Nyuszi Torta
Citromos Piskóta és Habos Málna Ganache
Hozzávalók:
Piskótához:
(15 cm -es magas falú tortaformához
melyet itt találsz: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
- Tojás: 6db
- Cukor: 120g
- Liszt: 150g
- Sütőpor: 7g
- Citromlé: 2 evőkanál
- citrom héja: 1 egész kezeletlen citrom reszelt héja
Málna Ganache-hoz:
- Fehér csoki: 300g
- Tejszín: 150ml
- málna: 115g fagyos málna
Burkoláshoz és díszítéshez:
Svájci vajkrémet használtam, ehez receptet itt találsz:
Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)
A linken szereplő receptből dupla adagra van szükség, ehez a tortához.
A fülekhez, mancsocskákhoz, arcocskához fondantot használtam.
fondantot itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Ételszínezékeket pedig itt:
Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)
Piskóta Elkészítése:
A hozzávalókból piskótát készítek, hagyományos módon:
Szétválasztom a tojásokat, majd a fehérjéből habot verek.
A cukrot akkor kezdem el hozzá adagolni, amikor a tojáshab már kemény,
de még kicsit csúszkál az edény falán.
Tehát, még a fejre fordítós próbát nem bírná ki !
Majd a cukorral kemény habbá verem.
Tipp:
Ne verd fel annyira a cukros habot, mint a habcsókot, mert a kis légbuborékok sütés közben túlfeszülnek és szétpukkadnak.
Következésképp a piskótád össze fog esni.
Közben a citromlét is hozzá csorgatom.
Ezután hozzá keverem a tojássárgákat.
Itt viszont már vagy kézi habverővel dolgozom bele vagy
a mixeren a legkisebb fokozatot használom, hogy ne törjem össze nagyon a habot.
Most pedig jöhet a sütőporral és isteni illatú citromhéjjal elkevert liszt.
Óvatosan , de határozott mozdulatokkal bele forgatom a habba.
Egy kizsírozott és kilisztezett magasfalú formába öntöm.
Formák közül itt válogathatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
180 °C - ra előmelegített sütőben, 160 °C-on 65 percig sütöm.
Tipp:
A sütési idő változhat, ki kell tapasztald a saját sütődet!
Sütés közben ne használj légkeverést, mert a piskóta össze fog esni
és az ajtót se nyitogasd , mert ugyan ez történik!!
A piskótát fejjel lefelé egy hűtőrácson hagytam kihűlni.
A hűtőrács segít, hogy minden irányból gyorsan távozzon a felesleges nedvesség és hő.
Hűtőrácsot itt találsz (gitterrács) :
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Fejjel lefelé pedig azért teszem, mert az esetleges egyenetlenségeket
így szépen kikorrigálja önmaga.
Málna Ganache Elkészítése:
Először a málna pürét készítem el.
Fagyos málnát használtam, de természetesen használhatsz friss málnát is.
Egy lábasba szépen össze forralom a málnát
Amikor már teljesen össze esett, botmixerrel kicsit megdolgozom
Így sokkal könnyebb lesz átpaszírozni
Egy apró lyukú szűrőn, amin nem mennek át a magok, átnyomom
Egy szép sima állagú, sűrű málna pürét kapunk.
Ezután a csokoládét apró darabokra tördelem egy hőálló tálba .
Ha pasztillát használsz, erre a lépésre nincs is szükség.
A tejszínt felforrósítom, majd a csokidarabokra öntöm
és addig kevergetem míg teljesen fel nem oldódik és szép sima nem lesz.
Majd egybe öntöm a málna pürénkkel és a botmixerrel szépen össze keverem.
Először csak egy kevés fehércsokis ganache-t adok a málnapüréhez,
majd az egészet egybe keverem.
Fantasztikus a színe és az illata.
Néhány órára vagy egy éjszakára hűvös helyre, vagy hűtőbe teszem.
Nekem állt egy éjszakát. Másnap pedig szépen kihabosítottam.
