Mézeskalács

Mézeskalács

 

 

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:

 

  • Fahéj: 1 teáskanál 
  • Szegfűszeg: 1 teáskanál
  • Gyömbér: 1 teáskanál
  • Szegfűbors: 1 teáskanál
  • Kardamon: 1 teáskanál
  • Ánizs: 1 teáskanál
  • Csillagánizs: 1 teáskanál
  • Koriander: 1 teáskanál
  • Szerecsendió: 1 teáskanál
  • Kömény: 1 teáskanál
  • Narancshéj: 1 teáskanál

Ebből a fűszerkeverékből 1 evőkanállal használok fel!!!

(Minden fűszer Őrölt)

 

 

Hozzávalók a tésztához: 

 

 

  • Liszt: 750g
  • Cukor: 250g
  • Zsír: 150g
  • Akácméz: 300g
  • Mézeskalács fűszerkeverék : 1 evőkanál ( ízlés szerint lehet több is)
  • Tojás: 1db
  • Tojássárgája: 1db
  • Citrom héja: 1 egész citrom kezeletlen héja reszelve
  • Narancshéj: 1 egész narancs kezeletlen héja reszelve
  • Só: 1 csipet
  • Víz: 2 evőkanál
  • Sütőpor: 1 csomag
  • Cukrozatlan kakaópor: 2 evőkanál
  • Szódabikarbóna : 1 teáskanál

 

 

 

Díszítéshez:  

 

 

  • Tojásfehérje: 1db
  • Porcukor: 200g
  • Ecet: 3 csepp

 

 

 

 

Elkészítés:

 

 

A tésztához  a zsíradékot, a cukrot, a mézet összeolvasztom,

majd lehűtöm.

 

Tipp:

Nem forralom, épp csak összeolvasztom és szobahőmérsékletűre hűtöm.

 

A szárazanyagokat össze keverem

( liszt, fűszerkeverék, szódabikarbóna, sütőpor, narancs és citromhéj)

 

A tojást és tojás sárgáját elkeverem a kihűlt elegyben.

Majd hozzá adom a szárazanyagot és tésztát gyúrok.

 

Folpackba tekerem és egy éjszakára hűtőbe teszem.

 

 

Másnap vékonyra nyújtom (kb 2-3mm)

180C-on néhány perc alatt megsütjük.

Tipp:

A hőfok és a sütési idő egy jó kiinduló pont , de ismerned kell a saját sütődet!

 

Amikor kiveszed a sütőből, azonnal ne szedd le a sütőlemezről,

mert még nagyon lágyak és könnyen eltörhet!

 

 

 

 

Cukormáz elkészítése:

 

 

A tojásfehérjéből habot kezdek verni.

Fokozatosan hozzá adom a cukrot és az ecetet.

 

Olyan állagúra kell keverni, amivel dolgozni szeretnénk.

A mézeskalács házikó oldalainak összeragasztásához nagyon sűrű kell,

ezért itt akár több cukrot is lehet bele tenni, amennyit felvesz a tojásfehérje.

 

Keverés közben érdemes többször ellenőrizni az állagot.

 

Ha terülő mázat szeretnénk, nagyon óvatosan egy-egy kanál vizet

adagolhatunk a mázhoz és ezzel fellazítjuk.

Csak apránként, az állagot ellenőrizve adagoljuk!

 

Színezhetjük is ételfestékekkel.

 Gélfesték használata esetén ne higítsd addig vízzel,

míg nem színezed meg, mert a gélfesték is lazít az állagán.

 

 

Ételfestékeket és díszítő cukrokat itt találsz:

Ételfestékek (edesstory.hu)

Cukordíszek sütik torták dekorálásához (edesstory.hu)