Nyuszi Torta - Citromos Piskóta és Habos Málna Ganache

 

Nyuszi Torta 

Citromos Piskóta és Habos Málna Ganache

 

 

Hozzávalók: 

 

Piskótához:

(15 cm -es magas falú tortaformához

melyet itt találsz: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

  • Tojás: 6db
  • Cukor: 120g
  • Liszt: 150g
  • Sütőpor: 7g
  • Citromlé: 2 evőkanál 
  • citrom héja: 1 egész kezeletlen citrom reszelt héja

 

 

Málna Ganache-hoz: 

 

  • Fehér csoki: 300g
  • Tejszín: 150ml
  • málna: 115g fagyos málna 

 

 

Burkoláshoz és díszítéshez:

 

Svájci vajkrémet használtam, ehez receptet itt találsz:

Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

A linken szereplő receptből dupla adagra van szükség, ehez a tortához.

 

A fülekhez, mancsocskákhoz, arcocskához fondantot használtam.

fondantot itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

Ételszínezékeket pedig itt:

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)

 

 

Piskóta Elkészítése:

 

 

A hozzávalókból piskótát készítek, hagyományos módon:

 

Szétválasztom a tojásokat, majd a fehérjéből habot verek.

A cukrot akkor kezdem el hozzá adagolni, amikor a tojáshab már kemény,

de még kicsit csúszkál az edény falán.

Tehát, még a fejre fordítós próbát nem bírná ki !

 

Majd a cukorral kemény habbá verem.

 

 

Tipp:

Ne verd fel annyira a cukros habot, mint a habcsókot, mert a kis légbuborékok sütés közben túlfeszülnek és szétpukkadnak.

Következésképp a piskótád össze fog esni.

 

Közben a citromlét is hozzá csorgatom.

 

Ezután hozzá keverem a tojássárgákat.

Itt viszont már vagy kézi habverővel dolgozom bele vagy

a mixeren a legkisebb fokozatot használom, hogy ne törjem össze nagyon a habot.

 

 

Most pedig jöhet a sütőporral és isteni illatú citromhéjjal elkevert liszt.

 

 

Óvatosan , de határozott mozdulatokkal bele forgatom a habba.

 

 

Egy kizsírozott és kilisztezett magasfalú formába öntöm.

Formák közül itt válogathatsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

180 °C - ra előmelegített sütőben, 160 °C-on 65 percig sütöm.

 

Tipp:

A sütési idő változhat, ki kell tapasztald a saját sütődet! 

Sütés közben ne használj légkeverést, mert a piskóta össze fog esni

és az ajtót se nyitogasd , mert ugyan ez történik!!

 

 

A piskótát fejjel lefelé egy hűtőrácson hagytam kihűlni.

A hűtőrács segít, hogy minden irányból gyorsan távozzon a felesleges nedvesség és hő.

Hűtőrácsot itt találsz (gitterrács) : 

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

Fejjel lefelé pedig azért teszem, mert az esetleges egyenetlenségeket

  így szépen kikorrigálja önmaga.

 

 

 

Málna Ganache Elkészítése:

 

 

Először a málna pürét készítem el.

 

Fagyos málnát használtam, de természetesen használhatsz friss málnát is.

 

Egy lábasba szépen össze forralom a málnát

 

 

Amikor már teljesen össze esett, botmixerrel kicsit megdolgozom

 

 

Így sokkal könnyebb lesz átpaszírozni

 

 

Egy apró lyukú szűrőn, amin nem mennek át a magok, átnyomom

 

 

Egy szép sima állagú, sűrű málna pürét kapunk.

 

 

Ezután a  csokoládét apró darabokra tördelem egy hőálló tálba .

Ha pasztillát használsz, erre a lépésre nincs is szükség.

 

A tejszínt felforrósítom, majd a csokidarabokra öntöm

 

 

és addig kevergetem míg teljesen fel nem oldódik és szép sima nem lesz.

 

 

Majd egybe öntöm a málna pürénkkel és a botmixerrel szépen össze keverem.

Először csak egy kevés fehércsokis ganache-t adok a málnapüréhez, 

majd az egészet egybe keverem.

 

 

Fantasztikus a színe és az illata.

 

 

Néhány órára vagy egy éjszakára hűvös helyre, vagy hűtőbe teszem.

 

Nekem állt egy éjszakát. Másnap pedig szépen kihabosítottam.

