Mézeskalács Torta

 

Mézeskalács Torta

 

 

Hozzávalók:

 

Piskóta 1 - hez :

( 15 cm-es magasfalú formához.

forma itt: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

 

  • Tojás: 6 db
  • Cukor: 120 g
  • Liszt: 140 g
  • Sütőpor: 7 g
  • Mézeskalács fűszerkeverék: 14 g

 

 

Piskóta 2 - höz:

 

  • Tojás: 6 db
  • Cukor: 120 g
  • Liszt: 140 g
  • Sütőpor: 7 g
  • Mézeskalács fűszerkeverék: 7g

( a 2.piskótában kevesebb a fűszerkeverék, így a piskóta is világosabb színű lesz )

 

 

 

Krémhez:

 

  • Mascarpone: ½ teáscsésze
  • Porcukor : ½ teáscsésze
  • Tejszín: 1 teáscsésze állati, magas zsírtartalmú
  • Mézeskalács fűszer: 1 teáskanál 

 

 

 

Burkoláshoz:

 

Svájci habcsók vajkrém

( a linken található receptből dupla adagra van szükség

a mézeskalács torta burkolásához )

 

Receptet itt találsz: Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

 

 

Mézeskalács Fűszerkeverék:

 

Finmra őrölt fűszerekből:

  • Fahéj:1 teáskanál
  • Szegfűszeg: 1 teáskanál
  • Gyömbér: 1 teáskanál
  • Szegfűbors: 1 teáskanál
  • Kardamon: 1 teáskanál
  • Ánizs: 1 teáskanál
  • Csillagánizs: 1 teáskanál
  • Koriander: 1 teáskanál
  • Szerecsendió: 1 teáskanál
  • Kömény: 1 teáskanál
  • Narancshéj: 1 teáskanál

Tipp: A narancshéj és gyömbér, ne szárított legyen ,

hanem frissen reszelt, úgy még finomabb.

 

 

Piskóta 1 elkészításe: 

 

 

Hagyományos módon piskótát sütök.

 

A tojásfehérjéket habbá verem.

 

 

 Amikor már majdnem teljesen kemény,

de még elcsúszik az edény falán,

akkor hozzá adom a cukrot és ezzel együtt kemény habbá verem.

 

Majd hozzá adom a tojások sárgáját.

Ekkor már vagy kis fokozaton keverem,

vagy csak kézi habverővel forgatom bele

 

( kézi habverőt itt találsz: edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13 )

 

Utána jöhet a mézeskalács fűszerekkel

és sütőporral elkevert liszt.

 

Ezt is óvatosan beleforgatom.

 

 

Majd egy kivajazott , lisztezett, magas falú formába öntöm

és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm

 

Magasfalú formát itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/tortaformak/14

 

 

Jó tanács: 

Mindig megjegyzem, hogy a sütési idő sütőfüggő,

lehetnek eltérések, ki kell tapasztalnod a sütőd.

Sütés közben ne nyitogatsd az ajtót,

mert a piskóta össze esik és légkeverést se használj,

ugyanezen okból kifolyólag.

 

 

Piskóta 2 Elkészítése: 

 Az előző recept alapján ugyanígy elkészítem.

 

A kész piskótákat fejjel lefelé kifordítom

és hagyom kihűlni.

 

 

Krém elkészítése:

 

A mascarponét és a porcukrot kikeverem.

 

Tipp:

Elsőre olyan lehet, mintha a mascarpone nem akarná felvenni az össze cukrot,

de ne ijedj meg!

Egyszer csak hirtelen megadja magát

és szép krémes állagot kapsz.

 

Nem kell túlkeverni, épp csak annyira,

hogy sima krém legyen.

 

Majd hozzá csorgatom a magas zsírtartalmú tejszínt

és kemény habbá verem

és közben hozzá adom a fűszerkeveréket is

 

Nagyon szép állagú, stabil krémet kapunk.

Azonban nem annyira stabil a tartása, mint egy vajkrémnek,

ezért a tortába töltésnél nem használom vastagon,

hogy ne nyomódjon ki a súly alatt.

 

 

 

Jöhet a torta töltése!

 

Mindkét piskótát 2 részbe vágom.

Mivel a színe az egyiknek világosabb, a másiknak sötétebb,

így felválta fogom rétegezni.

 

Először lehelyezek egy tortakartont

 

(itt találsz :

 edesstory.hu/termekek/torta-alatet/64 )

 

majd egy kis krémet kenek a közepére

és erre helyezem az első piskótát, hogy jobban tapadjon.

 

 

 

A piskótát meglocsolom pár csepp narancslikőrrel ( cointreau / triple sec )

 

A krémet 3 részre osztom

Az első adag krémmel megkenem az első lapot. 

 

 

Jöhet rá a második lap ( másik színű),

majd ezt is meglocsolom narancslikőrrel

és megkrémezem.

 

 

...és így tovább váltakozva míg minden el nem fogy.

 

 

Jöhet is a burkolás:

 

Svájci vajkrémmel burkoltam ,

ehez itt találsz receptet: Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

 

Ebből 2 adagra volt szükségem .

 

Spatulával felvittem a tortára a krémet

és egy magas habkártyával simára húztam.

 

Spatulát itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7 

 

habkártyákat itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/habkartyak-es-simitok-tortak-burkolasahoz/9

 

 

 

Majd több -féle dekorcső segítségével díszítettem a tetejét

és egy nagy kedvencemmel, az ehető aranyfóliával

 

Ehető fóliát itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/eheto-arany-es-ezust-folia/40

 

Dekorcsövek közül itt válogathatsz:

edesstory.hu/termekek/tortadiszito-dekoracios--csovek-es-kinyomok-kremekhez/5 

 

Habzsákot itt találsz: 

edesstory.hu/termekek/habzsakok/6

 

arany szegélyt a Sugarflair arany festékkel festettem:

edesstory.hu/termekek/gel-allagu-etelfestekek/23

 

 

és a végeredmény...

egyszerűen imádtam!

 

A fotókat megtekinthetitek a galériában!

A fotókat készítette: Szabó - Battancs Martin

(3) MS Photography & Film | Facebook