Mézeskalács
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- Fahéj: 1 teáskanál
- Szegfűszeg: 1 teáskanál
- Gyömbér: 1 teáskanál
- Szegfűbors: 1 teáskanál
- Kardamon: 1 teáskanál
- Ánizs: 1 teáskanál
- Csillagánizs: 1 teáskanál
- Koriander: 1 teáskanál
- Szerecsendió: 1 teáskanál
- Kömény: 1 teáskanál
- Narancshéj: 1 teáskanál
Ebből a fűszerkeverékből 1 evőkanállal használok fel!!!
(Minden fűszer Őrölt)
Hozzávalók a tésztához:
- Liszt: 750g
- Cukor: 250g
- Zsír: 150g
- Akácméz: 300g
- Mézeskalács fűszerkeverék : 1 evőkanál ( ízlés szerint lehet több is)
- Tojás: 1db
- Tojássárgája: 1db
- Citrom héja: 1 egész citrom kezeletlen héja reszelve
- Narancshéj: 1 egész narancs kezeletlen héja reszelve
- Só: 1 csipet
- Víz: 2 evőkanál
- Sütőpor: 1 csomag
- Cukrozatlan kakaópor: 2 evőkanál
- Szódabikarbóna : 1 teáskanál
Díszítéshez:
- Tojásfehérje: 1db
- Porcukor: 200g
- Ecet: 3 csepp
Elkészítés:
A tésztához a zsíradékot, a cukrot, a mézet összeolvasztom,
majd lehűtöm.
Tipp:
Nem forralom, épp csak összeolvasztom és szobahőmérsékletűre hűtöm.
A szárazanyagokat össze keverem
( liszt, fűszerkeverék, szódabikarbóna, sütőpor, narancs és citromhéj)
A tojást és tojás sárgáját elkeverem a kihűlt elegyben.
Majd hozzá adom a szárazanyagot és tésztát gyúrok.
Folpackba tekerem és egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap vékonyra nyújtom (kb 2-3mm)
180C-on néhány perc alatt megsütjük.
Tipp:
A hőfok és a sütési idő egy jó kiinduló pont , de ismerned kell a saját sütődet!
Amikor kiveszed a sütőből, azonnal ne szedd le a sütőlemezről,
mert még nagyon lágyak és könnyen eltörhet!
Cukormáz elkészítése:
A tojásfehérjéből habot kezdek verni.
Fokozatosan hozzá adom a cukrot és az ecetet.
Olyan állagúra kell keverni, amivel dolgozni szeretnénk.
A mézeskalács házikó oldalainak összeragasztásához nagyon sűrű kell,
ezért itt akár több cukrot is lehet bele tenni, amennyit felvesz a tojásfehérje.
Keverés közben érdemes többször ellenőrizni az állagot.
Ha terülő mázat szeretnénk, nagyon óvatosan egy-egy kanál vizet
adagolhatunk a mázhoz és ezzel fellazítjuk.
Csak apránként, az állagot ellenőrizve adagoljuk!
Színezhetjük is ételfestékekkel.
Gélfesték használata esetén ne higítsd addig vízzel,
míg nem színezed meg, mert a gélfesték is lazít az állagán.
Ételfestékeket és díszítő cukrokat itt találsz:
Cukordíszek sütik torták dekorálásához (edesstory.hu)