Tipp:
Ha hűtőben vagy nagyon hideg helyen volt,
habosítás előtt egy órával vegyük ki szobahőmérsékletre.
Most pedig jöhet a torta betöltése
Három lapba vágom a piskótát.
Az első lap alá pedig egy torta alátétet teszek,
a közepére egy csepp krémmel.
A karton merev tartást kölcsönöz a tortának, így könnyedént tudod majd áthelyezni díszítés után is.
A krém pedig azért kell, hogy ne csússzon le a torta az alátétről.
Alátétet itt tudsz beszerezni:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Erre jöhet az első lap.
Tipp:
A piskóta teteje legye az alja, így szépen lehet korrigálni, ha a teteje nem egyenes.
A burkoláshoz használt svájci vajkrémből egy adagot habzsákba töltök
és gyűrűszerűen körbe nyomom a tortalap széle mentén.
A málnaganach - t kétfelé osztom
és a közepébe töltöm az egyik felét.
Majd jöhet a következő piskótalap és a krémmel az előzőek alapján töltöm be.
Végül jöhet rá az utolsó lap is.
Egy spatula segítségével szépen felviszem az oldalára és a tetejére a vajkrémet
spatulát itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
majd egy habkártya segítségével simára húzom a krémet.
habkártyák közül itt válogathatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Hűtőbe teszem, míg elkészítem a fondantból a fülecskéket, mancsocskákat.
Két egyforma és arányos gombócot gyúrok fondantból a mancsokhoz.
kicsit ellapítom a tenyeremmel
majd mintázó segítségével megmintázom
fondant mintázó tollakat itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
A fülekhez kinyújtottam a fondant és most szabad kézzel , egy fogpiszkálóval bele karcoltam,
majd körbe vágtam.
De szuper megoldás, ha átrajzolsz képről papírra egy nyuszfület és az alapján vágod körbe.
Tipp:
A fondant ne nyújtsd vékonyra , mert nem lesz tartása.
Ez alapján készítettem el a másikat is
Tipp:
Rózsaszín fülecske belsőhöz , gyúrj egy kevés ételfestéket a fondantba.
Fogpiszkáló segyítségével adagold a rózsaszín gélfestéket!
Ügyelj arra , hogy apránként és keveset adagolj,
mert a festék kis idő elteltével néhány árnyalatot sötétedik!
ételfestékeket itt találsz:
Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)
Egy kevés ételragasztóval a füleket egymásba ragasztom.
Ételragasztó itt elérhető:
ÉTELRAGASZTÓ GÉL 22G-OS Fractal (edesstory.hu)
Hurkapálcára óvatosan felfűzöm a füleket,
az orrot és pofácskákat pedig fogvájóra.
és szépen bele szúrom a tortába
A hajacskájához kiválasztom a dekorációs csöveket,amikkel díszíteni szeretnék
dekorcsövek közül itt válogathatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
és a vajkrém színezéséhez pedig ételfesték gélek közül választok:
Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)
A maradék vajkrémet annyi felé osztom, ahány színt készíteni akarok.
Fogvájó segítségével apránként adagolom a festéket a krémbe.
Vigyázz!! Apránként adagolj és mindig várj egy kicsit, mert idővel sötétedik néhány árnyalatot.
Habzsákba töltöm és már készítem is a nyuszfrizkót!
Egy fogvájóval óvatosan bekarcolom a szemét
Egy habzsákba feketére színezett vajkrémet teszek
és egy nagyon pici lyukat vágok a hegyére,
majd kirajzolom a karc mentén a szemeket.
Ehez javasloma következő ételfestéket:
SUGARFLAIR ÉTELFESTÉK GÉL EXTRA FEKETE 42G (edesstory.hu)
Végül beszúrom a füleket is
A hajacskáját pedig meghintem ezzel a brutálcuki szórócukorral, melyet itt találtok:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
A galériában megtekintehetitek a végeredményt!
Annyira , de annyira édes, hogy már - már sajnáltuk felvágni.....
A galériába szereplő fotókat Szabó - Battancs Martin készítette.
MS Photography & Film | Facebook