dolgozom bele vagy kis fokozaton a géppel,

majd jöhet a kakaóval és sütőporral elkevert liszt.

 

 

 Ezt is óvatosan beleforgatom,

ügyelek, hogy csomómentes legyen és

semmiképp nem használok magas fokozatot, ha géppel dolgozok. 

 

 

Egy kivajazott – kilisztezett magasfalű sütőformába öntöm.

 

 

180 fokon 40-45 percig sütöm.

( megjegyzés: tudjátok ez azért csak egy jó kiindulópont, mert ez sütőfüggő is )

 

Jó tanács:

ne használj légkeverést és ne nyitsd ki sütés közben a sütőajtót,

mert mindkét esetben a piskóta össze eshet.

 

Ha kész és kiborítod, célszerű, hogy a teteje legyen az alja,

az alja pedig a teteje , így az esetleges kis pukli kiegyenesedik.

 

 

 

 

Krém elkészítése:

 

 

Először elkészítek egy csoki ganachet.

 

A tejszínt felforralom, és egy hőálló tálba,

apróra összetört csokira öntöm és simára keverem.

 

 

Ha kész, kimérek belőle 310 g ot.

A maradék mehet a hűtőbe vagy hideg ehlyre.

Azzal fogok burkolni.

 

A kimért 310 g – al pedig tovább dolgozok,

mert ebből lesz a töltelékem.

 

Tehát: a kimért 310 g ganacheomhoz

hozzá adok 200 g sűrű igazi házi szilvalekvárt.

 

Fontos, hogy ez természetes úton legyen sűrűre főzve

és ne pedig amolyan zselésítővel, mert ez higíthatja a krémet.

 

A mentaleveleket bele teszem az aprítóba és ledarálom.

Majd ezt is a krémhez adom.

 

 

 

Hagyom kihűlni,

nem árt neki , ha egy éjszakát pihen,

de néhány órára mindenképp menjen a hűtőbe.

 

 

Ha kihűlt , az egészet jó alaposan kihabosítom.

 

 

Tipp:

Ha nem elég mentás, tehettek bele mentaolajat is.

 

Fontos, hogy természeteset használjatok,

mert a mesterségeseknek mellékíze van .

Sajnos én az elsőt azzal egészítettem ki,

mert nem kaptam mást és gyorsan kellett.

Viszont az ízén kiérződött, hogy nem teljesen természetes .

 

 

Jöhet a töltés:

 

A piskótát 3 lapba vágom.

 

 

A krémet gondolatban 3 felé osztom.

 

Stabil a krém, ezért nem feltétlenül igényel sütőkeretet,

de ha nem vagy biztos , akkor inkább tedd bele

(keretet itt találsz : edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

 

Először lehelyezek egy tortakartont (15 cm es )

( itt találsz tortaalátétet: edesstory.hu/termekek/torta-alatet/64 )

 

A könnyebb krémezés érdekében,

forgatható állványt használok:

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13

 

 

 Majd kenek a közepére egy kis krémet

és erre helyezem az első piskóta lapot,

hogy oda ragadjon és ne csúszkáljon. 

 

 

Egy jó evőkanál szilvalekvárral

vékonyan megkenem a piskótát.

 

 

 

Majd erre jöhet egy réteg mentás krém.

 

 

Majd egy újabb piskótalap.

 

 

Újra lekvár, újra krém.

Végül jöhet a harmadik lap.

 

Ennek a tetejét is megkenem vékonyan lekvárral,

majd a megmaradt krémmel az egészet körbeburkolom.

 

 

Kicsit kihűtöm.

Fontos, hogy a krém megdermedjen kicsit az oldalán,

mert így könnyebb lesz beburkolni a ganache-al.

 

Tehát jöhet is a csokiganache.

 

 Használat előtt kissé átkeverem.

 

 

Több rétegben viszem fel és a rétegek között,

mindig jól kihűtöm.

 

Így sokkal könnybb szép felületet elérni.

 

Felhordom az első réteg ganachet ,

szépen kiglettelgetem az apróbb lyukakat ,

deformitásokat, majd mehet a hűtőbe.

 

 

és ezeket a rétegeket addig ismételem,

míg a ganache el nem fogy illetve

míg olyan tökéletesre nem tudom igazítani a ganachet ,

amilyenre szeretném.

 

 

 

Használjatok spatulát és habkártyát,

hogy egyszerűbb legyen a munka

itt találjátok: 

edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7

 

edesstory.hu/termekek/habkartyak-es-simitok-tortak-burkolasahoz/9

 

 

Díszítésnek most egy igazán látványosat használtam.

 

Mindkettő megoldás nagyon egyszerű és mutatós.

Az egyik a sugar sheet technika .

Receptért katt a linkre: 

 

A másik pedig a rízspapír vitorla.

Receptért katta linkre:

 

Az arany éleket a Sugarflair arany ételfesték géllel festettem meg:

edesstory.hu/termekek/gel-allagu-etelfestekek/23

 

A végeredmény egészen elképeztő!

Nézzétek csak a galériában!