 

Tipp:

Ha hűtőben vagy nagyon hideg helyen volt,

habosítás előtt egy órával vegyük ki szobahőmérsékletre.

 

 

 

Most pedig jöhet a torta betöltése

 

Három lapba vágom a piskótát.

Az első lap alá pedig egy torta alátétet teszek,

a közepére egy csepp krémmel.

 

A karton merev tartást kölcsönöz a tortának, így könnyedént tudod majd áthelyezni díszítés után is.

A krém pedig azért kell, hogy ne csússzon le a torta az alátétről.

Alátétet itt tudsz beszerezni:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

Erre jöhet az első lap.

 

 

Tipp:

A piskóta teteje legye az alja, így szépen lehet korrigálni, ha a teteje nem  egyenes.

 

A burkoláshoz  használt svájci vajkrémből egy adagot habzsákba töltök

és gyűrűszerűen körbe nyomom a tortalap széle mentén.

 

 

A málnaganach - t kétfelé osztom

és a közepébe töltöm az  egyik felét.

 

 

Majd jöhet a következő piskótalap és a krémmel az előzőek alapján töltöm be.

 

 

 

Végül jöhet rá az utolsó lap is.

 

 

Egy spatula segítségével szépen felviszem az oldalára és a tetejére a vajkrémet

spatulát itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

majd egy habkártya segítségével simára húzom a krémet.

habkártyák közül itt válogathatsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

 

 

Hűtőbe teszem, míg elkészítem a fondantból a fülecskéket, mancsocskákat.

 

Két egyforma és arányos gombócot gyúrok fondantból a mancsokhoz.

 

kicsit ellapítom a tenyeremmel

 

 

majd mintázó segítségével megmintázom 

fondant mintázó tollakat itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

 

A fülekhez kinyújtottam a fondant és most szabad kézzel , egy fogpiszkálóval bele karcoltam,

majd körbe vágtam.

De szuper megoldás, ha átrajzolsz képről papírra egy nyuszfület és az alapján vágod körbe.

 

Tipp:

A fondant ne nyújtsd vékonyra , mert nem lesz tartása.

 

 

 

Ez alapján készítettem el a másikat is 

 

 

Tipp:

Rózsaszín fülecske belsőhöz , gyúrj egy kevés ételfestéket a fondantba.

Fogpiszkáló segyítségével adagold a rózsaszín gélfestéket!

Ügyelj arra , hogy apránként és keveset adagolj,

mert a festék kis idő elteltével néhány árnyalatot sötétedik!

ételfestékeket itt találsz:

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)

 

 

Egy kevés ételragasztóval a füleket egymásba ragasztom.

Ételragasztó itt elérhető:

ÉTELRAGASZTÓ GÉL 22G-OS Fractal (edesstory.hu)

 

 

 

Hurkapálcára óvatosan felfűzöm a füleket,

az orrot és pofácskákat pedig fogvájóra.

 

 

és szépen bele szúrom a tortába

 

 

A hajacskájához kiválasztom a dekorációs csöveket,amikkel díszíteni szeretnék

dekorcsövek közül itt válogathatsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

és a vajkrém színezéséhez pedig ételfesték gélek közül választok:

Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)

 

A maradék vajkrémet annyi felé osztom, ahány színt készíteni akarok.

Fogvájó segítségével apránként adagolom a festéket a krémbe.

Vigyázz!! Apránként adagolj és mindig várj egy kicsit, mert idővel sötétedik néhány árnyalatot.

 

Habzsákba töltöm és már készítem is a nyuszfrizkót! 

 

 

 

Egy fogvájóval óvatosan bekarcolom a szemét

 

 

Egy habzsákba feketére színezett vajkrémet teszek

és egy nagyon pici lyukat vágok a hegyére,

majd kirajzolom a karc mentén a szemeket.

 

Ehez javasloma következő ételfestéket:

SUGARFLAIR ÉTELFESTÉK GÉL EXTRA FEKETE 42G (edesstory.hu)

 

 

 

 

Végül beszúrom a füleket is 

 

 

A hajacskáját pedig meghintem ezzel a brutálcuki szórócukorral, melyet itt találtok:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

A galériában megtekintehetitek a végeredményt!

Annyira , de annyira édes, hogy már - már sajnáltuk felvágni.....

 

A galériába szereplő fotókat Szabó - Battancs Martin készítette.

MS Photography & Film | Facebook